Bírálatok kereszttüzébe került európai parlamenti meghallgatásána november 1-jén hivatalba lépő Európai Bizottság néhány leendő tagja, köztük Kovács László. A pártcsaládjukhoz tartozó jelölteket körömszakadtukig védő frakciók egyezsége híján Barroso EP-elnöka kormányok és az európai képviselőház harapófogójába kerülhet.

"Spanyol állampolgárként nem szeretném, ha olyan igazságügy-miniszterem lenne, aki szerint a homoszexualitás bűn, a nők pedig maradjanak otthon férjük oltalmában gyereket nevelni. Úgy gondolom, nem engedhetjük, hogy ilyen ember irányítsa a közösségi igazságügyeket. Talán, ha a céklatermesztésért lenne felelős, nem volna ennyire súlyos a helyzet..." - fakadt ki a múlt héten Josep Borrell, az Európai Parlament (EP) idén nyáron posztjára lépett új, szocialista elnöke. A feltűnően kemény szavak Rocco Buttiglionét, az ötéves terminusát november 1-jén megkezdő új Európai Bizottság (EB) leendő bel- és igazságügyi biztosát illették.

A korábban filozófiaprofesszor, jelenleg Silvio Berlusconi olasz kormányfő Európa-ügyi minisztereként ténykedő, II. János Pál pápa belső baráti köréhez tartozó Buttiglione az utóbbi két hétben tartott brüsszeli biztosjelölt-meghallgatások "negatív sztárjává" vált. Ám a várakozásokkal ellentétben nem annyira az Európába igyekvő afrikai menekültek feltartóztatására vonatkozó korábbi ötleteinek megismétlésével váltotta ki az igazi vihart, sőt még csak nem is a "globális terror elleni háborút" emlegető, inkább az amerikai elnökválasztási kampányba illő kijelentéseivel, hanem a szexualitásról és a nők szerepéről vallott felfogásával. "Kantra hivatkoznék, aki különbséget tett jog és erkölcs között: szerintem a homoszexualitás bűn, bár én nem akarom bűncselekménnyé nyilvánítani, az állam ugyanis nem ütheti bele az orrát efféle dolgokba" - fejtegette az olasz biztosjelölt az EP szabadságjogokért felelős szakbizottságában tartott meghallgatásán.

Ókonzervatív nézeteivel Buttiglione oly mértékben felháborította a testület baloldali, liberális és zöld párti tagjait, hogy hétfőn este "történelmet írtak": az EU történetében első alkalommal az illetékes parlamenti szakbizottság - kis többséggel, de - megtagadta hozzájárulását egy biztosjelölt hivatalba lépéséhez. A José Manuel Barroso portugál EB-elnök kinevezésére júliusban már rábólintó európai képviselőház nem jogosult ugyan "kidobni" a neki nem tetsző biztosjelölteket, a szabály szerint a 24 tagú testületre összevontan, egyetlen vokssal mondhat igent vagy nemet október 27-én. Ám az egyes jelöltekről a meghallgatások eredményeként kialakított írásos, lapzártánk után nyilvánosságra kerülő szakbizottsági értékelések tartalma rendkívül kínos helyzetbe hozza mind a rosszul szereplő jelölteket, mind pedig az EB-elnököt, akik az uniós törvénykezés következő öt éve során gyakran szorulnak majd az EP-vel kötött "szövetségre" a kormányokat tömörítő Miniszteri Tanáccsal szemben.

Rendre azt firtatták a képviselők mind a 24 "áldozatuk" meghallgatásán, vajon a parlament elutasító véleménye esetén a biztosjelölt önként lemondana-e megbízatásáról, amire az obligát válasz "továbbhárító" volt: igen, ha Barroso elnök is felszólítja erre. A mai rendszerben viszont, amikor a kormányok nevezhetik meg jelöltjüket a brüsszeli testületbe, az EB-elnök szabadsága a tárcaelosztásig terjed, aki aligha ragadtathatja magát ilyen radikális lépésre. Buttiglione patrónusa, Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök már ki is zárta a jelöltcsere esélyét, egy lélegzettel "olasz baloldaliak által szervezett katolikusellenes boszorkányüldözésnek" minősítve az EP-ben történteket. A feszültség enyhítésére Barroso elvileg a tárcák átrendezésével próbálkozhat, de - ennek gyakorlati nehézségein túl - hétfőn a Buttiglionét értékelő EP-bizottság néppárti csoportja leszavazott egy ilyen értelmű javaslatot, jóllehet a baloldal hajlamosnak mutatkozott volna némi rugalmasságra.

Minthogy a parlamenti személyi alkuk tradicionálisan a "szemet szemért" jegyében zajlanak, a jobboldali olasz jelölt esetleges elmozdításáért alighanem a többi pártnak is "fizetnie" kellene. Néppárti körökben azért is csapnak magasba az indulatok, mert az EP elnöke - a funkció követelte hagyományos semlegességgel szakítva - Buttiglionét elítélő kijelentésével beszállt a politikai játszmába. Holott "támadási felület" akad másutt is: a liberális fronton a leendő agrárbiztos, a dán Mariann Fischer Boel és a holland versenypolitikaibiztos-jelölt Neelie Kroes, a szocialistáknál az energiatárca várományosaként szereplő Kovács László, továbbá a jövendő EB egyetlen zöld párti tagja, az adó- és vámügyekért majdan felelős lett Ingrida Udre szakbizottsági értékelésében szerepel - ha nem is egyértelmű elutasítás, de - az átlagnál több képviselői fenntartás.

