Az emberiség elleni és háborús bűncselekmények elkövetésével megvádolt Ramush Haradinaj koszovói kormányfő lemondása megakaszthatja az amúgy is kínkeservesen haladó rendezési folyamatot a nemzetközi ellenőrzés alatt álló tartományban.

Szemeteskukába rejtett pokolgép robbant kedden reggel Pristina belvárosában az Ibrahim Rugova államfőt szállító autó közelében, de a politikus - aki éppen egy Javier Solanával, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatandó tárgyalásra igyekezett - nem sérült meg. Három napon belül ez volt a második incidens az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244. számú határozata értelmében Szerbia-Montenegróhoz tartozó, ám nemzetközi protektorátus alatt álló tartományban azután, hogy március 8-án benyújtotta lemondását Ramush Haradinaj kormányfő. A hágai Nemzetközi Törvényszék ugyanis vádat emelt ellene 17 rendbeli emberiség elleni és 20 rendbeli háborús bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt az 1998. március 1-je és szeptember 30-a közötti időszakban. Egy nappal később Haradinaj el is utazott Hágába, a pristinai reptéren pár száz fős tömeg búcsúztatta. Hétfőn ismertették vele az ellene felhozott - szerbellenes etnikai tisztogatásokkal kapcsolatos - vádpontokat, amelyek egyikében sem vallotta bűnösnek magát.

A Koszovót irányító ideiglenes ENSZ-adminisztráció (UNMIK) és a NATO-parancsnokság alatt lévő békefenntartók a legrosszabbra is felkészültek, hiszen a hágai vádemelés időpontja majdnem pontosan egybeesett a tavaly márciusi etnikai összecsapások évfordulójával. A nemzetközi erők attól tartottak, hogy a koszovói albánok körében valóságos nemzeti hősként tisztelt 36 éves Haradinaj megvádolása ismét szerb és más nem albán nemzetiségek ellen irányuló pogromokhoz vezethet, ezért komoly biztonsági óvintézkedéseket tettek. Néhány nappal a Haradinaj elleni hágai vádemelés előtt egy hatszáz fős német gépesített lövészegység érkezett Koszovóba, hétfő éjjel pedig félezer brit katonát dobtak át Pristinába. Igaz, az AFP francia hírügynökség által idézett névtelen NATO-illetékes szerint puszta véletlen, hogy a csapaterősítést éppen a vádemelés hivatalos bejelentése előtt hajtották végre, ám a 18 ezer fős katonai kontingens kibővítése mindenképp kapóra jött. A Danasz belgrádi napilap értesülése szerint az UNMIK a polgári alkalmazottak esetleges evakuációjára készülve már március 5-én este lefoglalta a szomszédos Macedónia fővárosának három legjobb szállodáját.

Nem érte váratlanul a koszovói albán közvéleményt sem a Haradinaj és két egykori gerillatársa, Idriz Balaj és Lahi Brahimaj elleni hágai vádemelés. A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori délnyugat-koszovói parancsnokát már 2004 novemberének elején kihallgatták az NT ügyészségének munkatársai, és sejteni lehetett, hogy a vádemelés csak idő kérdése. Ezért amikor a szerbek által bojkottált októberi parlamenti választások után a Rugova elnök vezette Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) parlamenti többség híján a Haradinaj-féle Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) párttal hozott létre koalíciós kormányt, az EU megpróbált nyomást gyakorolni Pristinára, hogy ne a kétes reputációjú egykori gerillavezér legyen a miniszterelnök. Ennek ellenére december elején a Haradinaj-kormány felesküdött, ám végül a száz napot sem érte meg.

Az UNMIK feje, a dán Soren Jessen-Petersen közleményében igen nagyra értékelte és - nyilvánvalóan Szerbiára célozva - példamutatónak nevezte Haradinaj lépését, ám egyszersmind arra kérte Koszovó szerinte érthetően sokkot és haragot érző népét, hogy békés módon juttassa kifejezésre emócióit. Ugyancsak nyugalomra intette honfitársait Adem Salihaj ügyvivő kormányfő, rámutatva arra, hogy a hágai döntés elleni erőszakos tiltakozás sem az érintett személyeknek, sem a koszovói rendezési folyamatnak nem segít.

