Valószínűleg jó időre megszakadnak az észak-írországi politikai rendezést szolgáló tárgyalások azután, hogy egyre bizonyosabbnak látszik: az IRA katolikus gerillaszervezet állt a karácsony előtti belfasti bankrablás mögött, sőt köze lehet egy kiterjedt pénzmosási ügyhöz és egy gyilkossághoz is.

A Sinn Féin megbüntetését javasolta a múlt héten a londoni törvényhozás alsóházának az északír ügyekért felelős miniszter. Paul Murphy kilátásba helyezte, hogy meghosszabbítják az Észak-Írország brit fennhatósága ellen küzdő félkatonai szervezet, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyának tartott északír pártra tavaly áprilisban kiszabott szankciót, és újabb 12 hónapra megvonják tőle a lassan két és fél esztendeje nem működő belfasti parlamentben megszerzett mandátumok után járó évi 120 ezer fontos támogatást. Egyszersmind indítványozta, hogy a törvényhozók függesszék fel azt az évi mintegy 400 ezer fontnyi költségtérítést is, amelyet a Sinn Féint képviselő négy társuknak folyósítanak, noha azok - miután nem voltak hajlandók felesküdni a koronára - nem vesznek részt a parlament munkájában.

A miniszter azzal indokolta javaslatát, hogy az északír félkatonai csoportok által meghirdetett fegyverszünet betartását ellenőrző Független Megfigyelő Bizottság (IMC) február elején közzétett jelentése is megerősítette: minden bizonnyal a Sinn Féinhez a miniszter szerint "kibogozhatatlan" szálakkal kötődő IRA emberei raboltak el tavaly december 20-án 26,5 millió fontot a legnagyobb észak-írországi pénzintézet, a Northern Bank belfasti fiókjából. Feltehetőleg szintén ők állnak három korábbi hasonló bűncselekmény mögött, és az IMC szerint a politikai fedőszervnek tekintett pártot is felelősség terheli az akciókért.

Az Ír-sziget újraegyesítéséért harcoló gerillákat először - még január elején - az északír rendőrfőnök, Hugh Orde gyanúsította meg Európa eddigi legnagyobb készpénzrablásának elkövetésével (HVG, 2005. január 15.), majd a múlt héten ír kollégájával, Noel Conroyjal együtt arról számolt be, hogy szintén az IRA-hoz, illetve a Sinn Féinhez vezető szálakra bukkantak azok a nyomozók, akik egy pénzmosási ügy felgöngyölítésén dolgoznak. Különböző rajtaütéseken csaknem 3 millió fontot foglaltak le - közölték, és elmondták: a szakértők még vizsgálják ugyan a bankjegyeket, de 50 ezer fontról már bebizonyosodott, hogy a belfasti rablásból származik. A vizsgálat a jelek szerint külföldre is kiterjedhet. A The Observer londoni hetilap a minap olyan gyanút szellőztetett meg, hogy a lopott pénzt Líbiában és Bulgáriában akarják tisztára mosni, a The Irish Times dublini újság értesülései szerint pedig az IRA - egy helyi bűnszervezet segítségével - az ellenőrzése alá próbál vonni egy bolgár bankot, amelyen aztán keresztülcsorgatná a különböző bűncselekményekből származó, rendőrségi becslés szerint évi mintegy 30 millió fontos bevételét.

A pénzmosási ügyben őrizetbe vett, majd nem sokkal később szabadon bocsátott nyolc ember között ugyan a párt két egykori és egy még aktív tisztségviselője is ott volt, ám a Sinn Féin visszautasít minden gyanúsítgatást, csakúgy, mint az IRA, amely két hét alatt két nyilatkozatot is közzétett az ügyben. Előbb január közepén cáfolta, hogy köze lenne a belfasti bankrabláshoz, majd a múlt hónap elején figyelmeztetett arra, hogy a brit és az ír kormány "a végletekig próbára teszi türelmét". A nem is túl burkolt fenyegetést sokan úgy értékelték, hogy a katolikus gerillák - akik 11 éve fegyverszünetet hirdettek, bár nem mindig tartották be azt - visszatérhetnek a terrorizmus eszközéhez.

