Terrorizmussal, szeparatista mozgalmakkal, munkanélküliséggel és a szegénységgel kell megbirkóznia egyszerre Indonézia új, első ízben közvetlenül megválasztott elnökének, Susilo Bambang Yudhoyonónak, ha eleget akar tenni a kampányígéreteinek.

Nem okozott különösebb gondot Susilo Bambang Yudhoyono nyugalmazott tábornoknak, hogy két nappal a számára sorsdöntő elnökválasztás előtt megvédje A mezőgazdaság fejlesztése a munkanélküliség és a szegénység felszámolása című doktori disszertációját. A független Indonézia első közvetlen elnökválasztásának júliusi fordulóját könnyűszerrel megnyerő 55 éves politikus magabiztosan válaszolgatott a bizottságnak, amely végül doktori címmel jutalmazta tudását. "Kiváló disszertációt készített Yudhoyono, a tesztkérdésekre is a lehető legjobb válaszokat adta, látszik, hogy saját maga írta a dolgozatát, és alaposan ismeri a témát" - taglalta a hatfős bizottság egyik tagja Indonézia leendő elnökének teljesítményét. A tudományos sikert az elnökválasztás szeptember 20-án megtartott második fordulóján politikai követte: a 115 millió szavazat 90 százalékának összesítése szerint Yudhoyono 61 százalékos támogatottsággal behozhatatlan előnyre tett szert a jelenleg hivatalban lévő államfővel, Megawati Sukarnoputrival, a független Indonézia első elnökének, Sukarnónak a lányával szemben.

Nem haszontalan - vélik megfigyelők -, hogy a kormányát várhatóan október közepére összeállító, az USA-ban szerzett menedzserdiplomával is rendelkező Yudhoyono eligazodik gazdasági kérdésekben. A közgazdászi jártasságra azért is szüksége lesz a leendő elnöknek, mert választási kampányában gazdasági kérdésekre, elsőként a munkanélküliség és a szegénység visszaszorítására helyezte a hangsúlyt. Márpedig e téren az elnöki teendőket három éve - az egészségi állapota miatt beszámíthatatlanná vált, korrupciós botrányai miatt lejáratódott Abdurrahman Wahid megbuktatásával - átvett Megawati csúfos kudarcot vallott. A világ negyedik legnépesebb országának számító Indonézia mintegy 240 millió lakosának máig közel a fele naponta kevesebb mint két dollárból tengődik, az állástalanok száma 40 millióra rúg, és legalább 30 millióan alkalmi munkákból kénytelenek megkeresni a mindennapi betevőt.

Nem vigasztalja őket, hogy Megawati - nagy tekintélyű pénzügyminiszterének fiskális szigora nyomán - jó makrogazdasági eredményeket mutathat fel. Elnöksége alatt a gazdaság évente 4-5 százalékkal növekedett - a munkanélküliség visszaszorításához azonban legalább 7 százalékra lenne szükség -, az infláció 12-ről 5 százalékosra szelídült, az államadósság a harmadával, a hazai össztermék (GDP) 70 százalékára, a költségvetési hiány pedig kevesebb mint a felére, a GDP 1,3 százalékára mérséklődött. A közszerepléstől ódzkodó, a hobbiját, a kertészkedést a kormányzásnál előbbre tartó Megawati más területen - így a korrupció és a terrorizmus elleni harcban - is leszerepelt, megoldatlan problémák sorozatát hagyja hátra.

A belpolitikai helyzet is bizonytalanná vált a világ legnépesebb muszlim országának számító - a lakosság 85 százaléka muszlim - Indonéziában az utóbbi három évben. Miközben az észak-szumátrai Aceh tartományban, valamint Nyugat-Pápuában felerősödtek a szeparatista mozgalmak, a délkelet-ázsiai országot három súlyos terrortámadás is érte. A közel két éve, az egyik legnépszerűbb indonéz üdülőhelyen, Bali szigetén történt robbantás több mint 200, többségében külföldi halálos áldozatot követelt, tavaly júliusban az amerikai érdekeltségű jakartai Marriott luxusszállodát robbantották fel, alig két hete, napokkal az elnökválasztás második fordulója előtt pedig az ausztrál nagykövetség előtt hajtottak végre robbantást. Mindhárom akcióért az al-Káidával állítólag kapcsolatban álló szervezetet, a Dzsemáa Iszlámiját teszik felelőssé, ám az elkövetőket máig csak részben sikerült kézre keríteni.

