Az uniós alkotmányról lefolytatott hároméves vita sokak szerint kismiska volt ahhoz a csetepatéhoz képest, ami az EU...

Az uniós alkotmányról lefolytatott hároméves vita sokak szerint kismiska volt ahhoz a csetepatéhoz képest, ami az EU 2007-2013 közötti költségvetési kereteiről kibontakozni látszik, ezért már az is eredmény, hogy az unió állam-és kormányfői a múlt héten legalább abban megállapodtak: legkésőbb jövő júniusban megállapodnak.

Az európai politikai naptár is erősen szorít. Az alku nemigen húzódhat át 2006-ra, mert egy év múlva már a józan tárgyalásokat kiszorító belpolitikai "őrület" lehet úrrá az elnökválasztásra készülő Franciaországon, és választásokra "edzenek" majd a pártok Németországban és Olaszországban is. Jövő júliusban viszont fél évre Londonra száll az uniós elnökségi pozíció, márpedig a büdzsévita egyik legérzékenyebben érintett főszereplőjénél, Nagy-Britanniában 2005. május 5-én tartják a parlamenti választásokat. Így az EU-elnökséget januárban átvevő Luxemburgnak lényegében bő másfél hónapja marad, hogy az alkut tető alá hozza.

A lantot december végén letevő holland elnökség csak azt tudta feltárni, mekkora a különbség a kormányok álláspontja között - mint kiderült, nagyjából annyi, mint a Vilnius és Dublin közötti távolság. A startpisztolyt eredetileg "a hatok bandájának" nevezett - Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot, Hollandiát, Svédországot és Ausztriát felölelő - országcsoport még tavaly év végén elsütötte, kikötve, hogy a következő szakaszban a közösségi büdzsé éves összege nem haladhatja meg a mostani mértéket, vagyis az EU összesített nemzeti összjövedelmének (GNI) 1 százalékát. A kibővült, versenyképességét növelni szándékozó EU nem élhet ennyi pénzből - érvelt az Európai Bizottság (EB) novemberben leköszönt elnöke, Romano Prodi, és testülete a nyáron éves átlagban az uniós GNI 1,14 százalékára rúgó költségvetést készített. Az utóbbi hetekben kiderült, hogy az egyes tagállamok elképzelése a 0,85 százalékos és 1,3 százalékos - azaz hét év alatt összesen 700 milliárd és 1100 milliárd eurós - szélsőség között szóródik.

Azzal nagyjából mindenki egyetért, hogy a közösségi versenyképességet növelő úgynevezett lisszaboni program csak akkor esélyes a sikerre, ha az unió többet költ kutatásra, fejlesztésre, oktatásra, és a Prodi-terv erre is szánta a többletráfordítás zömét. Szerényebb büdzsé esetén persze ehhez máshonnan kellene elvonni forrásokat, ám minden tagállamnak megvan a maga "szent tehene". A következő büdzsé jó harmadát felemésztő agrárkiadásokat a kormányfők a tízeket befogadó bővítési tárgyalások lezárása előtt, 2002 októberében elvileg "befagyasztották" a 2006-os szinten egészen 2013-ig. Londonban megpendítették, hogy a huszonötökre érvényes agrártámogatási keretből kellene fedezni a 2007-ben belépő Románia és Bulgária szubvencióit is, de erről a franciák hallani sem akarnak. A németek, a britek, a dánok, a svédek nem titkolják, a kutatás-fejlesztés közösségi többlettámogatására úgy teremtenének forrást, hogy felzárkóztató - kohéziós és strukturális - támogatásban a jövőben csak az új tagállamok részesülnének. Ez a szándék jószerével pánikot okozott a mediterrán országokban: egyes, végveszélyt sejtő olasz képviselők az Európai Parlamentben "déli front" összekovácsolását hirdették meg a "hatok acélfalával perverz házasságra lépő kelet- és közép-európai tagállamokkal szemben".

A Prodi-bizottság költségvetési felelőse, a német Michaele Schreyer által megpendített "európai adó" ötlete általános nemtetszésre talált, így minden valószínűség szerint fennmarad a mai rendszer, amelyben a közös kassza oroszlánrészét GNI-jük arányában állják a tagállamok. Az új EB a gordiuszi csomó átvágására készül: a testület elnöke, José Manuel Barroso már célzott is rá, hogy jövő februárban a büdzséterv átalakítására készül, a "hatok" és Prodi kalkulációja között félúton, a közösségi GNI 1,07 százaléka körüli szintre "lőve be" a kiadásokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Török szerelem

A 2020 körüli Európa politikai térképének körvonalait kezdték felrajzolni a múlt héten az EU vezetői azzal, hogy pontot tettek Románia és Bulgária csatlakozási tárgyalásainak a végére, döntöttek a tárgyalások megindításáról Horvátországgal és Törökországgal, Ukrajnát pedig "kiemelt szomszéd" szereppel ruházták fel.

A pop királya és a legismertebb gyerekmolesztáló - 10 éve halt meg Michael Jackson

A pop királya és a legismertebb gyerekmolesztáló - 10 éve halt meg Michael Jackson

Szellemtanyákat is bevállalnak a hongkongiak

Szellemtanyákat is bevállalnak a hongkongiak

"Nem ég az arca, elnök úr?" - Ujhelyi nyílt levelet küldött Ádernek

"Nem ég az arca, elnök úr?" - Ujhelyi nyílt levelet küldött Ádernek

Most bosszút állhatnak Erdoganon az isztambuli szavazók

Most bosszút állhatnak Erdoganon az isztambuli szavazók

Alig nézték Rogán Cecíliáék szépségversenyét

Alig nézték Rogán Cecíliáék szépségversenyét

Elton John Becsületrendet kapott Macrontól

Elton John Becsületrendet kapott Macrontól