A hatalmon lévő kommunisták nyerték a vasárnapi parlamenti választást Moldovában. A Vladimir Voronin moldovai elnök vezette párt azonban négy év alatt gyökeresen átalakult: szembefordult Moszkvával, és az európai integráció élharcosává vált.

Moldovában a jelek szerint megtalálták a grúziai és ukrajnai vezetést elsöprő békés forradalmak ellenszerét. A volt szovjet tagköztársaságban vasárnap rendezett parlamenti választáson a hivatalban lévő Vladimir Voronin államfő vezette kommunista párt (PCRM) a voksok közel 47 százalékát nyerte el, és abszolút többséget szerzett a 101 fős egykamarás törvényhozásban. A második helyen a Demokratikus Moldova (BMD) nevű jobbközép választási szövetség végzett 29 százalékos támogatottsággal, míg a Románia-barát nacionalista szervezetként számon tartott Kereszténydemokrata Néppártra (PPCD) a résztvevők kilenc százaléka voksolt. Az előzetes eredmények alapján úgy tűnik, a kommunisták csak 56 helyet szereztek, míg az államfő megválasztásához 61 voksra lenne szükség. Helyi elemzők szerint Voroninnak mégsincs mitől félnie, a PCRM-nek jó esélye van arra, hogy az áprilisban esedékes parlamenti voksolás előtt átcsábítson néhány honatyát a BMD-ből.

A négy évvel ezelőttinél valamivel kisebb arányú, ám változatlanul abszolút többséget hozó győzelem hátterében számos ok rejtőzik. Az egyik, hogy Voronin és a PCRM első négy éve alatt - jelentős részt a 2001-ben megbukott jobbközép kormány által kezdeményezett piacgazdasági reformok eredményeként - valóban javult az életszínvonal: miközben 6-7 százalékos volt a gazdasági növekedés, és az infláció 10 százalékosra mérséklődött, a fizetések és a nyugdíjak folyósítása rendszeressé vált. Ráadásul megháromszorozódott az ezredfordulón csak 30 dollárt kitevő átlagfizetés, illetve az alig tízdollárnyi nyugdíj. Ez persze nem jelent áttörést: Chisinau (az egykori Kisinyov) továbbra is meglehetősen szürke város, és még nehezebb a helyzet a falvakban, ahol az esőzések után továbbra is tengelyig érő sárban küszködnek az autók.

A jelentős orosz segítséggel hatalomra jutott Voronin megérezte - és ez ugyancsak fontos tényező -, hogy 2005-ben már más idők járnak, és a Moszkvával való szembefordulással és az európai integráció programjának átvételével igyekezett kifogni a szelet az ellenzék vitorlájából. A hivatalos forradalom taktikája annyira sikeres volt, hogy miután Voronin március elején Kijevben látványosan összeborult Viktor Juscsenko elnökkel, a másik győztes forradalmár, Mihail Szaakasvili négy nappal a moldovai voksolás előtt ellátogatott Chisinauba.

Voronin és Szaakasvili barátkozása érthető: mindkét volt szovjet tagköztársaság azon fáradozik, hogy újra ellenőrzése alá vonja az orosz támogatást élvező szeparatisták által ellenőrzött területeket - Grúzia Abházia és Dél-Oszétia, Moldova pedig a Dnyeszter-menti Köztársaság fölötti szuverenitást akarja helyreállítani -, és Voronin ellenzéke is elismerte, hogy a szovjet időkben belügyminiszterként szolgáló tábornok-államfő ügyesen lavírozik.

"A két látogatás egyértelműen azt sugallta, hogy Juscsenko és Szaakasvili Voronint támogatja. Ez fájdalmas ugyan, ám igaz" - mondta külföldi újságíróknak Serafim Urechean chisinaui polgármester, a BMD egyik társelnöke. A másik társelnök, Dumitru Bragish exminiszterelnök a HVG tudósítójának adott nyilatkozatában ugyancsak hatékonynak nevezte Voronin politizálását, ám úgy vélekedett, a politikust csak saját érdekei vezérlik. "Akkor sem hittem neki, amikor kommunistának vallotta magát, és azt sem hiszem el, hogy most valóban az EU felé fordult volna. Voronint csak a saját, illetve fia kezében lévő gazdasági hatalom növelése érdekli" - mondta a politikus. A veszélyt a PPCD is látta, ezzel magyarázható, hogy a kampány utolsó napjaiban a kereszténydemokrata aktivisták Chisinau belvárosában mindenkinek igyekeztek odaadni azokat a reklámanyagokat, amelyeken Szaakasvili és Juscsenko éppen Iurie Roscát, a PPCD elnökét ölelgeti.

A választások viszonylag szabályos lebonyolítása sem segíti az ellenzéket. Míg Grúziában és Ukrajnában a később diadalmas ellenzék pajzsként tolhatta előre a nemzetközi választási megfigyelők elmarasztaló nyilatkozatait, Moldovában az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) küldöttsége ugyan megállapította, hogy a kampány idején túlsúlyban voltak a kommunistákat támogató elektronikus médiumok, ám ötszáz megfigyelő tapasztalataira alapozva azt is hangsúlyozta: a választási eredmények általánosságban véve tükrözik a szavazók véleményét.

