Viktor Juscsenko nyerte az elnökválasztás megismételt második fordulóját Ukrajnában. A Moszkva által támogatott vesztes, Viktor Janukovics az óév utolsó napján lemondott kormányfői posztjáról.

A frissen kivívott szabadsághoz gratulált népének a megválasztott ukrán elnök, Viktor Juscsenko újévi beszédében. A kijevi Függetlenség téren százezres tömeg előtt elhangzott köszöntőt két országos tévécsatorna is élőben közvetítette azután, hogy szilveszterkor, néhány perccel éjfél előtt az állami televízió műsorában Leonyid Kucsma leköszönő elnök 1994-es első megválasztása óta tizenegyedszer is elbúcsúztatta az óesztendőt. Az ukrán fővárosban rendezett népünnepélyen a szovjet időkben a kijevi egyetemen tanuló Mihail Szaakasvili grúz elnök is üdvözölte a szerinte Európát is megváltoztató - a 2003. őszi tbiliszi események által is ihletett - "narancssárga forradalom" résztvevőit. De ellenzéki szövetségesein kívül megjelent Juscsenko mellett a tribünön a hosszas huzavona után december 31-én lemondott Viktor Janukovics kormányának több tagja is, így például a sokáig Kucsma egyik kulcsemberének tartott Mikola Azarov miniszterelnök-helyettes, azt sugallva, hogy a súlyos politikai válságba torkolló elnökválasztás után végre megkezdődik a hatalomátadás Ukrajnában.

Meggyőző fölénnyel nyerte az elnökválasztás december 26-án megismételt második fordulóját Juscsenko. A két nappal később közzétett előzetes adatok szerint a saját pártja, A mi Ukrajnánk (NU) és a Julia Timosenko Blokkja (BJUT) nevű másik ellenzéki tömörülés közös jelöltjeként induló politikus a szavazatok csaknem 52 százalékát szerezte meg, míg az akkor még formálisan hivatalban lévő, ám a harmadik kampány idejére szabadságra ment Janukovics miniszterelnök a voksok 44,2 százalékát kapta. Juscsenko kétszer annyi - tizennyolc - régióban győzött, mint riválisa. Az ország megosztottsága azonban nem enyhült. Kirovohrad és Dnyepropetrovszk megye kivételével - ahol csak mintegy 30 százalékpont volt a különbség a két jelölt között - valamennyi régióban egyikük vagy másikuk tarolt. Olykor a szovjet érát idéző eredmények születtek, mint például Tirnopol megyében, ahol Juscsenko a szavazatok több mint 96 százalékát gyűjtötte be, vagy Donyeck és Luhanszk megyében, ahol viszont Janukovicsra voksolt a választók 93,5, illetve 91 százaléka.

Az eredetileg Kucsma és az ukrajnai választási kampányban aktívan közreműködő Moszkva által egyaránt favorizált Janukovics hiába igyekezett valamiféle összeesküvés áldozataként, új ellenzékiként feltüntetni magát, országosan majdnem 2,3 millióval többen támogatták Juscsenkót, mint őt. A kudarc láttán végül Janukovics ugyanahhoz a fegyverhez nyúlt, amelyhez az ellenzék a második forduló után: 27 kötetnyi dokumentummal alátámasztva négy keresetet is benyújtott a választás megóvására a legfelsőbb bírósághoz, ám a testület december 30-án az utolsó panasz érdemi tárgyalását is elutasította.

Az ily módon talajt vesztett egykori donyecki kormányzó - aki az ukrán parlamentben december legelején megszavazott bizalmatlansági indítvány ellenére sokáig nem volt hajlandó beadni a lemondását, és még december 29-én is úgy nyilatkozott, hogy a választás végeredményének hivatalos közzétételéig semmiképp sem áll fel - teátrális gesztussal az év utolsó napján jelentette be távozását. Ugyanakkor Janukovics tévébeszédében közölte, hogy továbbra is az utóbb érvénytelennek nyilvánított november 21-ei választási forduló legitim győztesének tekinti magát, és sejteni engedte, hogy e minőségében igényt formál a Juscsenkóval szemben fellépő ellenzéki erők vezetőjének szerepére.

A kijevi elemzők egy része mégis bizonytalannak tartja Janukovics politikai jövőjét, mert szerintük a legfelsőbb bíróság által bizonyítottnak látott második fordulós választási csalás miatt alaposan lejáratódott. Úgy tűnik, levette róla a kezét a donyecki régió és egyben egész Ukrajna talán legbefolyásosabb oligarchája, Rinat Ahmetov is. Az erre vonatkozó találgatások legalábbis kiújultak Kijevben azt követően, hogy december 29-én egy tévéinterjúban Juscsenko elismerte, a krízis napjaiban Kucsma veje, a szintén kiterjedt üzleti birodalommal rendelkező Viktor Pincsuk mellett Ahmetovval is tárgyalt. Juscsenko egyébként ugyanebben a nyilatkozatában a Kucsmához közeli oligarchikus csoportokkal kötendő alku feltételét is körvonalazta: ha elfogadják az új játékszabályokat, a leendő kormányzat nem fogja górcső alá venni tőkefelhalmozásuk körülményeit. Az egyetlen kivétel vélhetően a Krivorizssztal acélipari kombinát nyár eleji privatizációja lehet, amelynek felülvizsgálatára Juscsenko már több ízben is határozott ígéretet tett, igaz, legutóbb már azzal az engedménnyel, hogy az új tulajdonos - Ahmetov és Pincsuk közös érdekeltsége - birtokon belül maradhat, ha utólag kifizetik az államnak a vételár és a reális, auditált piaci érték közötti különbözetet.

A levegő megritkulását Janukovics körül az is jelezte, hogy az újabb szavazás kiírása után feltűnően aktivizálódott az ukrán főügyészség, és közvetve a miniszterelnök vált az összehangolt támadások célpontjává. Juscsenko parlamenti képviselőként tett feljelentésére büntetőeljárást indítottak a Janukovics-kormány egyes kétes pénzügyi döntéseivel kapcsolatban, így például amiatt, hogy tavaly miért éppen a miniszterelnök szűkebb pátriájában, Donyeck megyében bejegyzett vállalkozások igényelték - és kapták - vissza az országban összesen visszatérített áfa egyharmadát. December utolsó napjaiban pedig az alkotmányos berendezkedés erőszakos megváltoztatására irányuló cselekmények gyanúja miatt kezdeményezett nyomozás keretében kihallgatták azokat a kelet- és dél-ukrajnai vezetőket is - köztük a Donyeck és Luhanszk megyei adminisztráció első emberét -, akik a "narancsos forradalom" idején a zömmel orosz ajkúak lakta régiók elszakadási és önállósodási törekvéseinek adtak hangot, sőt gyakorlati intézkedéseket is tettek azok megvalósítására.

Miközben egyre szaporodtak az államapparátus "átállására" utaló jelek, január 1-jétől Juscsenko a Kárpátok egyik téli üdülőhelyére vonult vissza kipihenni az elhúzódott kampány fáradalmait, no meg kúrálni a szeptemberben elszenvedett rejtélyes dioxinmérgezés okozta súlyos betegségét. Lapzártánkig kiszivárogtatott információk szerint a január második hetében várható beiktatásáig Juscsenko nagyjából összeállítja az új kormányt. Mivel a minap jóváhagyott alkotmányos reform értelmében tizenöt hónap múlva parlamenti választásokat rendeznek, sokak szerint egyelőre valamiféle átmeneti kormány alakul, amelynek élére inkább technokrata kerülhet, például az egyik elnökjelölt, Anatolij Kinah volt miniszterelnök, a gyáriparosok és vállalkozók szövetségének vezetője személyében.

Kevésbé jöhet szóba "nehézsúlyú" politikus, amilyen Olekszandr Moroz volt szocialista elnökjelölt, Petro Porosenko Juscsenko-párti oligarcha vagy éppen a közelmúlt utcai megmozdulásainak sztárja, Timosenko asszony. Ez utóbbi esélyeit a kormányfői kinevezésre nemcsak túlzott radikalizmusa csökkenti, hanem az is, hogy Moszkvában nagyon rossz a renoméja, márpedig - az amúgy az európai integrációt prioritásként kezelő - Juscsenko nem titkolja, hogy a történtek ellenére mielőbb szeretné normalizálni a viszonyt Oroszországgal. Egyidejűleg Kijevben lábra kaptak olyan hírek, hogy Juscsenko még a kampány előtt komolyan elkötelezte magát Timosenko mellett.

Könnyen felbomolhat - ebben többé-kevésbé egyetértenek a szakértők - a Juscsenko mögött felsorakozott tegnapi ellenzék egysége, mihelyt megkezdődik a hatalmi pozíciók elosztása. Ez hátráltathatja a hatékony kormányzást, amire viszont Juscsenkónak nagy szüksége lesz, ha az államfői jogosítványait korlátozó alkotmánymódosítások hatálybalépéséig hátralévő legfeljebb egy évet a tőle elvárt liberális reformok végrehajtására akarja felhasználni.

VIDA LÁSZLÓ

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Három magyar arannyal ért véget a Mare Nostrum úszóverseny-sorozat

Három magyar arannyal ért véget a Mare Nostrum úszóverseny-sorozat

Többen meghaltak a Nyugat-Európára sújtó vihar miatt

Többen meghaltak a Nyugat-Európára sújtó vihar miatt

Dallal és tánccal köszöntötte az ország hazánk felszabadulásának harmincadik évfordulóját!

Dallal és tánccal köszöntötte az ország hazánk felszabadulásának harmincadik évfordulóját!

Meghalt Köteles Erzsébet tornász

Meghalt Köteles Erzsébet tornász

Már egy fideszes vezető is besokallt a kormánypárti médiától

Már egy fideszes vezető is besokallt a kormánypárti médiától

Az új indiai parlamenti képviselők majdnem fele ellen folyik büntetőeljárás

Az új indiai parlamenti képviselők majdnem fele ellen folyik büntetőeljárás