Az eddigi kollegialitást felrúgva szabotálta a svájci kormány egységes állásfoglalását a populista Christoph Blocher, aki rendőrminiszterként a schengeni megállapodáshoz való csatlakozást is igyekszik megtorpedózni.

"Nem köthetek szájkosarat egy miniszteremre!"- jelentette ki Joseph Deiss svájci elnök, amúgy a gazdasági tárca irányítója, amikor arról faggatták, miért hagyta igazságügy-miniszterét a kormány álláspontját szabotálni. A botrány egy nappal a szeptember 26-ai népszavazás után tört ki Christoph Blocher viselkedése miatt. A milliárdos politikus, aki populista néppártját (SVP) 27 százalékos szavazataránnyal az ország legnagyobb pártjává tette, tavaly óta irányítja az igazságügyi és rendőrminisztériumot, így az ő feladata volt a minapi, négy kérdésben döntő népszavazás előkészítése (HVG, 2004. október 2.). Azaz neki kellett a kormány álláspontját képviselnie.

A hét főből álló miniszteri gyülekezet azt szorgalmazta, hogy a választók mondjanak igent a második és a harmadik generációs külföldiek svájcivá válásának megkönnyítésére. Azaz azok a második generációs 14-24 évesek, akik iskoláikat már Svájcban végezték, kaphassanak az eddiginél simábban állampolgárságot, azok a harmadik generációs újszülöttek pedig, akiknek legalább egyik szülője Svájcban nőtt fel, jussanak automatikusan a svájcisághoz. A szavazók azonban másképp gondolták, és a második generációs könnyítés ügyében csak 43,2 százalékuk, a harmadik generációs újszülöttek esetében pedig 48,4 százalékuk adta áldását a kezdeményezésre, azaz a többség elvetette őket.

Blocher, a javaslatok - kénytelen-kelletlen - felvezetője szintén az elutasítók oldalán állt, de minisztersége arra kötelezte, hogy a kormány álláspontját képviselje. Rábeszélő érvei a voksolást megelőzően igen gyengék voltak, a vereséget követően pedig egyértelműen kifejezte elégedettségét. Amikor minisztertársa, a szociáldemokrata Moritz Leuenberger közös sajtóértekezleten sajnálkozott azon, hogy kisebbségben maradt a hivatalos álláspont, Blocher önfeledten kacagott. Amikor pedig felszólították, hogy a kormány nevében kommentálja a választásokat, visszautasította a felkérést. Arra hivatkozott, hogy a nép akarata előtt meg kell hajolni.

Megsértette a kollegialitás elvét a néppárti politikus - ítéltek egyértelműen a kormány tagjai, akik az elmúlt évtizedekben ahhoz szoktak, hogy amíg a kormány meg nem hozza valamilyen kérdésben határozatát, addig vitatkoznak, azt követően viszont egyértelműen az egységes álláspontot képviselik. Blocher azonban csupán a miniszterré választása utáni első hetekben mutatott hajlandóságot a közös hangra.

Az állampolgárrá válás megkönnyítését Blocher és pártja - sikerrel - közös nevezőre hozta a külföldiek túlzottnak tekintett svájci arányával és a még mindig jelentős menekültáradattal. Érveik elsősorban a német ajkú keleti tartományokban hatottak. Svájcban Röstigrabennek hívják a francia és német nyelven beszélő tartományok közötti politikaifelfogás-különbséget, amely az előbbi esetében általában engedékenyebb, liberálisabb véleményben testesül meg, az utóbbinál viszont konzervatívabb értékek mentén. 1991 óta Svájc lakossága 147 ügyben járult az urnákhoz, és 45 alkalommal egyértelműen ez az árokszemlélet érvényesült. A politológusok sajnálatosnak mondják, hogy a számszerű fölényben lévő német tartományok a 45 esetből 39 alkalommal vitték keresztül akaratukat. Nem véletlen, hogy az SVP zürichi pártfőnöke, Blocher elsősorban a keleti és középső tartományokra tud hatni.

Az általános felzúdulásra reagálva a Néppárt parlamenti frakciója ülést tartott múlt szerdán, és úgy döntött, hogy a jövőben miniszterei akár a kormánytöbbség ellenében is hangot adnak az SVP véleményének. A svájci politikusok pedig tudják, hogy a jövő év tavaszán még az eddiginél is nagyobb lesz a tét: azért fogják 2005 júniusában az urnákhoz szólítani a svájciakat, hogy adják áldásukat a dublini uniós szerződéshez való csatlakozásra. Erre az úgynevezett második bilaterális egyezmény keretében kerül majd sor, amely Svájc és az unió 25 országa között szabályozza az együttműködés mikéntjét.

Bern számára az egyezségnek talán legfontosabb eleme, hogy csatlakozhat a schengeni megállapodáshoz, amelynek révén nem automatikusan Svájcba toloncolják majd vissza az unió határait átlépő illegális menekülteket. Svájc már a nyáron leckét kapott német határainál abból, mit jelentene számára, ha az unió komolyan venné a külső határok ellenőrzését: hosszú órákat venne igénybe az átkelő járművek és utasaik átvizsgálása. De fontos az alpesi országnak az EU adatbankja is, amely a bűnözők és a menekültek adatait tartalmazza.

Blocher viszont és vele a Néppárt kolonialistának minősíti a schengeni megállapodást, amely Svájc szuverenitásán csorbítana, hiszen megengedné az uniós országok rendőrségének, hogy adott esetben svájci területen folytassa a bűnüldözést. Szerintük az egyezség a bűnözést sem szorítja vissza, sőt megkönnyíti a bejutást a törvény ellenségeinek és a gazdasági okokból letelepedni vágyóknak.

A szociáldemokraták, a kereszténydemokraták és a zöldek azt javasolják ebben a kiélezett helyzetben, hogy vegyék el Blochertől a schengeni dossziét, és bízzanak meg az üggyel másik minisztériumot. A szabadelvűek szerint viszont ezzel csak mártírt csinálnának a miniszterből, bölcsebb megoldás lenne, ha az egyéni felelősséget kollektívre változtatnák, és a népszavazás előkészítését, az érvek megfogalmazását a kormány egészére bíznák. Ebben csak az a bökkenő, hogy 2005-ben a kormánytagok vetésforgója alapján Samuel Schmid védelmi miniszter, Blocher párttársa tölti majd be az államelnöki pozíciót, azaz meghatározó szava lesz, márpedig ő is ellenzi a schengeni egyezséghez történő csatlakozást. Az idén eddig tíz kérdésben kérte a nép állásfoglalását a kormány, a válasz csak két esetben egyezett az övével. Ha nem talál ki valamit Blocherék semlegesítésére, az arány tovább rosszabbodhat.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Ketten megsérültek, amikor egymásba futott két autó Zuglóban

Ketten megsérültek, amikor egymásba futott két autó Zuglóban

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

Higanyszennyeződést találtak a vándorsólymokban

Higanyszennyeződést találtak a vándorsólymokban