Sokadik átokként immár éhínség is sújtja a társadalmi, politikai és gazdasági válságba jutott Kenyát, amely pedig valamikor az egyik legstabilabb fekete-afrikai ország hírében állt. A másfél éve először hatalomra jutott egykori ellenzék eddig tehetetlen volt.

Ha az október és december közé eső idei esős évszak sem lesz csapadékos, akkor az ENSZ szerint Kenyában 3,3 millió embert fenyegethet éhínség. De már most is egymillióan szorulnak élelmiszersegélyre, és számuk a következő hat hónapban, függetlenül az időjárástól, 2,3 millióra emelkedhet - figyelmeztetett a múlt csütörtökön a világszervezet humanitárius ügyeket összehangoló irodája (UNOCHA). Ráadásul a gabonát egy penészgomba is pusztítja, a kenyai hatóságok szerint eddig százhúszan haltak már meg a fertőzött búza fogyasztása miatt. A nairobi egészségügyi minisztérium szerint a kórokozó a hazai kukoricakészlet 80 százalékát is megtámadta.

Az egyre súlyosabb élelmiszerhiány miatt egyes területeken az emberek gumók és gyökerek gyűjtögetésével tartják fenn magukat. Az ellenzék azzal vádolja Mwai Kibaki elnök kormányát, hogy nem képes kezelni a válságot, pedig a néhány éve tartó szárazság egyáltalán nem ismeretlen Kenyában. Kibaki a minap mindenesetre azt ígérte, hogy 76 millió dollárt fordítanak a következő fél évben szükséges mintegy 150 tonnányi élelmiszer beszerzésére a 30 milliós lakosság számára.

A kérdés csak az, hogy miből költ a kabinet élelemre? Az ország költségvetésének jelentős részét a donor országok finanszírozzák, márpedig az Európai Unió a múlt héten döntött úgy, hogy visszatartja a segélyét a burjánzó korrupció miatt. Az állami pénzek elsíbolása Kenyában már olyan méreteket ölt, hogy Edward Clay brit nagykövet - mindenféle etikettet áthágva - "arrogánsnak és mohónak" nevezte a nairobi kormányt, amely "a korrupció elleni harc helyett harácsol".

A kijelentésével nem kis diplomáciai bonyodalmat okozó Clay szerint Kibaki 2002 decemberében történt elnökké választása óta 188 millió dollárnak megfelelő kenyai shillinget nyúltak le. Kenya amúgy régóta a világ egyik legkorruptabb országának számít, a nagykövet becslése szerint például több mint egymilliárd dollárnak megfelelő összeg tűnt el az állami kasszából az előző elnök, Daniel arap Moi 24 évi uralma alatt.

Az utódával szembeni kiábrándulás azért is fájdalmas lehet, mert Kibaki többek között a korrupció elleni kemény fellépést ígérte. Ráadásul Kibaki győzelmével először jutott hatalomra az ellenzék az 1963-as függetlenség óta, és sokan azt remélték, új kor kezdődik. Kétségtelen, hogy az új kormány kétségbeesett próbálkozásokat tett a korrupció ellen, mégis több botrány is jelezte: nehéz az árral szemben úszni. Több millió dollárt fizettek ki például egy olyan laboratóriumért, amely a hamis útleveleket lett volna hivatott felismerni, a berendezést azonban még csak le se szállították. A kormány tagjai is belekeveredtek egy másik, az ország legnagyobbnak nevezett botrányába: egy fantomvállalatnak azért fizettek komolyabb összeget, mert aranyat exportált egy olyan országból, amelynek egyáltalán nincs is aranya. Kibaki ráadásul nem igazán tudott elszakadni a régi korrupt rendszer embereitől, hiszen elődjének több ismert szövetségese is átállt mellé a 2002-es elnökválasztás előtt.

A politizálást nem ma kezdő, 72 éves Kibaki azzal is csalódást okozott, hogy június 30-áról ismét elhalasztotta az új alkotmány bevezetését. Holott az is választási ígérete volt, hogy száz nap múlva új alaptörvényt fogadnak el, amely erős miniszterelnöki poszt létrehozásával jelentősen csökkentette volna az elnök hatalmát. Az újabb halasztás miatt zavargások törtek ki, több helyütt a rendőrséget is be kellett vetni a tüntetők ellen. A lépés megosztotta az általa vezetett pártszövetséget, a Nemzeti Szivárvány Koalíciót (Narc) is. Az elégedetlenséget pedig csak fokozta, hogy az alkotmány bevezetésének elhalasztása után két nappal, kormányának stabilizálása érdekében bevonta a koalícióba a függetlenség kivívásától egészen 2002-ig uralmon lévő KANU pártot.

Megfosztotta miniszteri tárcájuktól ugyanakkor a Narc szövetséghez tartozó Liberális Demokrata Párt (LDP) vezető tagjait, köztük azt a Raila Odingát, aki a kormányfői posztért cserébe támogatta az elnökválasztáson Kibakit. Kenyai elemzők szerint az úgymond nemzeti egységkormány létrehozásával veszélybe került az eredeti koalíció, és a Narc is könnyen szétszakadhat.

A függetlenségének 40. évfordulójára tavaly decemberben emlékező Kenyának a gazdaság terén sincs mit ünnepelnie. Tömeges a munkanélküliség, emelkedik a bűnözés, az alapvető infrastruktúra - például az út-, a vasút-, a telefon- és az elektromos hálózat - katasztrofális állapotban van. A kilencvenes évek óta stagnál vagy csökken a gazdasági termelés, míg például a hatvanas-hetvenes években évi 8 százalékos bővülés is előfordult, 2001-ben 3 százalékkal zsugorodott a gazdaság. Az életszínvonal folyamatosan romlik, a lakosság fele napi kevesebb mint egy dollárból nyomorog. A szafariparkjairól valamikor híres Kenyába - a bizonytalanságtól és a terrortól való félelem miatt - ma már nem özönlenek a turisták.

Bár Kenya első és második elnöke - Jomo Kenyatta és Moi - érdemének tudják be, hogy az ország elkerülte sok szomszédja népirtásokkal, polgárháborúkkal és gazdasági összeomlásokkal sújtott sorsát, az etnikai megosztás és a nepotizmus ugyancsak a politikai örökség része. A kikuju Kenyatta és a kalendzsin Moi után Kibaki újfent az ország legnagyobb törzsének, a kikujunak képviselőjeként került hatalomra, és a brit BBC szerint az etnikai ellentétek kijátszásának politikája mit sem változott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csoda Cincinattiban: nem Federer vagy Djokovics nyert

Csoda Cincinattiban: nem Federer vagy Djokovics nyert

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

Megkerülte a Napot a Tesla autója

Megkerülte a Napot a Tesla autója

Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

Környezeti tragédia a Kanári-szigeteki tűzvész

Környezeti tragédia a Kanári-szigeteki tűzvész

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség