A hitelező kormányokat tömörítő Párizsi Klub történetében példa nélküli lépésre szánta rá magát a minap Németország...

A hitelező kormányokat tömörítő Párizsi Klub történetében példa nélküli lépésre szánta rá magát a minap Németország, amikor ötmilliárd eurónyi, Oroszországgal szemben fennálló követelést kínált fel eladásra magánbefektetőknek. Az orosz adósságot három- és ötéves lejáratra euróban, valamint tízéves futamidejű, dollárban jegyzett kinnlevőséggel fedezett kötvények formájában dobták piacra. A papírokat egy e célra létrehozott vagyonkezelő társaság, az Aries bocsátotta ki, fedezetül pedig a német kormány által neki átengedett követelések szolgálnak. Az Aries-kötvények hamar elkeltek, mert magasabb hozamot biztosítanak, mint a nemzetközi piacon forgó orosz államkötvények, és a német kormány garanciát vállalt arra, hogy ha Oroszország fizetésképtelenné válna, a papírokat 80 százalékon visszavásárolja.

A Párizsi Klubbal szembeni orosz tartozások mintegy 45 százaléka, 14 milliárd euró jut Németországra. Az 1999-ben átütemezett tartozást Moszkva rendben törleszti, az orosz államadósság pedig folyamatosan csökken - 2004 végére várhatóan már a hazai össztermék (GDP) 25 százalékát sem éri el -, vagyis a jelek szerint az Aries-kötvényeket lejegyző befektetők nem vállaltak túl nagy kockázatot. A tranzakció nem kis költségei ellenére jól járt a szorult helyzetben lévő német kormány is, hiszen az orosz követelések konvertálásával anélkül jutott pótlólagos forráshoz, hogy tovább növelte volna a 2003 végén már a GDP 63,5 százalékát is meghaladó államadósságot. Szakértők szerint Moszkva pedig az adósság felvásárlásával csökkentheti a büdzsé kamatterheit.

A moszkvai pénzügyminisztérium képviselője ugyanakkor értésre adta, nem örülnének, ha a Párizsi Klub más hitelező államai is követnék Németország példáját. Az Aries-kötvények megjelenésével ugyanis máris túlkínálat keletkezett a piacon, és érezhetően csökkent az orosz eurókötvények árfolyama. Kiszivárgott értesülések szerint Németország ígéretet tett arra, hogy hat hónapon belül semmiképp sem kínál eladásra újabb, orosz adóssággal fedezett kötvényeket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Feszültségforrás

Szigorodnak a munkanélküliek ellátásának szabályai a jövő év elejétől Németországban: bármilyen, általuk elvégezhető munkát el kell vállalniuk, s az állami támogatásra csak azt követően számíthatnak, hogy részletesen feltárják anyagi helyzetüket a hatóságok előtt.

Ismét ébredezik a mexikói Popocatépetl vulkán – videó

Ismét ébredezik a mexikói Popocatépetl vulkán – videó

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

102 évesen is kiugrott egy repülőből a világ legidősebb ejtőernyőse – videó

102 évesen is kiugrott egy repülőből a világ legidősebb ejtőernyőse – videó

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Megjött a játék, ami életre kelti a legókat

Megjött a játék, ami életre kelti a legókat

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek