Ion Iliescu leköszönő elnök két ballépése felgyorsította a jobbközép kormánykoalíció létrehozását Romániában. A hétfőn beiktatott Traian Basescu államfő saját miniszterelnök-jelöltjét, Calin Popescu Tariceanut készült megbízni kormányalakítással, a szociáldemokraták viszont megszerezték maguknak a két házelnöki posztot.

Szándékosan sem árthatott volna többet a november 28-ai parlamenti választásokon győztes, ám egymagában kormányt alakítani képtelen Szociáldemokrata Pártnak (PSD) Ion Iliescu távozó román államfő. A Ceausescu-rendszer megdöntése óta négy év megszakítással az ország élén álló Iliescu a Traian Basescu ellenzéki jelölt váratlan győzelmével végződött december 12-ei második elnökválasztási forduló után két döntésével is súlyosan lejáratta magát és pártját, és ily módon szinte tálcán kínálta az ürügyet a koalíciókötésen vacilláló Humanista Pártnak (PUR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a viszonylag fájdalommentes szakításra a PSD-vel. Az Adrian Nastase kormányfő tetemes előnyével zárult első elnökválasztási forduló után ugyanis az RMDSZ sietve lepaktált a parlamenti voksoláson közös listával indult PSD-vel és PUR-ral - már az egy miniszterelnök-helyettesi posztra és négy miniszteri tárcára vonatkozó igénylistáját is átnyújtotta -, ám Basescu előretörése gyökeresen új helyzetet teremtett.

A frissen megválasztott elnök - aki hosszas ügyrendi vita után hétfő éjjel tette le a hivatali esküt - kijelentette, hogy ha a pártok helytelenül interpretálják a második forduló eredményét, feloszlatja a parlamentet, és előrehozott választásokat ír ki. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Párt (PD) által létrehozott választási szövetség (Alianta D. A.) miniszterelnök-jelöltje, az 52 éves Calin Popescu Tariceanu pedig - a találgatásoknak véget vetve - december 15-én már azt fejtegette, hogy Basescu elveszítené a hitelét, ha szociáldemokrata politikusra bízná a kormányalakítást. A PSD két, szóba jöhető koalíciós partnerére gyakorolt jobboldali nyomás nem volt hatástalan, hiszen elmaradt a PSD-PUR-RMDSZ koalíciós megállapodás előre beharangozott aláírása. Előbb az olajiparban és a médiában érdekelt nagyvállalkozó, Dan Voiculescu fémjelezte PUR szóvivője emlékeztetett arra, hogy a szövetség a szociáldemokratákkal csak a választásokig szólt, múlt szerdán este pedig Markó Béla, az RMDSZ elnöke - Tariceanuval folytatott megbeszélése után - közölte, szervezete nem ért egyet a parlament feloszlatásával, mindenképp más megoldásban érdekelt.

Nem lett volna elegáns dolog a PSD-vel nyélbe ütött előzetes alku felrúgása, ám - a PUR és az RMDSZ szerencséjére - csütörtökön kitudódott, hogy az államfői poszttól búcsúzó Iliescu előző nap néhány tucat, szabadságvesztésre ítélt személyt amnesztiában részesített. Azt még talán lenyelte volna a közvélemény, hogy köztük volt például az 1989-es temesvári felkelés idején tűzparancsot kiadó egykori rendőrfőnök. Ám az már nagy felhördülést okozott, hogy Miron Cozma neve is szerepelt a listán. A hírhedt szakszervezeti vezér volt az, aki 1990 nyarán, majd 1991 őszén többezernyi bányász élén Bukarestbe vonult, ahol véres utcai harcokat provokált (1991 szeptemberében, miután a kormányellenes követelésekkel fellépő bányászok betörtek a parlament épületébe, az elnöki palotát és a televíziót is megtámadták, Iliescu nemcsak menesztette Petre Roman miniszterelnököt, de megköszönte Cozmáéknak a "demokrácia megvédését"). A Zsil-völgyi bányászok újabb, 1999-es tiltakozó akciója után letartóztatott és 18 évi börtönbüntetésre ítélt Cozmának kegyelmet adó Iliescu két nappal később kénytelen volt visszavonni amnesztiarendeletét, és múlt pénteken a bányászvezért már újra rács mögé dugták.

A kegyelmezési üggyel egyidejűleg kiderült az is, hogy a hét elején Iliescu - más parlamenti képviselők sorában - a legmagasabb állami kitüntetésben részesítette Corneliu Vadim Tudort, az ultranacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) szélsőséges nézeteiről ismert elnökét és annak egyik fegyverhordozóját, Gheorghe Buzatut. Az ugyancsak a Románia Csillagával 2002-ben, illetve egy hónapja kitüntetett Elie Wiesel Nobel-díjas író és Randolph L. Braham tekintélyes holokausztkutató, tiltakozása jeléül, visszaküldte az érdemrendet a román elnöknek.

Hiába érvelt utóbb Iliescu azzal, hogy a kegyelem nem Cozma ártatlanságának az elismerését jelenti, a PSD két potenciális koalíciós partnere keményen elítélte intézkedését. Markó egyenesen úgy fogalmazott, hogy Iliescu ezzel a gesztussal a barikád másik oldalára taszítja az RMDSZ-t. A Nastase elhamarkodott támogatása miatt választóival szemben némi hamuszórással adós RMDSZ miniparlamentje, a Szövetségi Képviselők Tanácsa mindezek után szombati marosvásárhelyi ülésén már simán megszavazta a baloldallal folytatott koalíciós tárgyalások megszakításáról szóló határozatot, és felhatalmazta Markót, hogy a liberális-demokrata szövetséggel kezdjen megbeszéléseket egy stabil kormány létrehozásáról.

A kérdés csak az, mit sikerül kiharcolnia az RMDSZ-nek a szociáldemokratáknál sokkal pragmatikusabb és céltudatosabb politikával kecsegtető Alianta D. A.-val szemben, amely akár a kisebbségi kormányzást is kész vállalni. Ennek veszélyét persze csökkenti, hogy az RMDSZ mellett máris átálltak a liberális-demokrata táborhoz a PRM listáin bejutott szakszervezeti képviselők. A Nemzeti Demokrata Tömörülés nevű csoport még a múlt hét végén jegyzőkönyvet írt alá a D. A.-val, és legalább tíz voksot ígért, sőt az is felmerült, hogy később a PSD-ből vagy a PRM-ből kiváló újabb "ejtőernyősökkel" külön frakciót alakítanának. Ugyanakkor a végsőkig kérette magát a PUR. A parlament hétfői alakuló ülésén mindkét kamara elnöki posztján a PSD jelöltjére, az alsóházban - az államfői székért folytatott verseny közben a biztonság kedvéért képviselői mandátumot is begyűjtő - Nastaséra, a szenátusban pedig Nicolae Vacaroiura voksolt, ám közben a Tariceanu-kabinet támogatását sem zárta ki. Az éjszakába nyúló ülésen egyébként a házelnökök megválasztásakor a liberálisok és a demokraták elhagyták a termet, mert nem tudták elérni, hogy a szavazás a házszabályoknak megfelelően titkos legyen, és jelezték, hogy jogorvoslatért az alkotmánybírósághoz fordulnak. Ennek ellenére új tisztsége miatt - amelyet a rá voksoló nagy-romániás honatyáknak is köszönhet - Nastase kedden lemondott az ügyvezető kormány vezetéséről.

A pártvezetéshez való visszatéréstől sem idegenkedő Iliescu utolsó húzásai felszínre hozták a PSD-ben a választások idejére a szőnyeg alá söpört súlyos belső ellentéteket is. Mihai Tanasescu eddigi pénzügyminiszter kijelentette, ha - ahogyan azt a régi gárdából sokan szeretnék - Iliescu lesz a párt első embere, ő azonnal kilép. A hatalomból kiszoruló PSD-ben a kudarc várhatóan kiélezi a vetélkedést az Iliescut támogató konzervatív szárny és a Nastase, Tanasescu fémjelezte fiatalabb generáció között, ami akár szakításhoz is vezethet.

IRHÁZI JÁNOS / ARAD, VIDA LÁSZLÓ

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Visszaállítják az eredeti rendet a Pest megyei szemétszállítás pénzelésében

Visszaállítják az eredeti rendet a Pest megyei szemétszállítás pénzelésében

Falusi csok: senki sem akar falura költözni, de legalább emelkedtek az ingatlanárak

Falusi csok: senki sem akar falura költözni, de legalább emelkedtek az ingatlanárak

Elmenekültek Oregonból a képviselők, hogy ne kelljen a klímaváltozásról szavazni

Elmenekültek Oregonból a képviselők, hogy ne kelljen a klímaváltozásról szavazni

Buffon az angol másodosztályban köthet ki

Buffon az angol másodosztályban köthet ki

Bagi Iván és Nacsa Olivér kapta a Karinthy-gyűrűt

Bagi Iván és Nacsa Olivér kapta a Karinthy-gyűrűt

A moszkvai magyarázat: csak karbantartás miatt ment Venezuelába az orosz katonai gép

A moszkvai magyarázat: csak karbantartás miatt ment Venezuelába az orosz katonai gép