Szigorodnak a munkanélküliek ellátásának szabályai a jövő év elejétől Németországban: bármilyen, általuk elvégezhető munkát el kell vállalniuk, s az állami támogatásra csak azt követően számíthatnak, hogy részletesen feltárják anyagi helyzetüket a hatóságok előtt.

A kétkamarás német parlament felsőházában, a Bundesratban a nyári szünet előtti utolsó ülésen egy pillanatra feltámadt az NDK. A múlt a munkaerőpiac és munkanélküli-ellátások átalakításáról szóló törvénycsomag utolsó fejezetének tárgyalásakor kísértett, amikor is a munkanélküli-segély és a szociális ellátás összevonásáról szóló szabályok kerültek a tartományok képviselőiből álló felsőház elé jóváhagyásra. A szavazatok ugyanis nem aszerint oszlottak meg, hogy melyik tartományban vannak többségben a szövetségi szinten kormányzó, és a törvényjavaslatot az alsóházon koalíciós partnerükkel, a zöldekkel együtt már sikeresen túljuttató szociáldemokraták (SPD), és hol a keresztény uniópártok (CDU-CSU), hanem az egykori két Németország határai mentén. A nyugati tartományok többsége támogatta az új törvényt, az egykori NDK-ból 1990-ben létrejött új tartományok viszont egybehangzóan elvetették azt, függetlenül attól, hogy SPD-vezetésű tartományi kormány (például Mecklenburg-Elő-Pomeránia) vagy CDU-s abszolút többség (például Szászország) képviseletében szavaztak.

A Gerhard Schröder kancellár (SPD) nevéhez fűződő "Agenda 2010" reformcsomag (HVG, 2004. február 14.) megvalósítása ugyanis olyan fázisába érkezett, amikor már közvetlenül, érzékenyen és igencsak hátrányosan érinti az emberek egy csoportját, nevezetesen a munkanélkülieket. Ők pedig - mivel az újraegyesítés után az NDK termelőhelyeinek nagy része megszűnt, és a két országrész gazdasági teljesítőképessége mindmáig nem azonos - keleten jóval többen vannak, mint nyugaton. Egészen pontosan a volt NDK és Berlin átlagában 18,5 százalékos a munkanélküliség, míg a nyugati tartományokban "csak" 8,4 százalékos. S mivel a munkanélkülieknek állásuk ugyan nincs, de szavazati joguk van, a keleti miniszterelnökök most a pártfegyelem helyett választóik hangulatára figyeltek.

Munkanélkülinek lenni ugyan sehol nem jó - de Németországban eddig, legalábbis anyagilag, elviselhető volt. Az állását elveszítő ember átlagos nettó jövedelmének 60 (gyerekeseknél 67) százalékára számíthatott a munkanélküliség első 12 (gyerekesek: 18) hónapjában munkanélküli-ellátás címén, azt követően pedig a jövedelem 53, illetve 57 százalékára munkanélküli-segélyként, gyakorlatilag időkorlát nélkül. A munkaügyi hivatal által felkínált állást csak akkor volt köteles elfogadni, ha az megfelelt a képzettségének, és - a fölöslegesség érzete miatti mentális terhelést leszámítva - biztonságban érezhette magát nyugdíjig.

Ezt szünteti meg a Bundesrat által most jóváhagyott, 2005. január 1-jén életbe lépő törvény. Ez ugyan címe szerint a munkanélküli-segély és a szociális ellátás összevonásáról szól, gyakorlatilag azonban a munkanélküli-segély eltörlésével egyenértékű. A munkanélküliség első évében ugyan még továbbra is jár a munkanélküli-ellátás, egy év elteltével azonban zord idők köszöntenek azokra, akik eddig számíthattak a munkanélküli-segélyre. Ez utóbbi összege ugyanis a szociális segély szintjére csökken (ez ma keleten 331, nyugaton 345 euró), és folyósítását szigorú feltételekhez kötik.

