Patthelyzet alakult ki a Stanislav Gross cseh kormányfő ingatlanbotránya nyomán kirobbant koalíciós válságban: egyik fél sem hajlandó eleget tenni a másik követelésének, miközben a megoldásként kínálkozó előrehozott választást a parlamenti pártok többsége még nem támogatja.

Aligha lepte meg a cseh közvéleményt, hogy Stanislav Gross szociáldemokrata kormányfő Prága divatos negyedében, a Barrandov új részében vett öt éve lakást: a kormányválságot kirobbantó társasházi földszinti ingatlan egy új parcellázású telek legszélén található, amelylyel szemben a még a hetvenes években épült lakótelep magasodik. A túloldalon panelben élők szemtanúi lehetnek kormányfőjük mindennapjainak, akinek állítólag még arra is telt, hogy a fakerítés mögötti kertrészében úszómedencét alakítson ki. Kívülről semmi sem árulkodik arról, hogy itt Csehország második embere lakik, sehol egy biztonsági őr, a kertrészbe vezető úton még a hó sincs eltakarítva.

A szerény külső persze relatív: nem a szemközti panelekhez, hanem a Barrandov negyed régi villáihoz vagy a Moldva-parti polgári lakásokhoz képest - egy ilyenben lakik Karel Gott, a régi rendszer ünnepelt táncdalénekese - mérten az, hiszen az utóbbiak ára ingatlanszakértők szerint többszöröse a Gross által megvásárolténak. Azóta, hogy a Mlada Fronta dnes, a legnagyobb példányszámú napilap néhány hete kirobbantotta a kormányfő ingatlanügyét, szinte mindent tudni róla, a lap hasábjain még a lakás - igaz, átalakítás előtti - alaprajzát is közölték, gondosan feltüntetve az egyes helyiségek négyzetmétereit is.

Persze ma már nem is a barrandovi ingatlan a téma, sokkal inkább Gross feleségének, Sarkának az üzleti tevékenysége, amit a kormányfő fejére olvasnak. A lemondását követelő koalíciós párt, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnöke, Miroslav Kalousek - akinek kétes ingatlanügyére szintén a napokban derült fény - egyenesen azzal vádolta meg Grosst, hogy prostitúcióból húz hasznot, hiszen felesége üzleti kapcsolatban áll azzal a Libuse Barkovával, akinek egyik prágai ingatlana a főváros legnagyobb erotikus klubjának, az Escadénak ad otthont. A biztosítási csalás gyanújával eljárás alatt álló Barkova volt a kezese annak az eBankától felvett hitelnek, amelynek felhasználásával Sarka produkciós cége, a Denna Production 5,9 millió koronáért megvásárolt egy prágai házat azzal a céllal, hogy luxuslakásokat alakít ki benne. Sarka - a férjét ért támadásokat látva - közölte, a házat eladja, és szünetelteti vállalkozását Gross kormányfősége idejére.

A cseh sajtó nem győzi felemlegetni az egykori általános iskolai tanítónő - aki Gross-szal a kilencvenes évek közepén parlamenti büfésnőként ismerkedett meg - üzleti pályafutását. A mozdonyvezetőként indult Gross már két éve belügyminiszter volt 2000-ben, amikor Sarka Amway-ügynök lett, majd Karel Gott produkciós cégének dolgozott, a táncdalénekes fellépéseihez szerzett szponzorokat, amelyek között - talán nem véletlenül - több állami vállalat is szerepelt. Különös egybeesésként említik azt is, nem sokkal azután, hogy 2000-ben a belügyminisztérium - amelynek élén akkor Gross állt - gépkocsiállományát Audikkal újította meg, Sarka éppen egy Audi sportautót használt.

Ilyen előzmények után Václav Havel exállamfő méltán nevezte "abszurd színháznak" a minap a Gross elmozdítására irányuló politikai kezdeményezést. Valóban provinciális marakodásnak tűnik a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták (CSSD) vitája, csakhogy a háttérben - 16 hónappal a jövő júniusi parlamenti választás előtt - kőkemény harc dúl a politikai hatalomért. A szociáldemokraták teljes támogatását élvező Gross a jelek szerint nem hagyja magát, a végsőkig ragaszkodik hatalmához. Nem hajlandó lemondani, és továbbra is várja, hogy vagy távozzék a három kereszténydemokrata miniszter a koalícióból, vagy pedig pártjuk álljon el az ő elmozdítására irányuló követeléstől.

Nyomásgyakorlásként azt is bedobta: nem riad vissza attól, hogy a parlamenti pártok által mindeddig szalonképtelennek tartott Cseh- és Morvaországi Kommunista Párt (KSCM) külső támogatásával kisebbségi kormányt alakít. A különös szövetséget hajlandó lenne bizonyos feltétekkel vállalni a hatalomból a rendszerváltás óta kizárt KSCM. Az alsóházi mandátumok ötödével rendelkező kommunisták - a jelenlegi egyfőssel szemben - kényelmes, tízmandátumos többséget biztosítanának a kormánynak, igaz, ebben az esetben a közvélemény-kutatások szerint a CSSD még a jelenleg kimutatott 11 százalékos szavazati arányra sem számíthatna a jövő júniusban esedékes választásokon.

Legfőbb riválisa, a jobboldali Polgári Demokrata Párt (ODS) természetesen idő előtti választást sürget, ám az alsóházban az ehhez szükséges kétharmados többségre nincs reménye, hiszen az ott jelenlévő öt párt közül egyedül ő szorgalmazza ezt a megoldást. Még a kormányválságot kirobbantó KDU-CSL is ódzkodik ettől, jóllehet már most sokan úgy beszélnek róla, mint a majdan az ODS vezetésével felálló koalíció leendő tagjáról. Pedig a Gross megbuktatása körül szövődött összeesküvés-elméletek szerint a cseh belpolitika nagy túlélőjének számító - az ODS-szel, majd a CSSD-vel is kormánykoalíciót alakító - kereszténydemokraták "feladata" az előrehozott választás kierőszakolása volt, amihez kapóra jött az ingatlanbotrány. Csakhogy időközben kiderült, hogy a KDU-CSL is megosztott a kérdésben: a külügyminiszteri posztot betöltő Cyril Svoboda nem akarta kenyértörésre vinni a dolgot a szociáldemokratákkal, és sok támogatóra lelt a pártban e tekintetben.

A hosszas politikai alkudozások közepette patthelyzet alakult ki: az egymással szemben álló két koalíciós párt mindegyike kitart egyelőre álláspontja mellett, bár a szociáldemokraták - a múlt szombati zárt ajtók mögött tartott vezetőségi ülésről kiszivárgott hírek szerint - bármi áron meg akarják menteni a koalíciót a kereszténydemokratákkal. Kérdés, hogy ez burkoltan Gross lemondatását jelenti-e. Mindenesetre a sikeres bizalmatlansági indítványhoz szükséges 101 szavazathoz az ODS-nek nemcsak a CSSD két koalíciós partnerét, hanem legalább 13 kommunista vagy szociáldemokrata képviselőt is meg kellene nyernie az ügynek. Ha ez sikerülne, Klaus kezébe kerülne az irányítás, aki leghamarabb augusztusra írhatná ki a választást.

TÁLAS ANDREA / PRÁGA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Kivárás

A kormányválság megakasztja a szükséges államháztartási reformot - hangoztatta a HVG-nak adott interjújában Pavel...

Életet mentettek Csepelen a rendőrök

Életet mentettek Csepelen a rendőrök

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Orbán Wellhello-videót posztolt a Merkel-találkozó előtt

Orbán Wellhello-videót posztolt a Merkel-találkozó előtt

Rendőrök kellett megvédjék a balotaszállási kutyakínzót a bosszúállóktól

Rendőrök kellett megvédjék a balotaszállási kutyakínzót a bosszúállóktól

India lehet a negyedik Holdra szálló állam

India lehet a negyedik Holdra szálló állam