Haradinaj a kilencvenes évek nagy részét vendégmunkásként Nyugat-Európában, Svédországban, Finnországban, Franciaországban és Svájcban töltötte, ahol egyebek között volt építőmunkás és kidobófiú is. Koszovóba 1998 elején tért vissza, hogy kezébe vegye a szerbek által Metohijának nevezett délnyugat-koszovói régióban tevékenykedő albán fegyveres csoportok irányítását, és ily módon fontos szerepet játszott az UCK egész Koszovóra kiterjedő katonai ellenállásának megszervezésében. Az egyes források szerint Ekrem Luka, a cigarettával, majd mobiltelefonnal való kereskedésből meggazdagodott ismert koszovói oligarcha támogatását élvező Haradinaj és az UCK első számú vezetője, az utóbb a második legerősebb albán politikai párt elnökévé átvedlett Hasim Thaqi között mindig erős volt a rivalizálás, ami furcsa szövetséget eredményezett az UCK berkeiben puhány pacifistának tekintett Rugova és Haradinaj között. Az AAK tavaly ősszel csupán kilenc mandátumot szerzett a százhúsz tagú koszovói parlamentben, ám az állítólag kiváló amerikai kapcsolatokkal rendelkező Haradinajnak ez is elég volt ahhoz, hogy megkaparintsa a kormányfői széket.

Haradinaj kényszerű távozásának következményeit egyelőre nehéz megjósolni. Pristinai elemzők mindenesetre valószínűnek tartják a hatalmi harc kiújulását a koszovói albán elit "politikai" és "katonai" szárnya között. Ha teljesül Haradinaj óhaja, utóda az általa kiszemelt AAK-elnökhelyettes, Bajram Kosumija lesz, aki viszont meglehetősen szélsőséges nézeteket vall. Pedig Haradinaj lemondásával fontos akadály hárult el Szerbia és a koszovói albánok párbeszédének megkezdése elől, hiszen Belgrád számára elfogadhatatlan tárgyalópartner volt az UCK egyik legrettegettebb parancsnokának a személye. Még akkor is, ha Haradinaj tekintélyének és energikus stílusának köszönhetően rövid kormányzása alatt érezhetően felgyorsultak a szerbek által is sürgetett közigazgatási decentralizáció jogi előkészítésével kapcsolatos munkálatok.

Borúlátó forgatókönyvek szerint akár előrehozott választásra is szükség lehet, bár ebben épp az albán pártok a legkevésbé érdekeltek, hiszen az vélhetően késleltetné a Koszovó státusáról szóló alkudozás idén esedékes megkezdését. A stabilitás megőrzését tartja szem előtt az EU is, amely Haradinaj lemondása után egy új, szélesebb alapon nyugvó koszovói kormány megalakítására szólította fel a koszovói pártokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A burgenlandi kormányzót nem engedték be az Orbán és Merkel részvételével tartott szentmisére

A burgenlandi kormányzót nem engedték be az Orbán és Merkel részvételével tartott szentmisére

A román elnök Make Romania Great Again feliratú sapkát kapott Trumptól

A román elnök Make Romania Great Again feliratú sapkát kapott Trumptól

Ledózerolták az albán vendéglős éttermét, aki előzőleg saját vendégeire támadt

Ledózerolták az albán vendéglős éttermét, aki előzőleg saját vendégeire támadt

Új fővárost kap Indonézia

Új fővárost kap Indonézia

Nem létező kollégái helyett is evett-ivott egy férfi egy szállodában, majd elvitte a kasszát

Nem létező kollégái helyett is evett-ivott egy férfi egy szállodában, majd elvitte a kasszát

Egy angol futballedző állítja: a kezezés új szabálya miatt kell a Brexit

Egy angol futballedző állítja: a kezezés új szabálya miatt kell a Brexit