Lassanként összeáll a novembertől regnáló új Európai Bizottság - lapzártánkkor még Medgyessy Péter is előállt a magyar biztos nevével -, és Barroso elnök legnagyobb kihívása az lesz, hogyan egyensúlyozza ki az erőviszonyokat és kovácsoljon egységet a minden eddiginél népesebb és heterogénebb testületben.

Ambíció- és önbizalomhiánnyal aligha vádolható José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) novemberben hivatalba lépő 11. elnöke. Egyszer még miniszterelnök leszek! - jelentette ki állítólag még a lisszaboni jogi egyetemen töltött diákévei alatt. Irányérzéke is jól működött, amikor a genfi egyetemen írt doktori disszertációjának témájául az európai integrációt választotta, jóval hazája 1986-os csatlakozását megelőzően. Legmarkánsabb tulajdonsága azonban valószínűleg az, amit hívei rugalmasságnak, ellenfelei opportunizmusnak, ő maga pedig a világnézeti dogmáktól való mentességnek nevez.

E személyiségjegyekből jócskán nyújtott ízelítőt Barroso négynapos európai parlamenti (EP) "inkvizíciója". Öt éve Romano Prodi kurta, formális és jóindulatú EP-meghallgatást követően lépett a luxembourgi Jacques Santer által vezetett, de pénzügyi botrányok miatt idő előtt lemondásra kényszerült Európai Bizottság elnöki posztjára, és tekintélyét növelte a balközép itáliai kormányfőként gyakorolt, Olaszország eurózóna-csatlakozását lehetővé tevő pénzügyi szigora. Kicsi, periferikus és viszonylag szegény uniós tagállam mindössze két éve hivatalában lévő kormányfőjeként Barrosónak nemcsak a Prodit akkoriban övező dicsfény hiányával kellett megküzdenie, hanem megvédenie az országa pénzügyi stabilitásáért tett kemény intézkedéseit az EP szocialista frakciójával szemben. "A törvényt be kell tartani" - szögezte le álláspontját Strasbourgban Barroso, gesztusként jelezve támadóinak, nincs ellenére, hogy felülvizsgálják a tagállamok költségvetési hiányát mereven kezelő uniós szabályt.

Mindenkinek mindent megígért - kritizálták némelyek a portugál politikusnak azt a törekvését, hogy az összes jelentősebb képviselői csoport bizalmát megnyerje. Barroso a jobbközépnek további piacliberalizációt, a baloldalnak szociális Európát, a zöldeknek kyotói egyezményt, a liberálisoknak a kormányoktól független EB-t, az Amerika-elleneseknek erős és egyenjogú uniót, a föderalistáknak az "euroapátia" elleni harcot helyezett kilátásba. "Nem egyetlen párt, hanem a teljes Európai Tanács jelöltje vagyok, híd leszek a kis és a nagy tagországok, a szegények és a gazdagok, az északiak és a déliek, a centrumban és a periférián fekvők, az újak és a régiek között" - bizonygatta konszenzusépítő szándékait az energikus, kedélyes magabiztosságából kizökkenthetetlen jelölt.

Erőfeszítése megtérült. "Barroso úr világosan, meggyőzően és szellemesen válaszolt az EP kérdéseire" - summázta a korábban bizalmatlan liberálisok reakcióját Graham Watson frakcióvezető. Az új EB-elnököt a voksok 60 százalékával elfogadó - az EU történetében most először titkos - szavazás kimenetele pedig arra vall, hogy Barroso a baloldalon, feltehetőleg spanyoloktól és britektől is kapott "igeneket".

Az európai képviselőház szimpátiájára a következő évek törvénykezése során rászoruló új EB-elnök következő tűzpróbája, hogy bebizonyítsa: 24 tagú testületének összeállításakor nem pusztán a kormányfők bábjaként ténykedik. Barroso azt ígérte az új európai biztosok szeptemberi meghallgatásának kérdőíveit már fogalmazó euroatyáknak, hogy augusztus végén előáll a neveket és tárcaelosztást tartalmazó listával. Ugyanakkor óvatosan elébe ment az esetleges kifogásoknak, hangsúlyozva: "A tárcaelosztás teljesen az én hatásköröm, de az új biztosok kiválasztását illetően osztozom a felelősségen a kormányfőkkel." Az EB-elnök ugyanis nem köteles automatikusan elfogadni a tagországok miniszterelnökei által javasolt személyeket. És bár válogatási lehetősége korlátozott, alkupozícióját javíthatja, ha eleve meghatározott szakterületekhez igényel alkalmas jelöltet, olyat, aki ráadásul hazájában is képes lesz majd eladni a brüsszeli politikát. Prodi annak idején ezért keresett például kifejezetten német biztost a bővítés levezénylésére, illetve franciát az uniós kereskedelempolitikához.