Azzal "borította ki" például az euroatyákat a dán jelölt, hogy szerintük kerülő válaszokat adott az uniós zöldség- és gyümölcstermesztők jövőjével és a cukortámogatási reformmal kapcsolatos aggodalmaikra, honfitársa, az EP vezető euroszkeptikusaként ismert dán Jens-Peter Bonde pedig a jelölt férje által művelt, közösségi agrártámogatásban részesülő tekintélyes mezőgazdasági vállalkozás ügyeit feszegette fáradhatatlanul. Ingrida Udre pedig az általa vezetett Parasztpárt zavaros finanszírozási ügyei és az önmaga által "egészséges euroszkepticizmusként" jellemzett világnézete miatt kényszerült magyarázkodásra. Neelie Kroes-zel az volt a baj, hogy "túlzottan is jól" ismeri jövőbeni működési terepét, az üzleti világot, minthogy előéletében több tucat jelentős holland és nemzetközi cégben volt tisztsége, illetve részesedése. Bár Kroes az interneten is hozzáférhetővé tett nyilatkozatában minderről aprólékosan számot adott, az eladott részvényeiért befolyt 1,6 millió eurós jövedelmet pedig tőle független vagyonkezelőre bízta, nem tudta eloszlatni az EP-képviselők jelentős részének bizalmatlanságát.

Azért keltett riadalmat viszont - a meghallgatásán szerény tárgyi ismeretről tanúbizonyságot tevő - Kovács László még a politikai pályafutása ellen kifogást nem támasztó képviselőkben is, mert attól tartottak, a korlátozott szakmai felkészültség ezen a nehéz területen lobbisták prédájává teszi az uniós energiabiztost. "A rosszul sikerült meghallgatás után szakbizottságunk pártkoordinátorai egy újabb, informális találkozót tartottak Kovács úrral, ami már megnyugtatóbban zárult. Kiderült ugyanis, hogy kabinetfőnök-helyetteséül az uniós energiajog kiváló szakértőjeként ismert brit Christopher Jonest választotta, akire bízvást támaszkodhat majd" - mondta a HVG-nek Lena Ek, az EP ipari és energiaügyi szakbizottságának svéd liberális párti tagja, de a HVG információi szerint az összefoglaló értékelés végül nem foglal egyértelműen állást sem Kovács kinevezése mellett, sem ellene.

Az EP elnöke és frakcióvezetői lapzártánk után, szerdán ülnek össze a meghallgatásokat követő első magas szintű "politikai szkanderre". Ám ha egymás közt nem jutnak dűlőre - mint öt éve, amikor némi inzultusváltások után az egymással szembekerült pártok végül is kölcsönösen elfogadták a kritikák középpontjába került jelölteket -, akkor a frakcióvezetőkkel való október 21-ei találkozóján José Manuel Barrosónak kell eldöntenie, a kormányokkal vagy az EP-vel való konfliktust vállalja-e inkább.

A botrány kavarta "porfelhő" eltakarta, hogy akadtak az elmúlt két hétben kiemelkedő teljesítmények is. Az várható volt, hogy a jövőben az iparpolitikáért felelős német Günter Verheugen és a kommunikációsbiztos-jelölt svéd Margot Wallström - akik ötévi bizottsági tagság után otthonosan mozogtak a parlamenti atmoszférában - gond nélkül viszi át a lécet. Igazi meglepetést keltett azonban, hogy a leendő kereskedelempolitikai biztos brit Peter Mandelson és az uniós költségvetést gondozó litván Dalia Grybauskaite is szinte az ujja köré csavarta az euro-képviselőket világos válaszaival, megnyerő fellépésével. Számos elemző azonban megkockáztatja: meglehet, ez lesz az első és utolsó ilyen népes és ilyen ellentmondásos szisztémában életre hívott Európai Bizottság. A tanulságok levonása öt év múlva arra ösztökélheti a tagállamokat, hogy előrehozzák az új európai alkotmány által csak 2014-re előirányzott változást, amely megengedi, hogy az EB létszáma a tagállamoké alá süllyedjen.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Kúria is megbüntette a TV2-t, mert csak a Fidesz aláírásairól adott hírt

A Kúria is megbüntette a TV2-t, mert csak a Fidesz aláírásairól adott hírt

Nagy változás jöhet Ausztriában, csak névvel és címmel lehetne kommentelni

Nagy változás jöhet Ausztriában, csak névvel és címmel lehetne kommentelni

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett

Dolgozott húsvétkor? Ilyenkor jár érte pluszpénz

Dolgozott húsvétkor? Ilyenkor jár érte pluszpénz

Szijjártó Péter az EU-nak: Több tiszteletet a törököknek!

Szijjártó Péter az EU-nak: Több tiszteletet a törököknek!