Egymást követik a hat éve csődbe ment orosz gazdaság talpra állását bizonyító hírek. Évek óta nem látott magasságba szöktek az ország valutatartalékai, rövid stagnálás után ismét növekedésnek indult az ipari termelés. Szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy a gazdaság továbbra is elsősorban az olaj- és gázkitermeléstől függ.

"A magas olajáraknak és a józan költségvetési politikának köszönhetően Oroszország kiváló makrogazdasági eredményeket ért el. Az is figyelemre méltó, hogy az ország immár időben fizeti vissza külföldi adósságait" - magyarázták a Fitch nemzetközi adósságminősítő intézet vezetői, hogy a múlt héten befektetésre méltó hellyé minősítették Oroszországot. A BBB-besorolás azt jelenti, hogy hat évvel az 1998-as gazdasági összeomlás után Oroszország befektetési szempontból annyira megbízható államnak számít, mint Horvátország vagy Bulgária.

A Fitch egyébként másodikként emelte Oroszországot a megbízható országok sorába, egy évvel ezelőtt ezt már egy másik ismert értékelőcég, a Moody's is megtette. A tavalyi felértékelés mostani megerősítése moszkvai elemzők szerint azt jelentheti, hogy a legkonzervatívabb befektetők, a nemzetközi nyugdíjalapok és a biztosítótársaságok is felveszik Oroszországot a befektetési célországok listájára. A megítélés javulása egyben azt is lehetővé teszi, hogy az ország és vállalatai az eddiginél olcsóbban jussanak hitelekhez.

Az országminősítés javulásához jelentős mértékben hozzájárult, hogy látványos ütemben emelkednek Oroszország öt évvel ezelőtt alig 12 milliárd dollárt kitevő valutatartalékai: november közepén már 113 milliárd dollár volt a trezorokban, és elemzők szerint az év végére ez az összeg 120 milliárd dollár fölé emelkedhet. Közben gyűlik a pénz a tavaly létrehozott stabilizációs tartalékban is: az esetleges olajárzuhanás hatásainak kivédésére hivatott alapban már több mint 350 milliárd rubel (1 rubel = 7 forint) van, miközben a költségvetés az első kilenc hónapot közel hatszázmilliárd rubeles többlettel zárta. A pénzügyi adatok mellett a hazai össztermék (GDP), illetve az ipari termelés bővülésére vonatkozó adatok is derűlátásra adnak okot, elemzők szerint idén 6-7 százalékos növekedés várható. Egyedül az infláció megfékezése halad lassabban a vártnál: az orosz kormány az idén tíz százalék körüli pénzromlással számolt, ám most úgy tűnik, az infláció üteme 2004 végére inkább 12 százalék körül lesz.

Ahogy gyarapodnak a tartalékok, úgy élesedik a vita arról, nem kellene-e inkább a gazdaság további élénkítésére, illetve az életszínvonal gyorsabb javítására fordítani az olajexportból befolyó milliárdokat. Míg a kormányzat azzal érvel, hogy az "esős napokra" félretett pénz felszabadítása újabb lendületet adna az inflációnak, a tartalékolás mértékét túlzottnak tartók szerint a gyűjtögetés helyett arra lenne szükség, hogy az állam jelentős infrastrukturális beruházásokkal csökkentse Oroszország elmaradottságát, illetve megteremtse az újabb beruházások finanszírozásához szükséges hosszú távú hitelek feltételeit. Mások, köztük a HVG-nek nyilatkozó Oleg Bogomolov, az Orosz Tudományos Akadémia Nemzetközi Gazdasági és Politikai Intézetének tiszteletbeli igazgatója arra hívták fel a hatalom figyelmét, hogy a reáljövedelmek csak részben nőnek a gazdasági bővülésnek megfelelő ütemben. "Igaz, hogy az átlagos jövedelemnövekedés 10-15 százalékos, ám ennek legalább háromnegyede a leggazdagabbaknak jut, és sokan vannak, akik a fejlődés ellenére egyre kevesebb pénzből élnek" - vélekedett az ismert közgazdász, aki szerint ha a hatalom nem lesz hajlandó a tartalékok egy részét a lakossági jövedelmek növelésére fordítani, akkor érezhetően nőhet az életszínvonalukkal elégedetlen orosz polgárok száma.

