Újabb választási vereségek és hatalmi puccskísérletek marcangolják az egyre kisebbre fogyó osztrák Szabadságpártot, amelynek belső konfliktusából akár kormányváltás, sőt előrehozott választás is kerekedhet Ausztriában.

"Talán az lenne a legjobb, ha mindnyájan belépnénk a Néppártba, és őket is kicsinálnánk." Így gyakorolta akasztófahumorát az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik vezetője, amikor megtudta, hogy a március 6-ai alsó-ausztriai önkormányzati választásokon az FPÖ újabb megsemmisítő vereséget szenvedett, elveszítve mandátumainak több mint a felét. Egy héttel később, március 13-án a dráma Stájerországban folytatódott, ahol az eddiginek csaknem felére csökkent az FPÖ-s mandátumok száma. Azóta, hogy öt éve az addig harcosan ellenzéki párt - az EU szankcióját kiváltva - hatalomra került, annyi volt a veresége, ahány választást rendeztek Ausztriában (kivételt csak a pártban most elnökségi tagként részt vevő Jörg Haider tudott elérni egy évvel ezelőtt, amikor Karintiában megszerezte a szavazatok 42,43 százalékát, és ezzel újabb öt évre a tartományi miniszterelnöki széket).

A kudarcsorozatot ezúttal az FPÖ szélsőjobboldali szárnya unta meg, mindenekelőtt a pártban 1997-ig főideológusi tisztet is betöltött Andreas Mölzer, aki Zur Zeit című, már sok botrányt kavart hetilapjában elemezte a Szabadságpárt vesszőfutását. Szerinte az 1986-1999 közötti 13 év volt a felvirágzás időszaka, amikor Haider az 5 százalékos mozgalomból Ausztria harmadik legnagyobb, a szavazatoknak csaknem 27 százalékát megszerző pártját építette ki, személyes vonzerejével, a privilégiumok, a hatalmi monopóliumok elleni küzdelmével, az osztrákságot is magában foglaló nagynémet gondolatok felelevenítésével.

Kimondottan ártalmas volt Mölzer szerint a párt hatalomba kerülése, ráadásul az FPÖ mai kormánytagjai már nem képviselnek semmiféle önálló, jobboldali ideológiát, de társadalmi alternatívát sem. A pártot irányító, egy hónapja immár a szociális miniszteri posztot is betöltő Ursula Haubnernek a kritizáló szerint egyetlen politikai érdeme van, mégpedig az, hogy ő Jörg Haider testvére. Az utóbbi hónapokban - mutatott rá Mölzer - az Osztrák Néppárt (ÖVP) egyszerűen átgázolt koalíciós partnerén, és könnyűszerrel keresztülvitte akaratát, legyen szó a kötelező katonai szolgálati idő csökkentéséről, a nyugdíj-, az egészségügyi vagy éppen az adórendszer reformjáról.

Mölzer, és vele az FPÖ szélsőjobboldali szárnya az utóbbi hónapokban igencsak megerősödött, el tudta érni például, hogy a párt hivatalos jelöltjével szemben Mölzer legyen az Európai Parlamentben az egyetlen szabadságpárti képviselő. Az alsó-ausztriai fiaskó másnapján az FPÖ vezetősége 12 órás maratoni ülést tartott. A kritikus jobboldali erőkkel szemben személyes sértettséget érző Haider felháborodva utasította vissza a pártelnök nővérét, és ezzel lényegében az őt ért bírálatokat. Avíttnak, múzeumi egyletnek minősítette a lázadókat, és a kiszivárgott információk szerint teátrálisan felszólította testvérét, hogy nyugodtan mondjon le, és adja át a vezetést a semmit sem csináló, de állandóan destruktívan bíráló erőknek.

A viharos tanácskozáson Haider a párt megújításának gondolatától rövid idő alatt odáig jutott, hogy inkább új politikai mozgalmat kell indítani, egy új FPÖ-t. Az új párt alapításának gondolata kereken 24 órát tartotta fogva Haidert, aki a jobboldali pártszárny meghökkentő erejét látva visszatáncolt. Kétlépcsős reformra javította kezdeményezését, rendkívüli pártkongresszus összehívását jelentette be április végére, ottani megerősítésétől téve függővé további lépéseit.

Elvben elképzelhető, hogy az FPÖ-t bírálói szerint magántulajdonának tekintő Haider új mozgalmat létesít, ennek jogi alapját a karintiai FPÖ-szervezet jelentené, amely statútuma szerint független az országos párttól. De kivel lehetne nyitni? Az elmúlt 15 évben a Szabadságpártból már kivonult a liberális szárny Heide Schmidt irányításával, három esztendeje pedig a pragmatikusok is távoztak Susanne Riess-Passer volt alkancellárral az élen. Ha most a jobbszárny szakad le, jószerével alig marad valaki. Akármi lesz is - állította vasárnap a televízió Pressestundéjában Ursula Haubner pártvezető -, az FPÖ a kormányban marad, s mindenképpen fenntartja a koalíciót. Pillanatnyilag az ÖVP számára olyan a helyzet, mintha magában kormányozna: a 18 fős szabadságpárti frakció van olyan nagy, hogy biztosítsa a kormány parlamenti többségét, de egyszersmind olyan kicsi, hogy sok vizet ne zavarjon.

Elképzelhető azonban, hogy a belső harcok következtében az FPÖ kettészakad, és a széthúzás utoléri a frakciót is. Hat képviselő kiválása elég a parlamenti többség megbuktatásához, új választások kiírásához. A közvélemény-kutatások szerint harmadszor már nem tudna többséghez jutni az ÖVP és az FPÖ együttese. A kisebbik csoport állandó viharain megerősödött ÖVP-nek feltehetően új szövetséges után kell néznie, amely minden valószínűség szerint a zöld párt lenne. Alexander Van der Bellen professzor, a párt elnöke nem is titkolja, hogy kormányszerepre készülnek először a zöldek. Ennek azonban előfeltétele, hogy a harmadik legnagyobb párttá lépjenek elő. Kikötné a zöld párt azt is, hogy a morálisan sokat támadott, FPÖ-sből ÖVP-sé átváltozott pénzügyminiszter, Karl-Heinz Grasser maradjon ki a fekete-zöld kormányból, rideg költségvetési politikájával együtt. Van der Bellen azonban még nem akarja teljesen elkötelezni magát, jóllehet lerí róla, hogy a szociáldemokratákkal kötendő kormányzáshoz nem fűlik a foga.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Napóleonnal dinasztikus álmai is buktak, de nélküle sok országban mások uralkodnának

Napóleonnal dinasztikus álmai is buktak, de nélküle sok országban mások uralkodnának

Vezetni szeretett volna, ezért elvitt egy nyitva hagyott autót

Vezetni szeretett volna, ezért elvitt egy nyitva hagyott autót

125 embert igazoltattak a rendőrök egy angyalföldi illegális gyorsulási versenyen

125 embert igazoltattak a rendőrök egy angyalföldi illegális gyorsulási versenyen

Magyar siker a locarnói filmfesztiválon

Magyar siker a locarnói filmfesztiválon

Semjén Zsolt: Legyen mindenki egy kis Szent István!

Semjén Zsolt: Legyen mindenki egy kis Szent István!

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson