A pár éve még elképzelhetetlen reformok ellenére is elutasította Bosznia-Hercegovina csatlakozását a békepartnerségi programhoz a NATO. A fiaskó miatt a világszervezet főképviselője valósággal lefejezte a boszniai szerb vezetést.

Ünnepélyes külsőségek között, az ENSZ és az EU képviselőinek jelenlétében avatják fel lapzártánk után, július 23-án a boszniai Mostarban az újra régi fényében tündöklő Öreg hidat. A Neretva fölött átívelő, a 16. században a törökök által emelt Stari Most 1993 novemberében, kétnapos horvát ágyúzás után omlott össze, és széles körű nemzetközi összefogással, egyebek közt az UNESCO és a Világbank támogatásával rekonstruálták. Ahogy annak idején az Öreg híd vandál lerombolása szimbolikus jelentőségre tett szert, most az újjáépítése az 1995-ös daytoni békemegállapodás nyomán sajátos félprotektorátus alá helyezett Bosznia-Hercegovina helyzetének normalizálódását hivatott demonstrálni.

Annál is inkább, mivel a nemzetközi közösség főképviselője és egyszersmind az EU boszniai különmegbízottja, a végrehajtó hatalmat megszemélyesítő brit Paddy Ashdown a százezres Mostar muszlim bosnyák és katolikus horvát lakossága közötti szellemi hídverésről sem feledkezett meg. A kezdeményezésére tavaly ősszel létrehozott bizottság tervezete alapján Ashdown január végén jóváhagyta Mostar új statútumát, és így március idusán a korábban három-három önálló bosnyák, illetve horvát helyhatóságra osztott város közigazgatási szempontból ismét egységessé vált. A nyugati, horvát és a keleti, bosnyák Mostar azonban változatlanul külön életet él, más-más tévécsatornákat néznek, más-más focicsapatnak szurkolnak a Neretva két partján.

Az etnikai megosztottság a két úgynevezett entitásból, a horvát-muszlim Boszniai Föderációból és a Szerb Köztársaságból álló Bosznia-Hercegovina egészére sem kevésbé jellemző most, mint kilenc éve, amikor a NATO beavatkozása nyomán végre elhallgattak a fegyverek az egykori jugoszláv köztársaságban. A hathatalmi összekötő csoport folyamatos nyomása és a decembertől az EU parancsnoksága alá kerülő, mintegy 7 ezer fős nemzetközi békefenntartó erők (Eufor) jelenléte elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy gyakorlatilag lehetetlenné váljék a háború kiújulása. A két entitáson keresztül a nemzeti közösségeket a lehető legszélesebb autonómiával felruházó bonyolult daytoni konstrukció ugyanakkor szemlátomást alkalmatlan arra, hogy Bosznia-Hercegovina végrehajthassa mindazokat a politikai és gazdasági reformokat, amelyek elengedhetetlen feltételei az ország fokozatos euroatlanti integrációjának.

Az éppen két évvel ezelőtt hivatalba lépett Ashdown persze komoly eredményekkel is büszkélkedhet Bosznia-Hercegovina egységének helyreállításában. Lényegében a Daytonban szentesített boszniai alkotmány módosításával ér fel, hogy a tavaly decemberben megszavazott védelmi törvény szerint létrejött a védelmi minisztérium és a két entitás eddig teljesen önálló fegyveres erőinek közös parancsnoksága. Egyidejűleg június 1-jei hatállyal megkezdte működését Szarajevóban a közös polgári titkosszolgálat, amely a Bosznia-Hercegovinát érintő terroristaveszélyről, az illegális fegyver-, kábítószer- és emberkereskedelemről, a tömegpusztító fegyverek vagy az azok előállításához szükséges anyagok és technológiák terjedéséről, az etnikai és vallási csoportok ellen irányuló szervezett fenyegetésekről és támadásokról gyűjt operatív információt.

Állami nyomozó és védelmi ügynökség néven pedig párhuzamosan felállítottak egy olyan rendőrhatóságot, amely Bosznia-Hercegovina egész területén illetékes mindenekelőtt a háborús bűncselekmények felderítésében, valamint a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcban. Az igazságszolgáltatás egységesítésének irányába mutat, hogy május végén a boszniai parlament törvényt fogadott el az egységes bírósági és ügyészségi tanácsról is. A fenti szervezetek stabil finanszírozásához az adórendszer folyamatban lévő átalakítása teremt forrást oly módon, hogy a 2006-ra bevezetendő hozzáadottérték-adó már közvetlenül a központi költségvetést gyarapítja majd. Jelenleg ugyanis a két boszniai entitásban eltérő adórendszer van érvényben, és a központi kormányzat a Boszniai Föderáció és a Szerb Köztársaság befizetéseire van utalva.

Az ambiciózus Ashdown integrációs erőfeszítései rövid távon arra irányultak, hogy Bosznia-Hercegovina a NATO közelmúltbeli csúcsértekezletén csatlakozhasson a békepartnerségi programhoz, ám az észak-atlanti szövetség végül becsapta az ajtót. A NATO isztambuli döntésének legfőbb oka, hogy a tagállamok megítélése szerint Bosznia-Hercegovina nem hajlandó megfelelően együttműködni az 1991 után az egykori Jugoszlávia területén az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények kivizsgálására felállított hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT).

A NATO-t nem győzte meg az az április 14-ei nyilatkozat sem, amelyet Sulejman Tihiccsel, a háromfős kollektív elnökség elnökével az élen Bosznia-Hercegovina és az államalkotó entitások valamennyi vezetője aláírt. Május végi szarajevói látogatásán Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár minden diplomáciai udvariasságot félretéve közölte, hogy a békepartnerség csak a háborús bűnösök letartóztatása után jöhet szóba. Utóbb De Hoop Scheffer figyelmeztetését úgy értelmezték, hogy a NATO beérte volna azzal, ha június végéig legalább az első számú hágai körözöttet, a nyolc éve bujkáló Radovan Karadzsics egykori boszniai szerb elnököt kézre kerítették volna, de ez nem történt meg. Ennek következtében viszont késik az EU által felajánlott stabilizációs és társulási megállapodásról szóló tárgyalások megkezdése is.

A kudarcért a szerbeket tette felelőssé Ashdown, és június 30-án példátlan büntetésre szánta rá magát. Egyetlen tollvonással leváltotta a Szerb Köztársaság és a Karadzsics által alapított, kormányzó Szerb Demokrata Párt (SZDSZ) hatvan vezetőjét, közülük tizenegyet végleges hatállyal. A tisztogatásnak áldozatául esett Dragan Kalinics, a boszniai szerb parlament és egyben az SZDSZ elnöke is, ám visszatérhet a közéletbe például Zoran Gyerics belügyminiszter, amennyiben végre előkerítik Karadzsicsot. Ashdown még a pártnak folyósított állami pénzeket is leállította.

Ezzel is meg akarja gátolni azokat az átláthatatlan pénzügyi machinációkat, amelyek révén az SZDSZ egyes befolyásos tagjai általános vélekedés szerint sajátos földalatti hálózat révén továbbra is segítséget nyújtanak Karadzsicsnak és más, háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt személyeknek. Az ENSZ főképviselője utoljára áprilisban menesztett boszniai szerb vezetőket - a hadsereg vezérkari főnökét és az NT-vel való együttműködésért felelős kormányhivatal főnökét -, mert akadályozták az 1995-ös srebrenicai vérengzés körülményeinek feltárására létrehozott bizottság munkáját. Mindezek után a testület júniusban közzétett első jelentésében hivatalosan elismerte, hogy Srebrenicában tömeggyilkosság történt.

VIDA LÁSZLÓ

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Most derült ki: 6,8 millió Facebook-felhasználó fényképeihez férhettek hozzá idegenek

Most derült ki: 6,8 millió Facebook-felhasználó fényképeihez férhettek hozzá idegenek

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Új csodamotort kaphatnak az autók: szupertiszta működés és minimális fogyasztás

Új csodamotort kaphatnak az autók: szupertiszta működés és minimális fogyasztás