Az orosz kormány egyelőre csak arra kész, hogy a stabilizációs alapban összegyűlt pénzt - ha a tartalék meghaladja majd az ötszázmilliárd rubelt - a külföldi adósságok idő előtti törlesztésére fordítsa. Vlagyimir Putyin államfő az IMF vezérigazgatójával, Rodrigo Ratóval folytatott múlt heti moszkvai tárgyalásain említést is tett a hitelek egy részének gyorsított törlesztéséről, és elemzők szerint valószínű, hogy Moszkva 2008 helyett már 2006-ra visszafizeti az IMF-fel szembeni, egykor 15 milliárd, jelenleg 2,7 milliárd dolláros tartozását. Oroszország összes külföldi adóssága mintegy 120 milliárd dollárt tesz ki, és nem kizárt, hogy a kamatterheket csökkenteni akaró Moszkva más hitelek törlesztését is felgyorsítja majd.

A tartalékokkal kapcsolatos vitáktól függetlenül a külföldi befektetők egyre nagyobb arányban választják célországként Oroszországot. A hivatalos statisztikák szerint 2004 első kilenc hónapjában 29,1 milliárd dollárt fektettek be külföldiek az országban, és ez 39 százalékkal haladta meg a 2003 első háromnegyed évi befektetések összegét. A beruházók szándékait szondázó felmérésekből kiderül, hogy a külföldiek a Jukosz olajipari óriás elleni bírósági eljárás és az Oroszország számos városát sújtó terrorista merényletek ellenére sem fontolgatják az orosz piacról való kivonulást. Ennek hátterében az áll, hogy a külföldi vállalatok vezetői sorra elismerik, hogy míg Nyugat-Európában a legjobb esetben is csak a forgalom 10-15 százalékának megfelelő eredmény érhető el, Oroszországban jóval magasabb ez a mutató. A vállalatvezetők körében végzett legutóbbi felmérés szerint a menedzserek a legnagyobb gondként az egész országot behálózó korrupciót nevezték meg, és azt is elárulták, ha Putyin elnök reformjai (HVG, 2004. október 30.) a korrupció visszaszorulását eredményezik, abban az esetben is támogatni fogják a változtatásokat, ha azok a demokrácia korlátozásához vezetnek.

Továbbra is túlzott mértékben függ Oroszország - hangsúlyozta a Fitch a derűlátó nyilatkozatok ellenére - a szénhidrogének és egyéb természeti kincsek exportjától, és amíg nem sikerül több lábra állítani a gazdaságot, nem jöhet létre valódi stabilitás. A reformok lassúsága a fő oka annak, hogy a harmadik jelentős hitelminősítő cég, a Standard and Poor továbbra is instabilnak tartja Oroszország helyzetét. "Az olajárak alakulására vonatkozó előrejelzések és az orosz külkereskedelmi mérleg ugyan alapul szolgálhat Oroszország hitelképességének átminősítéséhez, ám a strukturális reformok terén kiábrándítóak az eredmények. Az igazságszolgáltatás, az adminisztrációs rendszer és a pénzügyi szektor átalakítása a Standard and Poor szerint a tartós növekedés elengedhetetlen alapja" - jelentette ki újságíróknak Cynthia Stone, a cég moszkvai irodájának vezetője.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Elítélt rab szabadított ki egy autóból egy bezárt csecsemőt

Elítélt rab szabadított ki egy autóból egy bezárt csecsemőt

Nyolc éve kezdődött a Kadhafi-éra vége Líbiában

Nyolc éve kezdődött a Kadhafi-éra vége Líbiában

Tényleg járadékot kapnak az idős tudósok, de ezzel is az MTA jár rosszul

Tényleg járadékot kapnak az idős tudósok, de ezzel is az MTA jár rosszul

A Corvinus mintájára szerveznék át az MTA-t, így kaparintanák meg a vagyonát

A Corvinus mintájára szerveznék át az MTA-t, így kaparintanák meg a vagyonát

Vészesen emelkedik a légkör metántartalma

Vészesen emelkedik a légkör metántartalma

Nem engedték be a Suzuki-gyárba az ellenzéki képviselőket, így később visszatérnek

Nem engedték be a Suzuki-gyárba az ellenzéki képviselőket, így később visszatérnek