A munkanélkülinek ezentúl minden legális, "vállalható" munkát el kell fogadnia, képzettségétől függetlenül. Aki ezt nem teszi meg, annak havi 100 euróval csökkenthetik az ellátását. A másik, talán még ennél is érzékenyebb változás, hogy a munkanélkülinek mind a saját, mind házas- vagy élettársa teljes vagyoni helyzetét föl kell tárnia, és csak annak ismeretében dönt a hivatal arról, jogosult-e egyáltalán bármiféle ellátásra. E hét hétfőjén kezdték postázni a területi munkaügyi hivatalok azt a 16 oldalas kérdőívet, amit minden, egy évnél hosszabb ideje állás nélkül lévőnek ki kell töltenie, ha január elseje után is igényt szeretne tartani az állam gondoskodására. A négy és fél millió munkanélküli közel fele, 2 millió 200 ezer ember számíthat a következő napokban ilyen küldeményre.

Nem lesz sok örömük a kitöltésben. Mert míg eddig a munkanélküli-segélyre való jogosultság gyakorlatilag egyetlen szempontja az volt, hogy az illető, amíg dolgozott, fizette-e a munkanélküli-biztosítást, és mennyi volt a jövedelme, most számot kell adnia takarékbetétjének nagyságáról, házas- vagy élettársának jövedelméről, ingatlan vagyonáról, de még életbiztosításáról is. Amennyiben például valaki elveszíti az állását, de élettársa továbbra is dolgozik, és egy főre eső jövedelmük meghaladja a szociális ellátásra jogosultság határát, akkor nem kapnak pénzt az államtól. De akkor sem, ha valakinek 20 ezer eurónál több van a bankszámláján, ha 130 négyzetméteresnél nagyobb öröklakása van, és fukar lesz az állam az életbiztosítással rendelkezők esetében is. A Németországban igen széles körben elterjedt gondoskodási forma keretében sokan kötöttek havi néhány száz eurós befizetési kötelezettséggel járó - ráadásul adómentes - biztosítást, ami 15-20 év után, általában a nyugdíjkorhatárra időzítve ígért vagy százezres nagyságrendű egyszeri kifizetést vagy havi járadékot. Az új szabályok szerint ez a biztosítási összeg is vagyonnak számít, és a segélyt igénylőnek ezt is pénzzé kell tennie, mielőtt "tartaná a markát".

Úgy tűnik ugyanis, az a szemlélet, miszerint a munkanélküli szívesen "tartja a markát", bizonyos mértékig rányomta a bélyegét a mostani változtatásokra. Bár kétségkívül sokan voltak, akik egész kényelmesen berendezték munkanélküli-életüket (esetleg egy kis feketemunkával is megfejelve), és akkor is igénybe vették az állam segítségét, ha nem szorultak rá, a többséget érzékenyen fogja érinteni a szigorítások többsége. Még akkor is, ha a már említett 345, illetve 331 eurós munkanélküli-segély mellé további segítségre is számíthatnak: az állam átvállalja a lakbért (felső határ: 306 euró), a fűtési költségeket, családoknak a gyerekek után további támogatást nyújtva. Egy magányos munkanélküli ezt követően is kalkulálhat mintegy hétszáz euróval, egy kétgyerekes, állástalan család pedig 1600 euróval havonta, ami ugyan magyarországi sorstársaikéval összehasonlítva mesés jövedelem - de kevesebb, mint amennyihez eddig hozzászokhattak. Nem véletlenül állítja több elemző is, hogy ennek az intézkedésnek a következményeiből fakad majd a népszerűségben amúgy sem fürdő Schröder-kormány egyik legnagyobb hendikepje a 2006-os választáson.

WEYER BÉLA / BERLIN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Csereakció

A hitelező kormányokat tömörítő Párizsi Klub történetében példa nélküli lépésre szánta rá magát a minap Németország...

Világ

Stabilitási faktum

Az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa jogellenes döntést hozott tavaly november 25-én, amikor meghatározatlan...

Momentum: Fel kell készülni a polgári engedetlenség egyéb formáira is

Momentum: Fel kell készülni a polgári engedetlenség egyéb formáira is

Megszűnhet egy legendás márka: felszámolják a Traubi gyártóját

Megszűnhet egy legendás márka: felszámolják a Traubi gyártóját

A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

Magyar származású a Kínában elfogott kanadai

Magyar származású a Kínában elfogott kanadai

Pintér: Rég nem látott támadás érte a rendőröket szerdán a Kossuth téren

Pintér: Rég nem látott támadás érte a rendőröket szerdán a Kossuth téren

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor