Az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa jogellenes döntést hozott tavaly november 25-én, amikor meghatározatlan...

Az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa jogellenes döntést hozott tavaly november 25-én, amikor meghatározatlan időre felfüggesztette a szankcionálási eljárást a túlzott költségvetési deficitet felhalmozó Németország és Franciaország ellen, és a pénzügyminisztereknek nem volt joguk módosítani az Európai Bizottság (EB) által javasolt hiánylefaragási menetrendet sem - mondta ki múlt heti ítéletében az EU luxembourgi bírósága. A két uniós intézmény közti hatalmi harcban igazságot tevő döntés ezzel megsemmisítette az annak idején nagy megdöbbenést keltett tanácsi határozatot.

Az EB először tavaly év elején állapította meg, hogy Párizs és Berlin megszegte az EU-tagállamok megengedhető költségvetési hiányát a GDP 3 százalékában maximáló úgynevezett stabilitási paktumot, amiért végső esetben a GDP 0,5 százalékáig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják a vétkezőt. Mivel a két pellengérre állított kormány szinte semmit sem tett a hiány lefaragása érdekében, és az ősszel kiderült az is, hogy intézkedések híján a túlzott deficit 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben is fennmarad, az EB hiánylefaragási ütemtervet dolgozott ki a két ország számára azzal a céllal, hogy legkésőbb 2005-ben helyreálljon a törvényes állapot. Az EB javaslatait a pénzügyminiszteri tanácsnak minősített többséggel kellett volna jóváhagynia, a miniszterek november 25-ei ülésén azonban nem jött össze a szükséges szavazatszám. A pénzügyminiszterek ekkor új, enyhített követelményeket fogalmaztak meg Franciaország és Németország számára, és határozatba foglalták, hogy az eljárás további szakaszai nem érvényesek e két országra, vagyis pénzbüntetés - Párizs esetében 7 milliárd, Berlin esetében 10 milliárd euró - akkor sem sújtja őket, ha az előírt határidőre nem süllyed a hiányuk a 3 százalékos küszöb alá (HVG, 2003. december 6.).

Az unió két nagy tagállamát kivételezésben részesítő határozatot az EB nagy felháborodással fogadta, és Pedro Solbes akkori gazdaságpolitikai biztos szorgalmazására idén januárban feljelentette a pénzügyminiszteri tanácsot az EU bíróságán. A sürgősségi eljárással hozott, múlt heti ítélet salamoni döntés volt. A bíróság szerint ugyanis a tanácsnak jogában áll nem elfogadni a bizottsági ajánlást, de nem áll jogában saját ajánlást tenni, mert a javaslattétel joga kizárólag az EB-é, és a tanács nem függesztheti fel a szankcióeljárás egyes lépcsőit sem.

Az ítélet eredményeként jogi értelemben a tavaly november 24-ei állapot állt vissza, vagyis elvileg az EB-nek új javaslatot kellene letennie a pénzügyminiszteri tanács elé a francia és a német költségvetési hiányt illetően. Ez azonban a közeljövőben nemigen várható - derült ki az ítéletet méltató múlt heti bizottsági kommentárból -, legfeljebb csak az ősszel, amikor a brüsszeli testületnek már kezében lesznek az idei év pénzügyi fejleményeit mutató német és francia adatok. Mivel Franciaországon és Németországon kívül azóta Hollandia, Görögország és Olaszország ellen is megindult a "deficiteljárás", az ítélet újabb lökést adott a stabilitási paktum reformjáról régóta zajló vitáknak. Az EU jelenlegi holland elnöksége a pénzügyminiszteri testület szeptember 11-ei ülésén tervezi napirendre tűzni ezt a témát.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Feszültségforrás

Szigorodnak a munkanélküliek ellátásának szabályai a jövő év elejétől Németországban: bármilyen, általuk elvégezhető munkát el kell vállalniuk, s az állami támogatásra csak azt követően számíthatnak, hogy részletesen feltárják anyagi helyzetüket a hatóságok előtt.

Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba

Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

38 éve halt meg John Lennon – újra az utolsó kép a zenészről és gyilkosáról

38 éve halt meg John Lennon – újra az utolsó kép a zenészről és gyilkosáról

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Király Linda megint magyarul énekel

Király Linda megint magyarul énekel

Ennyit a rabszolgatörvényről: 40 éves kor után csak heti 3 napot kellene dolgoznunk

Ennyit a rabszolgatörvényről: 40 éves kor után csak heti 3 napot kellene dolgoznunk