A Jáva szigetén született, katonacsaládból származó Yudhoyono elődjénél nagyobb eséllyel képes szembenézni a terrorizmussal és a szeparatizmussal. Karizmatikus, kommunikatív, szinte élvezi a nyilvánosságot, és mint katona - és egészen márciusig Megawati biztonsági minisztere - e téren számottevő tapasztalatokkal rendelkezik. Népszerűségén nagyot lendített, hogy márciusban - miután összerúgta a port Megawati legfőbb tanácsadójával, a férjével - lemondott miniszteri bársonyszékéről. A politikának nem fordított hátat, hanem Demokrata Párt néven pártot alapított, amely az áprilisi parlamenti választáson 7,5 százaléknyi szavazattal bekerült a törvényhozásba. Az indonéz hagyományoknak megfelelően egyébként Yudhoyono is bevonta családját a politikába: pártjának felesége lett az alelnöke.

Katona létére azon kevesek egyike, aki elmondhatja magáról, hogy nem esett folt a becsületén. Nem vetül rá a korrupció árnyéka, a hadsereg vezető pozícióban lévő tagjaként nem merült fel, hogy köze lenne a kínai kisebbség elleni 1998-as atrocitásokhoz vagy az 1999-es kelet-timori vérengzésekhez. Sőt Suharto hat évvel ezelőtti bukását megelőzően állítólag részben ő beszélte rá a hadsereg vezetését, hogy ne lövessen a diktátor lemondását követelő diákok közé. Ráadásul - a többszöri amerikai tanulmányainak köszönhetően angolul folyékonyan beszélő - Yudhoyono nemzetközi téren is kipróbált katona, hiszen az ENSZ-békefenntartók megfigyelőjeként 1995-ben egy ideig Boszniában tartózkodott.

Hátránya, hogy határozatlan, könnyen befolyásolható, ami pártjának minimális parlamenti támogatottsága miatt megnehezítheti kormányának a dolgát a törvényhozásban (az elnöki rendszerben működő Indonéziában az államfő alakít kabinetet). A törvényhozást az áprilisi választáson győzedelmeskedett Golkar, valamint Megawati másodikként végzett pártja, az Indonéz Demokrata Párt - Küzdelem (PDI-P) uralja, támogatásuk híján a kormány munkája jószerével megbénul. Yudhoyono azonban tisztában volt ezzel, amikor ringbe szállt az elnökségért, nem véletlen, hogy alelnökének egy igen befolyásos Golkar-politikust választott. Igaz, még ezzel a taktikai lépéssel sem tudta a második fordulóban Suharto pártját maga mellé állítani, a Golkar végül Megawati támogatására szólította fel híveit. Ami furcsa helyzetet teremtett, hiszen épp Megawati ellenzéki szerepvállalása vezetett el 1998-ban Suharto és rajta keresztül a Golkar 32 éven át tartó hatalmának a megdöntéséhez.

Yudhoyono szerencséjére a Golkaron belül - Megawati kudarca miatt - már megkezdődött a hatalmi harc. Egyre többen követelik a jelenlegi vezetés fejét, és a kormányzásban való szerepvállalás reményében elvetik pártelnökük felhívását, amelyben az új államfővel szembeni parlamenti ellenzéket összefogó nemzeti koalíció megalakítására szólított fel. Hasonló erózió indult el Megawati pártjában is, ami nem csoda azok után, hogy a nagy múltú politikuscsaládból származó elnök asszony fél éven belül - az áprilisi parlamenti után - a második, sorsdöntő választáson is csúfosan alulmaradt.

TÁLAS ANDREA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A leghaszontalanabb, a legröhejesebb, a legpofátlanabb: erre mentek el uniós milliók

A leghaszontalanabb, a legröhejesebb, a legpofátlanabb: erre mentek el uniós milliók

Megint baja van az EU-nak azzal, ahogy a kormány az államadósságot számolja

Megint baja van az EU-nak azzal, ahogy a kormány az államadósságot számolja

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett

Felajánlotta fizetését a Haladás kapusa a Srí Lanka-i áldozatoknak és családjaiknak

Felajánlotta fizetését a Haladás kapusa a Srí Lanka-i áldozatoknak és családjaiknak

EP-választás: lejárt a határidő, legfeljebb 11 párt állíthat listát

EP-választás: lejárt a határidő, legfeljebb 11 párt állíthat listát