Valószínűleg az al-Káida globális terrorhálózata csapott le újra az egyiptomi Sínai-félszigeten elkövetett múlt heti merényletsorozattal. A támadás egyszerre irányult Izrael és Egyiptom ellen, utóbbi hét év után került fel ismét a szélsőséges iszlám terrorizmus céltáblájára.

Még a halálos áldozatok számát sem lehetett pontosan tudni négy nappal az egyiptomi Sínai-félszigeten, múlt csütörtökön elkövetett támadások után, mint ahogy azt sem, pontosan kik váltak a terrorizmus újabb áldozataivá. Egyiptomi és izraeli források hétfőn 32-ben állapították meg a halottak számát, de a romok alatt még mindig lehettek azonosítatlan emberi maradványok. Az áldozatok többsége azonban nyilvánvalóan izraeli és egyiptomi, hiszen a - nagy valószínűséggel öngyilkos - merényletek fő célpontja az Akabai-öböl partján lévő Taba volt, amely elsősorban a zsidó államból érkezett turisták kedvelt üdülőhelye. Ötven kilométerre délre egy part menti kempingnél is robbantottak, ott négyen - köztük két izraeli - vesztették életüket.

A merénylők kilétét is homály fedte lapzártánkkor, túl azon, hogy a bűnösöket legtöbben az Oszama bin Laden által alapított al-Káida hálózat, illetve a vele kapcsolatban álló nemzetközi és helyi terrorszervezetek berkeiben keresik. E hét elejéig három, eddig ismeretlen muszlim szervezet is vállalta a merénylet elkövetését. Az egyik az Iszlám Egység, a másik az Abdullah Azzam Brigádok, amelyet arról a dzseníni szónokról neveztek el, aki Bin Laden mentoraként ismert, és akit a nyolcvanas évek végén Afganisztánban rejtélyes körülmények között öltek meg, a harmadik pedig a Dzsamáa Iszlámija al-Daulija (a Világ Iszlámista Csoportja).

Izrael az al-Káidát vádolta, rámutatva, hogy az egyidejű, nagy erejű és precízen végrehajtott robbantások erre vallanak. Egyiptom azonban elsietettnek vélte az izraeli következtetést, és inkább azt hangoztatta, hogy a háttérben az izraeli hadsereg által a Gázai övezetben az utóbbi két hétben végrehajtott rajtaütések állhatnak. Azt azonban mindkét fél valószínűtlennek vélte, hogy palesztin szélsőséges szervezetek részt vettek volna a merényletek végrehajtásában.

Egyiptom egyelőre csak annyit közölt, hogy letartóztattak 15 sínai beduint, akik bevallották: robbanóanyagot adtak el valakiknek. Hihetőnek tűnik, hogy az ellenőrzött főúton a tettesek aligha szállíthatták a helyszínre a muníciót, valószínűbb, hogy azt a sivatagon át csempészték a városba. A Sínai-félszigeten mintegy négyezer beduin él, akiktől állítólag nem áll távol a kábítószerrel, fegyverekkel és illegális munkavállalókkal való kereskedelem. Azt is feltételezik, hogy a merénylők motorcsónakkal is érkezhettek a Vörös-tengerhez tartozó öböl túlpartjáról, Jordániából vagy Szaúd-Arábiából.

A merénylet ritka együttműködésre bírta a hidegbékében élő Egyiptomot és Izraelt. Néhány órás habozás után például az egyiptomi hatóságok beengedték az izraeli segélyalakulatokat a határ menti Tabába, bevallva, hogy egyedül nem győzik a mentést. A robbantás leradírozta a 11 emeletes Hilton Szálló egyik szárnyát, a még élők felkutatásához és a romok eltakarításához az arab ország bevallottan nem tudott azonnal munkagépeket szolgáltatni. Ritka látványt nyújtott, amint a vörös félholdas egyiptomi tűzoltók és az izraeli életmentők egymás mellett végezték munkájukat.

Egyiptom az arab országok közül elsőként, 1979-ben kötött békét Izraellel, amely 1982-re fejezte be az 1967-es háborúban elfoglalt Sínai-félsziget kiürítését. Tabáról azonban csak 1989-ben tudtak megállapodni; a kősivatagos félsziget mesébe illően szép üdülőhelye végül Egyiptomé lett, de az izraeli állampolgárok könnyített eljárással utazhatnak a városba. Taba azóta a külföldre vágyó izraeliek egyik utazási célpontjává vált, amely a négy éve tartó palesztin intifáda alatt méginkább a béke és a gondtalan kikapcsolódás "paradicsomi szigete" lett, nem beszélve a Hiltonban lévő kaszinóról, hiszen ilyen intézmények Izraelben nem működhetnek. Bár az izraeli hatóságok a múlt hónapban figyelmeztettek, hogy merényletre lehet számítani a Sínai-félszigeten, a zsidó újévet követő ünnepekre, így a múlt heti szukkótra mégis több mint tízezren mentek át.