A terrorfenyegetésnél most talán csak az a veszély nagyobb, hogy hosszú időre elakadnak a december elején még megegyezéssel kecsegtető tárgyalások, amelyek célja az északír parlament és kormány 2002 októberében az IRA kémbotránya miatt (HVG, 2002. október 18.) felfüggesztett tevékenységének felújítása. David Trimble, a koronahű unionisták vezére, aki egyértelművé tette, hogy politikai ellenfeleit bűnözőknek tartja, és ezért egyhamar nem ül velük egy asztalhoz, követelte, hogy legalább annyi időre hívják össze a parlamentet, amíg kizárják tagjai közül a Sinn Féin képviselőit. Erre azonban sem London, sem Dublin nem hajlandó, mert tudja: a köztársaságpártiak vezető ereje nélkül a leghalványabb remény sincs a katolikusok és protestánsok közötti hatalommegosztáson és a félkatonai szervezetek lefegyverzésén alapuló rendezésre. Az IRA-akciók miatti dühöt azonban egyik fővárosban sem titkolják. Michael McDowell ír igazságügy-miniszter azzal vádolta meg Gerry Adamst, a Sinn Fein elnökét, a jobbkezének tartott Martin McGuinesst és Martin Ferris ír parlamenti képviselőt, hogy ők az IRA-t irányító katonai tanács tagjai, tehát tudhattak a bűntettekről is. Tony Blair brit miniszterelnök pedig a múlt pénteken kijelentette: a Sinn Féinnek mindaddig nincs helye a belfasti kabinetben, amíg az IRA nem hagy fel az erőszakkal.

A kemény hangnem már főként a május elejére tervezett észak-írországi helyi, illetve a nagy-britanniai általános választásoknak, továbbá az írországi politikai erőviszonyoknak szól - vélik a kommentátorok. A The Daily Telegraph napilap például arról írt, hogy az 1998. nagypénteki rendezési megállapodás szentesítése óta eltelt hét évben a béke érdekében Londonban és Dublinban is szemet hunytak az IRA kisebb "stiklijei" fölött, a karácsonyi bankrabláson és a pénzmosási ügyön azonban már nem lehetett túllépni. Dublin érzékenysége azzal is magyarázható, hogy a Sinn Féin egyre nagyobb tábort és talán túlságosan is gyorsan növekvő politikai erőt gyűjtött magának az egész zöld szigeten.

"Odahaza" viszont váratlan nehézségeket okoz az északír republikánusoknak egy kegyetlen gyilkosság, amelynek az áldozata és a tettesei is katolikusok voltak. A 33 éves Robert McCartneyt január végén egy belfasti kocsma előtt késelték halálra - családja szerint - az IRA emberei, akik aztán nemcsak a nyomokat tüntették el, hanem a több tucat szemtanút is megfélemlítették. Bár az IRA bejelentette: a gyilkosság miatt három embert kizárt tagjai sorából, Gerry Adams pedig a támogatásáról biztosította az áldozat családját, a hozzátartozók ezt keveslik, és közölték: addig nem nyugszanak, amíg felelősségre nem vonnak minden bűnöst.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ezer ok miatt lehet aggódni azon, hogy belecsap-e a mennykő a világgazdaságba

Ezer ok miatt lehet aggódni azon, hogy belecsap-e a mennykő a világgazdaságba

Swing- és dzsesszkoncertekkel készül a Müpa a nyár végén

Swing- és dzsesszkoncertekkel készül a Müpa a nyár végén

Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát

Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát

Lánczi András, Stumpf István, Réthelyi Miklós is megkapta a Magyar Érdemrend kitüntetést

Lánczi András, Stumpf István, Réthelyi Miklós is megkapta a Magyar Érdemrend kitüntetést

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

A ma esti tűzijáték árából pont kijön ez a vörös Lamborghini Countach

A ma esti tűzijáték árából pont kijön ez a vörös Lamborghini Countach