Elvesztett szavazóit adócsökkentési programmal, akadékoskodó koalíciós partnereit kormányposztokkal igyekszik levenni a lábukról Silvio Berlusconi olasz kormányfő, akinek most az ellenzék Brüsszelből hazatért, kemény hangra váltott vezérével, Romano Prodival is meg kell küzdenie.

Rutinos üzletemberhez méltóan látott hozzá kiegyenlítetlen számláinak rendezéséhez Silvio Berlusconi olasz kormányfő az év vége közeledtével. Mindenekelőtt az olaszoknak még 2001-ben tett nagyvonalú, ám máig beváltatlan adócsökkentési ígéreteiből igyekezett törleszteni valamicskét egy 6,5 milliárd eurós csomaggal. A munkavállalóknak nem egészen a felét érintő, átlagosan évi 369 euró megtakarítást hozó személyijövedelemadó-csökkentés, ami az innen származó bevételek mintegy 5 százaléka, azonban keveseket elégített ki. Annál is inkább, mivel a költségvetési hiánynak - a maastrichti kritériumoknak megfelelve - a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá szorítását az állami kiadások 24 milliárd eurós lefaragásával teremti elő a kormány. Jelentős elvonások lesznek a minisztériumoknál, a közintézményekben, ahol 2007-ig munkaerő-felvételi stopot is hirdettek.

Felháborodásuknak az egész országot megbénító munkabeszüntetéssel és milliós tömegtüntetésekkel adtak hangot november utolsó napján a közalkalmazottak, akik e hét végén élőláncot szerveznek Rómában a miniszterelnöki palota elé, a szakszervezetek és az ellenzék pedig már elkezdte egy újabb, januári országos sztrájk szervezését. Csalódottak a cégtulajdonosok is, mivel ők - a korábbi ígéretekkel szemben - alig kaptak valamit, ráadásul állami beruházásra, fejlesztésre, kutatásra szinte semmi többletet nem szán a jövő évi költségvetés.

Pedig Berlusconi még koalíciós partnereivel is szembeszállt, és szinte puccsszerűen íratta bele pénzügyminiszterével a jövő évi büdzsébe az adócsökkentő csomagot: azzal fenyegetőzött, hogy ha nem fogadják el, lemond. A zsarolás bejött, a szövetségesek lenyelték a békát - persze némi ellenszolgáltatás fejében. A rendkívül ügyesen taktikázó kormányfő a szeparatista Északi Ligát többek között azzal elégítette ki, hogy nem adott a tervezettnél több pénzt a "lusta, elmaradott" Dél fejlesztésére, a Nemzeti Szövetséget viszont azzal, hogy nem vont el ugyanonnan a közkiadások lefaragásakor. Emellett a Berlusconi-féle liberális gazdaságpolitikát keményen ellenző AN-t már korábban kifizette azzal, hogy vezére, Gianfranco Fini még november közepén megkapta a régen áhított külügyminiszteri posztot az EU-biztosi meghallgatáson dicstelenül szerepelt Rocco Buttiglione helyére lépett Franco Frattini utódaként. A Berlusconit személyében érintő igazságszolgáltatási és médiaügyekben akadékoskodó kis kereszténydemokrata utódpártot (UDC) pedig azzal szerelte le, hogy vezetőjét, Marco Follinit miniszterelnök-helyettessé, egy másik politikusát pedig a közszféra tárca nélküli miniszterévé nevezte ki.

Tartozásait letudva, a kormányfő - pártja, a Forza Italia (FI) képviselőinek múlt heti tanácskozásán - bejelentette, hogy vége a türelmének, a koalíción belüli egyezkedésnek és osztogatásnak, mostantól saját programja megvalósítására és az FI következő választásokra való felkészítésére koncentrál. Lesz mit tennie, hiszen a 2001-es választásokon még közel 30 százalékos eredménnyel szerepelt párt támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint 20 százalék alá süllyedt. Berlusconi már hozzá is látott pártja megerősítéséhez. A múlt héten Giulio Tremontit, a júliusban az AN követelésére kénytelen-kelletlen elbocsátott gazdasági csúcsminisztert - és személyes jó barátját - a párt programfelelős elnökhelyettesévé nevezte ki, egyszersmind bejelentette, hogy ezer lelkes, fizetett FI-ifjú fogja segíteni a pártkampányt már a jövő évi önkormányzati, majd 2006-ban a parlamenti választásokon, ahol a vezér jóslata szerint a voksok 40 százalékát fogja begyűjteni a Forza Italia.