A Gyarmati István vezette EBESZ-küldöttség álláspontjának napvilágra kerülése után az ellenzéki pártok vezetői közölték, elfogadják a választási eredményt, és nem szerveznek tömegmegmozdulásokat. Úgy tűnt, a moldovaiak különben sem voltak igazán tüntetős kedvükben: a voksolás előtti napok ellenzéki kampányrendezvényei iránt minimális volt az érdeklődés, és szinte senki sem figyelt fel arra, hogy a BMD-aktivisták a közelgő forradalomra figyelmeztető sárga szalagokat kötöttek a belvárosi fák ágaira.

Voronin annak ellenére is megőrizte pártja egységét, hogy a PCRM-ben sokan nem üdvözölték a pálfordulást - az államfő négy évvel korábban még az orosz-belarusz államszövetséghez való csatlakozást szorgalmazta -, az ellenzék pártjai között ugyanakkor gyakorlatilag nincs párbeszéd. A PPCD elvtelen oroszbarátsággal vádolja a BMD-t, amely az utóbbi hetekben alapot is adott a minősítgetésre: miközben a párt vezetői szinte nap mint nap megjelentek az orosz televízió hírműsoraiban, politológusok tucatjai érkeztek Moszkvából, hogy javaslatokkal támogassák a pártot.

A moldovai hatóságok gyorsan ki is utasították a kémkedéssel vádolt oroszokat, amire a moszkvai duma egy Moldovát sújtó gazdasági szankciócsomaggal válaszolt: a moldovai bor- és dohány oroszországi importjának felfüggesztését, illetve az oda szállított orosz földgáz árának jelentős emelését követeli. A duma ugyancsak szorgalmazta a vízummentesség eltörlését, ami valóban súlyos csapás lenne Moldova számára: a négymilliós lakosság mintegy hatoda dolgozik külföldön - elsősorban az EU-ban és Oroszországban -, és az őáltaluk évente hazaküldött mintegy 1,2 milliárd dollár, a hivatalos hazai össztermék (GDP) több mint fele, döntő mértékben hozzájárul az otthon maradt családtagok költségvetéséhez.

Moszkva persze elsősorban nem a politológusokat, hanem moldovai befolyásának mérséklődését sajnálja. Az orosz érdekvédelmi képesség visszaesése pedig ahhoz vezethet, hogy a Moldovából az 1992-es véres polgárháború után kivált Dnyeszter-menti Köztársaság nem az orosz érdekekkel összhangban kerül viszsza Chisinau fennhatósága alá, azaz rövid időn belül ki kell vonni a stratégiai szempontból fontos körzetnek számító szakadár köztársaságban szolgáló orosz békefenntartókat. A hétszázezer embernek otthont adó terület gazdasági szempontból is fontos: a moldovai ipari kapacitás nyolcvan százaléka található a Dnyeszteren túl, ahol jelenleg is magasabb az életszínvonal, mint Moldovában. Az ott élők, köztük több mint százezer orosz, változatlanul azzal magyarázzák az elszakadást, hogy nem akarnak egy olyan Moldova részévé válni, amely esetleg csatlakozna a jóval nagyobb Romániához.

Az, hogy Grúzia és Ukrajna után Oroszország számára elveszni látszik Moldova is, kétségessé teszi a volt Szovjetunió tagköztársaságainak többségét tömörítő Független Államok Közösségének (FÁK) létjogosultságát is. Nem kizárt, hogy a FÁK haláltusája áprilisban gyorsul fel, amikor az amerikai kezdeményezésre létrejött GUUAM-csoport - Grúzia, Ukrajna, Üzbegisztán, Azerbajdzsán és Moldova - vezetői Chisinauban találkoznak majd. A HVG értesülései szerint nem kizárt, hogy a moldovai fővárosban több FÁK-tagország is értelmetlennek nevezi majd az államközösség fenntartását.

NÉMETH ANDRÁS / CHISINAU

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

Több banknál kizáró ok a babaváró hitelre a speciális jövedelem

Több banknál kizáró ok a babaváró hitelre a speciális jövedelem

Zsiráf született a veszprémi állatkertben

Zsiráf született a veszprémi állatkertben

Ritka kubai rombuszkrokodilok érkeztek a budapesti állatkertbe

Ritka kubai rombuszkrokodilok érkeztek a budapesti állatkertbe

Megváltoztathatja az iPhone-ok névadási gyakorlatát az Apple

Megváltoztathatja az iPhone-ok névadási gyakorlatát az Apple

Sok tragédia egyike lesz, vagy áttörést hoz az autó után kötött kutya pusztulása?

Sok tragédia egyike lesz, vagy áttörést hoz az autó után kötött kutya pusztulása?