A Franciaország és Brazília vezette csoport legfőképpen a szegénység ellen kíván küzdeni, az USA és hű szövetségesei viszont a terrorizmusban látják a világ bajainak fő okát - derült ki két, az ENSZ-közgyűlés peremén a múlt héten megrendezett tanácskozáson.

"A szegénység csökkentéséhez gazdasági növekedés kell, de a szegénység maga akadálya lehet a növekedésnek. Ebből az ellentmondásból kitörni csak segélyekkel lehetséges" - állapítja meg a Jacques Chirac francia elnök által összehívott nemzetközi szakértői bizottság által nemrég közzétett úgynevezett Landau-jelentés. A Jean-Pierre Landau bankár által vezetett testület szerint 1,2 milliárd ember él a Földön napi egy dollárnál kevesebből, és a szegénység által leginkább sújtott országokat csak az alapvető infrastruktúra segélyekből való kiépítése után lehet elindítani a gyarapodás útján.

Nem is sok pénzről van szó - érvelnek a szakértők, kimondatlanul is az iraki háború eddig 200 milliárd dolláros számlájára utalva -, hiszen például tíz éven keresztül évente nem egészen kétmilliárd dollár elég lenne ahhoz, hogy minden fekete-afrikai gyerek elemi iskolába járhasson, kétmilliárdból finanszírozni lehetne az AIDS, a tuberkulózis és a malária visszaszorításához szükséges kutatásokat, egymilliárdból pedig az egész világon meg lehetne teremteni az alapvető sebészeti ellátáshoz szükséges feltételeket. Összességében az ENSZ által 2000-ben elfogadott úgynevezett millenniumi fejlesztési célok teljesítéséhez meg kéne duplázni, azaz évente 50 milliárd dollárral kellene növelni a legszegényebb országoknak nyújtott állami segélyek összegét.

Az ENSZ idei közgyűlésének kezdetét megelőző napon Chirac, Lula da Silva brazil, Ricardo Escobar chilei elnök és Jose Zapatero spanyol miniszterelnök vezényletével megrendezett Akció az éhezés és a szegénység felszámolásáért elnevezésű csúcstalálkozón 55 ország képviselői azt vitatták meg, vajon nem valamiféle nemzetközi adó kivetése lenne-e a legcélszerűbb módja a hiányzó pénz beszedésének. Maguk a szakértők is elismerik, hogy a korántsem új, de ma is kissé utópisztikusan hangzó világadóval kapcsolatban van egy kis bibi, hiszen "csak az államok vethetnek ki adót". Ezért "ezt a hatalmukat, amely szuverenitásuk alapvető kelléke, egy közös nemzetközi célnak kellene alárendelniük" - vonja le a következtetést a Landau-jelentés.

A nemzetközi adó - állítják a szakértők - egy csapásra megoldaná a segélyezés minden gondját: stabillá, kiszámíthatóvá válna a ma a kormányok jóindulatától függő segélyek folyósítása, nem kellene vitatkozni többé a terhek igazságos elosztásán, nem lenne szükség hosszadalmas tárgyalásokra a segélyek összegéről. Ugyanakkor - hárítják el már előre a nemzetközi bürokrácia további burjánzásától tartók támadását - nem lenne szükség új nemzetközi intézményre. És nem kell egyszer s mindenkorra elköteleződni a rendszer mellett, azt korlátozott időtartamra is be lehetne vezetni. A jelentés mindenesetre vagy tucatnyi konkrét javaslattal áll elő, a környezetszennyezési adóktól kezdve a valutaátváltásra, a multinacionális vállalatok profitjára kivetett adón át a katonai kiadásokkal arányos nemzetközi adókig.

Noha a franciák egy, az ENSZ égisze alatt jövőre megrendezendő nagyszabású csúcskonferencia napirendjére fogják tűzni ötleteiket, aligha van esély a világadó bevezetésére - állítják megfigyelők, elsősorban az amerikai nemzetközijog-felfogással teljességgel összeegyeztethetetlen önkéntes szuverenitáskorlátozásra hivatkozva. Ezt valószínűleg a jelentés készítői is érzékelték, hiszen jó néhány önkéntes támogatási formát is javasolnak, például olyan hitelkártya bevezetését, amelyről a vásárlások összegének néhány ezreléke egyenesen a nemzetközi segélyprogramokra menne. De megfontolandónak tartják a világadó regionális kipróbálását is - például az Európai Unió szerintük élen járhatna egy, a külföldi segélyek alapját megteremtő adónem bevezetésével. Elemzők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a Chiracék által javasolt legtetszetősebb adónemek - mint "a globalizációból a legtöbbet profitáló multik", a fegyvergyártók és -kereskedők vagy a nemzetközi valutaműveleteket lebonyolítók megsarcolása - döntő részben az egészről hallani sem akaró Egyesült Államokkal fizettetnék meg a legszegényebb országok támogatását.

Washington másképpen képzeli a világ bajainak orvoslását. Ugyancsak az ENSZ-közgyűlés peremén Colin Powell külügyminiszter pénteken azoknak az országoknak a képviselőivel találkozott, amelyek tárgyalásra érdemesnek találták Bush elnöknek a legfejlettebb ipari országok legutóbbi, a georgiai Sea Islandon tartott találkozóján kifejtett, a "tágabb Közel-Kelet", azaz lényegében a muszlim világ országainak demokratizálására, jogállami intézményeinek kiépítésére vonatkozó javaslatát (HVG, 2004. június 19.). A demokratizálási terv hívei - jelentették be a múlt héten New Yorkban - még az idén megrendezik első nemzetközi konferenciájukat Marokkóban, Fórum a jövőért címmel.

A szegénység fő oka a munkanélküliség, munkahelyeket teremteni viszont csak beruházásokkal lehet, a tőke pedig csak oda megy, ahol stabil a jogrend, és nem ural mindent a korrupció - vezette le röviden az amerikai külügyminiszter a Bush által javasolt megoldás előnyét. Ugyanakkor köztudomású, hogy a javaslatok elsődleges célja nem a szegénység és az éhezés fölszámolása, hanem a terrorizmus táptalajául szolgáló autokratikus rezsimek "demokratizálása". "A szegénység, illetve a terrorizmus elleni küzdelmet nem állítjuk szembe egymással - mondta a HVG kérdésére egy washingtoni külügyi szóvivő -, de ami a sorrendet illeti, mi kétségtelenül a terrorizmust tekintjük az első számú problémának."

RÉTI PÁL / WASHINGTON

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

A négyek hantája

Közösen lép fel Brazília, India, Japán és Németország azért, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) állandó tagjai...

Különleges kiállítás nyílt Budapesten

Különleges kiállítás nyílt Budapesten

Katasztrófa lenne a brit egészségügynek, ha a bevándorlást magas fizetéshez kötnék

Katasztrófa lenne a brit egészségügynek, ha a bevándorlást magas fizetéshez kötnék

Terrorista támadást terveztek, őrizetbe vették őket Szaúd-Arábiában

Terrorista támadást terveztek, őrizetbe vették őket Szaúd-Arábiában

Full elektromos a Renault új, Twingo méretű szabadidő-autója

Full elektromos a Renault új, Twingo méretű szabadidő-autója

Ezt a születésnapi köszöntést, amíg él, emlegetni fogja a tűzoltó

Ezt a születésnapi köszöntést, amíg él, emlegetni fogja a tűzoltó

Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?

Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?