Az optimizmuson és a lelkesedésen kívül ehhez persze sok egyébre is szükség lesz. Például az ellenfelek megregulázására, azaz a velük való, leszámolásszerű elszámolásra. Ennek jegyében fogadtatta el a saját ügyei miatt az igazságszolgáltatással perben-haragban álló Berlusconi az általa igazságügyi reformnak nevezett csomagterv egy újabb darabját. Ez a végrehajtó hatalomnak nagyobb beleszólást biztosítva szabályozza újra az ügyészek és bírák kinevezését és tevékenységét (feltűnő egybeesés, hogy az SME-ügy néven ismert vesztegetési perben, amelyben Berlusconira első fokon 8 évi szabadságvesztést és a közügyektől való életfogytiglani eltiltást kért az ügyész novemberben, éppen a napokban folyik Milánóban a másodfokú tárgyalás).

A kormányfő másik "személyes ügye" a média, amelynek jó részét már maga alá gyűrte tulajdonosként és miniszterelnökként, ám még mindig akadnak olyanok, akik nem elég lojálisak vele és a kormánykoalícióval. Így került lapátra - miután a közszolgálati adóktól már eltávolították a kritikus hangokat - egyik napról a másikra a Berlusconi médiabirodalmához tartozó Canale5 hírigazgatója és híradóvezetője, Enrico Mentana. Mostanáig ő volt a kormányfő propagandagépezeteként számon tartott Mediaset-tévék "bezzegújságírója", aki - bár kesztyűs kézzel bánt a főnökkel - nem irtotta ki híradóiból a róla szóló negatív híreket. A jövő évi önkormányzati, majd a 2006-os parlamenti választásokra készülődve azonban már ez a fajta objektivitás is veszélyesnek bizonyult, így meg kellett válni az immár ellenzéki körökben is népszerű Mentanától. Akárcsak attól a 2000-ben elfogadott törvénytől, amely szabályozza a pártok szereplését és hirdetési lehetőségeit a médiában. Berlusconi - a szabadság nevében - még az idén ettől is meg kíván szabadulni, hogy lényegében ott és annyit szerepeljen, amennyit akar és amennyit feltehetően csak ő tud megfizetni.

A belső vitákkal elfoglalt ellenzék eddig nemigen tudta megállítani a népszerűsége visszaszerzéséért rendhagyó eszközöket is gátlástalanul bevető Berlusconit. Most azonban fordulni látszik a kocka: Brüsszelből visszatérve minden korábbinál harcosabban és elszántabban lépett fel a baloldal vezéreként Romano Prodi. A "Professzor" már az Európai Bizottság első embereként is egyre nehezebben tűrte, hogy lakatot kellett tennie a szájára saját hazája aggasztónak ítélt gazdasági és politikai helyzetével kapcsolatban - az elmúlt hónapokban többször tett bíráló megjegyzéseket, amit nehezményeztek is az unióban -, most viszont annál szabadabban és élesebb hangon ostorozza ezeket. Keményen nekiment például Berlusconi felelőtlennek és abszurdnak nevezett gazdaságpolitikájának, az államfőnél tiltakozott a demokrácia és a pluralizmus elleni jobboldali médiapolitika miatt, a fizetett FI-aktivistákat pedig egyszerűen zsoldosoknak nevezte, akik - mondta - soha nem a haza üdvét szolgálják.

Az új szerepét szemmel láthatóan élvező Prodi egyben a követendő utat is kijelölte: a baloldalnak önkéntesek százaival, ezreivel kell megvédenie az országot a jobboldal kártevéseitől. A bökkenő csak az, hogy a lelkesítő szavak mögé végre egységes ellenzéki háttér, na meg egy komoly program kellene, hogy valóban felvehessék a küzdelmet Berlusconival, aki egyébként a második világháború óta a leghosszabb ideje hivatalban lévő olasz kormányfő.

VÁSÁRHELYI JÚLIA

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Tíz borász – egy műhely

Tíz borász – egy műhely

Barna trutymó öntötte el a Lehel téri metrómegállót – videó

Barna trutymó öntötte el a Lehel téri metrómegállót – videó

"Nem most kellett volna meghalnia" - ezzel vigasztalta egy orvos az elhunyt családját

"Nem most kellett volna meghalnia" - ezzel vigasztalta egy orvos az elhunyt családját

Új, a Badacsonyra néző kilátó épül a Balatonnál

Új, a Badacsonyra néző kilátó épül a Balatonnál

Bezárják a Chrome böngésző kiskapuját, mert több weboldal azzal tiltott ki látogatókat

Bezárják a Chrome böngésző kiskapuját, mert több weboldal azzal tiltott ki látogatókat

Karácsony Gergely Orbán "dolgozószobályáról" írt

Karácsony Gergely Orbán "dolgozószobályáról" írt