A merénylet egyik célpontja így nyilvánvalóan Izrael volt - mint a Háárec című napilap írta, a nemzetközi iszlámista terror ötszáz méterre megközelítette a zsidó állam határát. Az Egyesült Államok elleni, 2001. szeptember 11-ei merényletek után sorban követték el az izraeli, illetve zsidó érdekeltségek elleni támadásokat, kezdve a tunéziai Dzserba szigetén lévő zsinagógával, egészen a Casablancában és Isztambulban lévő zsidó célpontok elleni tavalyi robbantásokig.

A támadás az egyiptomi-izraeli kapcsolatok aláásását is célozhatta. A két ország viszonya a 2000 szeptemberében kezdődött második palesztin intifáda óta még fagyosabb - Kairó azóta sem küldte vissza akkor hazarendelt nagykövetét. Ám az utóbbi hónapokban megindult valamiféle olvadás. Egyiptom közvetíteni próbál a különféle palesztin szervezetek között egy tűzszünet kicsikarása érdekében, hogy valamennyire szavatolni lehessen a rendet a Gázai övezetben Izrael jövőre tervezett kivonulása után.

Jelzésértékű lehet a merénylet Egyiptom számára is. Az Iszlám Dzsihád és a Dzsamáa Iszlámija - melynek neve csak egy szóval rövidebb, mint a mostani vérontásért jelentkezők egyikéé - a kilencvenes években terrorhadjáratot vezetett az egyiptomi világi állam ellen. Turistacélpontokat támadtak, hogy aláássák az ország egyik legfontosabb bevételi forrását, az idegenforgalmat. A legutóbbi merényletre 1997-ben Luxorban került sor, amikor 69-en vesztették életüket, évekre visszavetve a turizmust. A sínai robbantások éppen ezért baljós emlékeket idézhetnek fel, bár Taba nem annyira nemzetközi, mint inkább "izraeli" üdülőhely volt.

Van mit veszítenie az arab országnak. A júniusban zárt pénzügyi évben rekordszámú, 7,5 millió turista kereste fel Egyiptomot, egyes számítások szerint 5,8 milliárd dollárnyi bevételt hozva a büdzsének. A költségvetés így szufficites, ami rendkívül fontos a júliusban hivatalba lépett, Ahmed Nazif vezette reformkormány számára, hogy a hazai valuta, a font leértékelése és az infláció elszabadulása nélkül végre tudja hajtani az ígért szerkezetátalakítást.

Fordulópontról is beszélnek azonban egyes kommentárok, rámutatva, hogy a terrorizmus által 1997 óta elkerült, Nyugat-barát rezsim által irányított Egyiptom is a nemzetközi muszlim terror terepévé vált. Dia Rasvan, a kairói Al-Ahrám Politikai és Stratégiai Tanulmányok Központjának szakértője még tovább ment, kijelentve, hogy ez a merénylet lehet a legmesszebbmenő hatással a terror elleni háborúra és a régió stabilitására. Az Egyiptom elleni támadással ugyanis a - 70 millió lakosával - legnépesebb arab országot érték el, egyúttal az arab világ egyik legfontosabb kulturális és vallási központját. Egyiptomi hírmagyarázatok szerint akár palesztinok, akár az al-Káida, akár szabadúszó terrorcsoportok követték el a sínai merényletet, a palesztin intifáda és az Irak elleni háború oly mértékben radikalizálta a térséget, hogy a terror elleni nemzetközi háború sikertelen lesz mindaddig, amíg ezeket az alapvető problémákat meg nem oldják.

KERESZTES IMRE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kivonult az ellenzék a Borsod megyei közgyűlésből

Kivonult az ellenzék a Borsod megyei közgyűlésből

Sziget: hét napra kilenc headliner jut, de a világhírű csimpánzkutató is fellép a nagyszínpadon

Sziget: hét napra kilenc headliner jut, de a világhírű csimpánzkutató is fellép a nagyszínpadon

Dohányoztak a Notre-Dame-on dolgozó munkások, ismerte el a felújítást végző cég

Dohányoztak a Notre-Dame-on dolgozó munkások, ismerte el a felújítást végző cég

Megszökött az intézetből, majd felszívódott a diáktársát véresre verő nádudvari tini

Megszökött az intézetből, majd felszívódott a diáktársát véresre verő nádudvari tini

Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak

Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak

Hiába a Fidesz felfüggesztése, Trócsányi a Néppárt kampánynyitóján járt

Hiába a Fidesz felfüggesztése, Trócsányi a Néppárt kampánynyitóján járt