A felső szintű gazdasági-politikai döntéshozók döntő többsége támogatja Gerhard Schröder német kancellár reformpolitikáját, derül ki egy felmérésből, amelynek eredménye szerint ezek a lépések olyan fontosak, hogy azokat az ellenzéknek is támogatnia kellene.

Az eredmény olyan szép, mint egy álom: a megkérdezettek 83 százaléka úgy véli, támogatni kell Gerhard Schröder szociáldemokrata (SPD) kancellárt a nevéhez fűződő, s elsősorban szociális megszorító intézkedéseket tartalmazó Agenda 2010 reformcsomag következetes végigvitelében. A legutóbbi, 2003 novemberi felméréskor még csupán 65 százaléknak volt ez a véleménye, de hát azóta a kancellár hivatalban maradásának sanszait is jobbnak ítélik: 82 százalék nyilatkozott úgy, Gerhard Schröder kitölti ezt a választási ciklust, és 2006 őszéig ő marad Németország kormányfője. Aki ráadásul szinte pótolhatatlan, hiszen a válaszadók 77 százaléka szerint senki nincs az SPD-ben, aki a helyére léphetne.

Az álomnak tűnő eredmény, bár meglepő, de valós, ha nem is a választók teljes körét tükröző reprezentatív mintavétel alapján született. A Capital című gazdasági magazin megbízásából az allensbachi közvélemény-kutató intézet (IfD) rendszeresen méri Németország politikai-gazdasági elitjének véleményét, és ennek eredményeként született ez a kedvező kép Schröder kancellár tevékenységéről. A közvélemény-kutatók 503 prominens személyiséget kérdeztek meg, köztük 180 olyan igazgatósági elnököt vagy ügyvezetőt, akik ezer főnél több embert foglalkoztató cég élén állnak, 72 vezető politikust (köztük 22 tartományi minisztert, illetve miniszterelnököt), 70 állami főtisztviselőt, köztük 29 országos hatáskörű hivatal vagy állami szerv vezetőjét.

A végeredmény csupán Schröderre nézve kedvező. Míg ugyanis az elit többsége a kormányfőt jó célok érdekében küzdő magányos harcosnak látja, pártját és kormányát igencsak lesújtóan értékeli. A kormány gazdaságpolitikája a megkérdezettek 79 százaléka szerint rossz - a gazdaság nagyágyúi különösen Jürgen Trittin környezetvédelmi miniszterrel elégedetlenek. Ez, mondjuk, nem is csoda, elég emlékeztetni arra, hogy a zöldek pártjához tartozó politikus mennyi borsot tört az ipar urainak orra alá például a fém sörös- és üdítősdobozok betétdíjának bevezetésével vagy az atomenergia visszaszorításának programjával.

Nincs nagyobb szerencséje azonban Schrödernek saját pártjával sem. Mivel az SPD-n belül, különösen annak balszárnyán sokan bírálják a szociális megszorításokat, az 503 megkérdezett prominens abszolút döntő többsége (87 százalék) értékeli úgy, hogy a szociáldemokrata párt nem egységes, belső nézeteltérések jellemzik.

Most nem vitatkozni kellene, hanem következetesen végigvinni a reformokat - legalábbis így vélekedik Németország gazdasági-politikai elitje az IfD felmérése szerint. Akár pártok fölötti egyezség árán is - legalábbis ez derül ki arra a kérdésre adott válaszokból, amely azt tudakolta, mi lenne a helyes magatartás az ellenzéki uniópártok (CDU-CSU) részéről: támogatni Schröder programját, vagy kivárni, amíg kitelik a kancellár ideje, és aztán saját reformokat bevezetni. A döntő többség (79 százalék) szerint az ellenzéknek támogatnia kellene Schrödert, és még a magukat kifejezetten CDU-híveknek vallók közül is csak 18 százalék vélte úgy, hagyni kell Schrödert megbukni, aztán előjönni a saját farbával.

Mindebből akár azt is ki lehet olvasni, a gazdasági-politikai döntéshozók nagy részének nem lenne ellenére egy nagykoalíció sem. A kérdés persze akkor az, ki lenne annak meghatározó ereje, s főleg vezetője. Ebből a szempontból igen tanulságos Gerhard Schröder és Angela Merkel CDU-elnök politikusi profiljának összehasonlítása az elit szempontjai alapján. A sikeres politizáláshoz szükséges tulajdonságok fejlődése tekintetében ugyanis mára egyértelműen az eredetileg némi lesajnálással-lekezeléssel fogadott keletnémet botcsinálta politikus, Angela Merkel a győztes: keresztül tudja vinni saját akaratát (81 százalék véli így, Schrödernél viszont csak 46 százalék), okos stratéga (75:36 Merkel javára), szavahihető, tartja magát korábbi kijelentéseihez (58:16). Schröder ma már jóformán csak karizmájával előzi meg Merkelt, akiben a megkérdezetteknek csupán hét százaléka fedezte fel ezt a tulajdonságot. De ez nem változtat azon, hogy az elitfelmérés többsége (75 százalék) szerint Angela Merkel szabja meg ma a CDU politikáját - Schrödernek ez az SPD-nél csak a megkérdezettek 16 százaléka szerint sikerül.

Akár örülhetne is Gerhard Schröder a döntéshozók legfelsőbb régióiban róla kialakult képnek. Különösen azoknak a változásoknak a tükrében, amelyekre Peter Glotz, az SPD egykori főtitkára, Willy Brandt kancellár és Herbert Wehner akkori frakcióvezető politikai kortársa hívta fel a figyelmet egy minapi interjúban. Mint elmondta: a "régi szép időkben" még olyanok voltak az erőviszonyok, hogy amikor egy nagyvállalat igazgatósági elnöke bejuthatott Herbert Wehnerhez, akkor az izgalomtól izzadt a tenyere - ma a politikusok tenyere izzad, ha Jürgen Schrempp DaimlerChrysler-elnököt vagy Heinrich von Pierer Siemens-vezért fogadják.

Ilyen alapon tehát igencsak érdemes komolyan venni a felmérés eredményét, amiből kiderül: bár a "normális" közvélemény-kutatások szerint a választók körében Schrödernek alacsonyan áll a csillagzatja, az elit egyáltalán nem írta le a kancellárt. A felmérést megrendelő Capital idézi is Heinrich von Pierer Siemens-főnököt, aki szerint Schröder győzni akaró típus, és van állóképessége. Ő csak tudja, hiszen teniszpartnerek.

WEYER BÉLA / BERLIN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Beütött a baj: konstrukciós hiba miatt elhalasztja összehajtható telefonja kiadását a Samsung

Beütött a baj: konstrukciós hiba miatt elhalasztja összehajtható telefonja kiadását a Samsung

Jött egy ingyenes játék a számítógépére: Windowsra már letölthető a Forza Street

Jött egy ingyenes játék a számítógépére: Windowsra már letölthető a Forza Street

Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?

Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?

"Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben" Greta Thunberg Londonban beszélt

"Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben" Greta Thunberg Londonban beszélt

Nyolc robbantás az összehangolt húsvéti merényletsorozatban

Nyolc robbantás az összehangolt húsvéti merényletsorozatban

Spiró György: Nevessünk már egy kicsit magunkon

Spiró György: Nevessünk már egy kicsit magunkon