Eleve magasabbra került azonban Barroso előtt a léc azzal, hogy a liberális frakció követelésére meg kellett ígérnie, az új EB tagjainak legalább a harmada nő lesz, míg Prodiéban csak a negyede az. Ehhez nyolc kormánytól kellene ilyen jelöltet kapnia, ám egyelőre úgy tűnik, legfeljebb hét női biztos kerül novembertől az EB felújított, 12 év után ismét beköltözhető központjába, a brüsszeli Berlaymont-palotába. Lapzártakor a magyar jelöltén kívül már csak a leendő dán és holland biztos nevét nem hozta nyilvánosságra kormányuk, és információk szerint mind Hágában, mind Koppenhágában arra spekulálnak, hogy női jelölt felkínálása fejében erősebb tárcát követelhetnek ki.

A legbefolyásosabb területekért - elsősorban a belső piaci szabályozás, versenypolitika, kereskedelempolitika, valamint a "pénzosztó" mezőgazdasági, regionális politikai és kutatás-fejlesztési tárcáért - folyó harcot azonban a korábbiakhoz képest kiélezte, hogy a bővítés miatt már a legnagyobb tagállamoknak is csak 1-1 biztosi hely jár. Gerhard Schröder német kancellár már a Barroso kinevezéséhez nyújtandó támogatását is ahhoz kötötte, hogy cserébe a továbbszolgálatra kijelölt, ám nem gazdasági szakember Günter Verheugen valamiféle, több gazdasági tárcát felügyelő "szuperbiztosi" funkciót kapjon. Ám ugyanezekért a posztokért küzd London és Párizs is, és a politikai szokásjog is köti az EB-elnököt. A brüsszeli hierarchiában ugyanis egy szakterületen nem lehet ugyanolyan nemzetiségű a biztos és az apparátus vezetője. Mivel a belső piaci főigazgatóság első embere most német, nem "illendő", hogy főnöke is az legyen. Hasonló okból kellene lemondania a versenypolitikai biztosi posztról Tony Blair Brüsszelbe küldendő, viharos múltú kebelbarátjának, Peter Mandelsonnak. A következő hetekben kiderül, Barroso állja-e Strasbourgban adott szavát, miszerint ellenáll a nagy tagállamok nyomásának. "Az én bizottságomban mindenki egyenlő lesz, és nem egy szuperbiztos lesz, hanem szuper biztosok" - fogadkozott.

A mérce azonban magasan van, brüsszeli elemzők szerint ugyanis a nem túl erőskezű elnöknek és csapnivaló kommunikátornak bizonyult Prodi szakmailag minden idők legerősebb bizottságát irányította. Ebben nagy szerepet játszott, hogy négy tapasztalt öreg rókát - az osztrák Franz Fischlert, az olasz Mario Montit, a brit Neil Kinnockot és a finn Erkki Liikanent - eleve megörökölt Santertől, Párizsból pedig második francia biztosként Pascal Lamyt, a sokak által még ma is nosztalgiával emlegetett egykori bizottsági elnök, Jacques Delors főtanácsadóját kapta. Az új EB azonban ehhez képest legjobb esetben is tehetséges újszülöttek gyülekezete lesz. A "régiek" közül csak hármat jelöl újra kormányuk: Verheugenen kívül a svéd Margot Wallströmöt, és a luxembourgi Viviane Redinget. A rendkívül elismert olasz versenypolitikai biztos Mario Montit azonban megfosztották egy harmadik terminustól Silvio Berlusconi miniszterelnök honi koalíciós szempontjai, a szocialista Lamy vesztett Chirac elnök pártjának frakcióvezetőjével szemben, és mennie kell a sikeres bel- és igazságügyi biztosnak, Antonio Vitorinónak is, mivel honfitársa lesz az új EB-elnök.

Enyhítheti az átállás buktatóit, hogy a grémium további 21 tagja közül 13-an novemberben már legalább féléves brüsszeli gyakorlattal rendelkeznek majd. Az új tagállamok ugyanis - Csehország és Magyarország kivételével - a május 1-jétől ideiglenesen kinevezett biztosukat jelölik újra, és ez a helyzet a finn, a spanyol, a francia és a görög biztossal is, akik az utóbbi hónapokban váltották a nemzeti politika forgandósága miatt Brüsszelből hazatávozott elődjüket. A legnagyobb tagállamokból így csak az olasz és a brit lesz egészen új arc. A bizottsági csapatszellemet gátolhatja, hogy igen sok benne a magas politikai funkcióból jött "nagy ember", jelentős kormányzati tapasztalatuk viszont segítheti a testület hatékonyságát.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Megint sokan voltak a sárgamellényesek és ismét elszabadult az erőszak

Megint sokan voltak a sárgamellényesek és ismét elszabadult az erőszak

Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

Ezért lesz a jövő szerda munkaszüneti nap a rendőrségen

Ezért lesz a jövő szerda munkaszüneti nap a rendőrségen