Hivatalosan is megkezdődött az elnökválasztási kampány Ukrajnában, ahol az államfői szék sorsa feltehetően a leköszönő Leonyid Kucsma elnök által is támogatott Viktor Janukovics kormányfő és a legerősebb ellenzéki politikus, Viktor Juscsenko párharcában dől el.

Az október 31-ére kiírt - az 1991-ben függetlenné vált Ukrajna történetében immár negyedik - elnökválasztás előtt 120 nappal, július 4-én megkezdte a jelöltek regisztrálását a kijevi központi választási bizottság (CVK), amely a jelöltállítás lezárulta után öt nappal, augusztus 11-én teszi közzé az elnökjelöltek hivatalos listáját. A névsor azonban még azután is módosulhat, mert ha valamelyik jelölt szeptember 20-áig nem gyűjt össze félmillió támogató aláírást, a CVK a legfelsőbb bíróságtól kérheti kizárását az indulók közül. A bejegyzésüket követő naptól a jelölteknek joguk van választási kampányt folytatni, ezért nem meglepő, hogy 24 órán belül hét jelölt neve vált ismertté, köztük a két legesélyesebbé, a közvélemény-kutatások népszerűségi listáit régóta vezető ellenzéki Viktor Juscsenkóé és Viktor Janukovics kormányfőé.

Több tízezer híve előtt, egy kijevi nagygyűlésen jelentette be, hogy ringbe száll az elnöki posztért Juscsenko, aki 1993-tól 1999-ig az ukrán jegybank elnöke, majd 16 hónapon keresztül kormányfő volt. A 2001. áprilisi leváltása után a legnagyobb ukrajnai ellenzéki tömörülés, a jobbközép Mi Ukrajnánk alapítójaként és vezéreként Leonyid Kucsma elnökkel szembefordult Juscsenko már első beszédében gyökeres változásokat helyezett kilátásba győzelme esetén. "Az állam a népet fogja szolgálni, mindenki egyenlő lesz a törvény előtt, a bűnözők pedig rács mögé kerülnek" - fogalmazott a közönség hangos üdvrivalgása közepette a 40 éves politikus, előrevetítve, hogy a korrupció elleni harc nem kis hangsúlyt kap kampányában. A jelöltek közül elsőként közzétett 10 pontos programjában sem fukarkodott a hangzatos lózungokkal: így például ötéves elnöki mandátuma alatt 5 millió új munkahely létrehozását, a szociális kiadások előnyben részesítését és az adóterhek csökkentését ígérte. Kucsma a minap egy tévéműsorban nem is állta meg szó nélkül, szerinte Juscsenko olyan populista kampányba kezdett, mintha kommunista lenne.

Juscsenko magabiztosságát fokozta, hogy megállapodást kötött az ellenzék radikális megmozdulásairól ismert csoportjával, Julia Timosenko blokkjával. A két szervezet A Nép Ereje néven koalíciót hoz létre, amelynek Juscsenko a közös jelöltje. Az exkormányfő felajánlotta a csatlakozást a szocialista pártnak is, ám az elutasította a szövetkezést, és első embere, Olekszandr Moroz önálló indítása mellett döntött. Ugyanakkor Moroz közölte, hogy az elnökválasztás valószínűnek látszó második fordulójában - amelyre november 21-én akkor kerül sor, ha első nekifutásra egyik jelölt sem szerez 50 százaléknál több szavazatot - az 1994 óta hatalmon lévő Leonyid Kucsma elnök pártfogoltjának ellenfelét fogják támogatni. Márpedig Kucsma köztudomásúan azt szeretné, ha a kormányfői tisztséget 2002 novembere óta ellátó Janukovics venné át tőle a stafétabotot.

Közfelkiáltással jelölték elnöknek Janukovicsot az általa gründolt Régiók Pártja kongresszusán. Az egykori Donyeck megyei kormányzó már a közeljövőben két-háromszoros béremelést, 20 százalékosnál nem magasabb társasági és legfeljebb 15 százalékos hozzáadottérték-adót ígért, aminek szerinte megvannak a reális gazdasági feltételei. Az 53 éves miniszterelnök hivatkozhat arra a 2000 óta tartó föllendülésre, amely négy év alatt a hazai össztermék (GDP) 33 százalékos bővülését eredményezte, és amelynek köszönhetően olyan mértékben javult az ukrán gazdaság külső egyensúlya, hogy a folyó fizetési mérleg többlete például már május elején meghaladta az egész 2004. évre tervezett 2,6 milliárd dolláros előirányzatot. Hiába hangoztatja Juscsenko, hogy a növekedést az ő kormánya alapozta meg, úgy tűnik, annak politikai hasznát Janukovics fölözi le.

A bő másfél éve országosan még alig ismert Janukovics felívelő népszerűségét szakértők elsősorban azzal magyarázzák, hogy az utóbbi egy-két évben a választók jelentős része saját bőrén is érzékelni kezdte a gazdasági helyzet javulását. Egy minap közzétett felmérés szerint ha most lenne az elnökválasztás, a megkérdezettek 18 százaléka szavazna Janukovicsra, csaknem kétszer annyian, mint a kommunista Petro Szimonenkóra, akit pártja egyébként szintén vasárnap jelölt az államfői székbe. Janukovicsot egyedül Juscsenko előzné meg, akire a válaszadók több mint 26 százaléka voksolna. Nem túl merész tehát az elemzők ama feltevése, hogy a második fordulóban az urnához járulóknak Juscsenko és Janukovics között kell majd választaniuk. Ezért korántsem mindegy, hogy kinek az oldalára helyezkedik a két legerősebb baloldali jelölt, Szimonenko és az 5,5 százalék körüli támogatottságával Timosenkót csak néhány százalékponttal maga mögé utasító Moroz.

Az annak idején a Juscsenko elleni bizalmatlansági indítványt a Kucsmához lojális parlamenti frakciókkal együtt megszavazó kommunisták vezére azt mondta, hogy pártja a második fordulóban is mindenképp a baloldali jelöltet támogatja, ami Szimonenko olvasatában nyilván annyit jelent, hogy Juscsenko és Janukovics párharcában inkább az utóbbi mellett teszik le a garast. De az sem vehető biztosra, hogy ha Moroz Juscsenko mögé áll, szavazói automatikusan követik. A baloldali érzelmű és egyben Oroszországhoz hagyományosan szorosan kötődő választók számára ugyanis Juscsenko túlságosan liberális és Nyugat-barát. Ráadásul a függetlenség elnyerése óta megtartott ukrajnai elnökválasztások tapasztalata azt mutatja, hogy a "királycsináló" éppen az a fejlett nehéziparral rendelkező Kelet-Ukrajna, amely mindig az Oroszországhoz közelebb állónak látszó jelöltre voksolt. Nem véletlenül hangoztatja minduntalan Juscsenko, hogy Ukrajna európai integrálódása nem érintheti hátrányosan az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokat. Kérdés persze, hogy mivel tudja ellensúlyozni Juscsenko azt a tényt, hogy Janukovics maga is a kelet-ukrajnai Donyeckből származik, és a jelek szerint személyéről az ukrán gazdaság leginkább meghatározó oligarchikus csoportjai hallgatólagos konszenzusra jutottak.

Újra és újra cáfolja Kucsma, hogy harmadszor is megküzdene az elnökségért, jóllehet az ukrán alkotmánybíróság tavaly december 30-ai határozata ezt lehetővé tenné számára. Ennek ellenére Kijevben egyelőre kevesen tudják elképzelni, hogy a hatalmának kiterjesztése körül állandósult konfliktusoktól kísért, több mint tízéves országlás után Kucsma egyszerűen nyugdíjba vonul. A tamáskodók szerint a visszatérés vágya hajtja az ukrán elnököt, amikor tovább erőlteti az áprilisban már elbukott alkotmányos reformot, amelynek célja, hogy a parlament és az annak felelős kormányfő rovására megnyirbálja az elnök jogosítványait és hatáskörét (HVG, 2004. április 17.). A kijevi parlament első olvasatban június 23-án hagyott jóvá egy újabb, a tavasszal leszavazotthoz kísértetiesen hasonlító törvényt, ami miatt Kucsma nemrég az EU-Ukrajna csúcstalálkozón is megkapta a magáét. Az ukrán elnök elvi ügyként próbálja feltüntetni az intézmények átalakítását, és az Európában meghonosodott demokratikus modellhez való igazodás szükségességéről beszél. A nyomaték kedvéért Janukovicsot is megfenyegette, hogy a kampányban nem számíthat a segítségére, ha nem viszi végig a politikai reformot. Ellenfelei azonban azt állítják, hogy valójában Kucsma kormányfőként akar visszajönni, amit persze az ambíciókat nem nélkülöző Janukovics aligha nézne ölbe tett kézzel.

VIDA LÁSZLÓ

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz