Visszatér a nagypolitikába Jörg Haider, aki a Szabadságpárt néhány vezetőjével hétfőn új politikai formációt alapított, maguk mögé állítva a párt parlamenti frakcióját. Wolfgang Schüssel kancellár a jelek szerint egyelőre elfogadni látszik az új felállást.

"A koalíciós pártok biztos parlamenti többséggel rendelkeznek, a kormány tehát folytatja munkáját" - jelentette ki kedd délelőtt Wilhelm Molterer, az Osztrák Néppárt (ÖVP) parlamenti frakcióvezetője, egyelőre eloszlatva a jelenlegi vezetés bukásáról és idő előtti választások kiírásáról szóló híreket. Az ÖVP második emberének nyilatkozatát megelőzte Wolfgang Schüssel kancellár és Jörg Haider közös reggelije, a hétfőről keddre virradó éjszaka pedig a Néppárt vezető politikusai elemezték a helyzetet, feltehető hát, hogy Molterer szavait az előzetes alkuk alapozzák meg.

Bár napok óta keringtek hírek az ÖVP-vel koalícióban kormányzó Szabadságpárt (FPÖ) széteséséről, a válság a maga drámaiságában hétfőn kora délután robbant ki váratlanul. Ekkor az FPÖ vezetői - így Jörg Haider karintiai miniszterelnök, Ursula Haubner, Haider testvére, egyszersmind a párt elnöke, szociális miniszter, Uwe Scheuch, a párt karintiai kulcsembere - a bécsi Urania filmszínházban sebtiben összehívott sajtóértekezleten bejelentették, új pártot alapítanak. Ezt követően - szó szerint - lehullott a lepel, háromféle narancssárga színben láthatóvá vált mögöttük az új politikai tömörülés három kezdőbetűje: BZÖ, Bündnis Zukunft für Österreich, azaz a "Szövetség Ausztria Jövőjéért". Ez még nem párt, programja sincs, annyit tudni róla, hogy élére az FPÖ utóbbi húsz évét meghatározó Haider áll, aki máris arra biztatta az FPÖ tagjait, hogy hagyják maguk mögött az utóbbi öt évben belső konfliktusoktól, szakadásoktól szabdalt pártot, tegyék zárójelbe a választási kudarcok éveit, és kezdjék újra a mozgalmat. Haidert - szavai szerint - egykori pártelsősége jogosítja fel a BZÖ vezetésére, másfelől az a tény, hogy pártjában ő az egyetlen, aki választási sikert tud felmutatni: tavalyi 43 százalékos karintiai győzelmével újabb öt évre a tartomány első emberévé választották.

Láthatóan előkészített puccsról van szó. Az öccséhez mindenkor lojális Haubner a sajtóértekezleten bejelentette visszalépését az elnöki poszttól, és kvázi átadta a hatalmat Haidernek. Az országos párttól szervezetileg független karintiai Szabadságpárt, amely eddig is Haider saját helyőrségeként működött, adja most a jogi kiskaput az átalakuláshoz, rajta keresztül változik majd át az FPÖ BZÖ-vé. Alfons Gorbach alkancellár jelenléte a kormányzás folytonosságát kívánta hangsúlyozni, a parlamenti frakcióvezető pedig garantálta, hogy a 18 tagú FPÖ-frakció - két tartózkodással - egységesen kékről narancssárgára vált, átlép a BZÖ-be, és ezzel lehetővé teszi, hogy a szabadságpárti miniszterek a kormányban maradjanak.

Az új párt alakítását Haubner azzal indokolta, hogy az FPÖ-n belül nem tudtak megszabadulni azoktól a destruktív erőktől, amelyek csak a hibákat sorolták, és az oppozícióba vonulást sürgették. Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi pártelnök az FPÖ szélsőjobboldalán elhelyezkedő politikusokra célzott, akikkel az utóbbi hónapokban egyre élesebbé váltak az ellentétek.

Az FPÖ tagsága kivár, a helyzet még nagyon bizonytalan. Korábban az egykori ifjú Haider képében felbukkanó bécsi FPÖ-vezér, Heinz Christian Strache is mind nagyobb befolyásra tett szert, és bejelentette, hogy az április 23-ára kitűzött pártkongresszuson elindul Haubner ellenében a pártvezetésért. Ebben a helyzetben Haiderék nem láttak más kiutat, mint elhagyni a sokak számára fontos tradíciót jelentő FPÖ-t. Keddi, a bécsi Hilton szállóban tartott sajtóértekezletére Strache magával vitte Salzburg, Tirol, Alsó-Ausztria és Burgenland FPÖ-s vezetőit, demonstrálandó, hogy a tartományok többsége a régi FPÖ mellett teszi le a voksot. Ha a megosztottság a jelenlegi szinten marad, akkor az új tömörülésnek nem lesz többsége a felsőháznak is mondható szövetségi tanácsban, a Bundesratban, és ennek akár végzetes következménye is lehet a kormánykoalícióra nézve. Többen azt feltételezik, hogy a BZÖ a kanadai osztrák milliárdos, Frank Stronach pénzére épül. Haider néhány napja a Magna cég kanadai központjában járt, Stronach pedig nem titkolja, hogy érdekelt lenne egy gazdaságorientált párt létrehozásában.

"Nincs kedvem kétévenként választásokat kiíratni" - így Schüssel kancellár, akinek, ha valóban kész együttműködni a BZÖ-vel, ez lesz a harmadik koalíciója a Szabadságpárttal, illetve annak utódjával. 2000-ben azért paktált vele, hogy megszerezze a kancellárságot, 2002-ben pedig azért választotta újra partnernek az immár meggyengült, kormányszinten bábbá vált FPÖ-t, mert így lényegében egyedül tudott kormányozni. A mostani összeállás viszont - ha egyáltalán kitart a 2006 őszén esedékes választásokig - nagyon sok aknát rejt magában. Haider nem tartozik a könnyen betörhető politikusok közé, meg is rendítheti Schüssel tekintélyét, aki pedig Ausztria jövő évi soros uniós elnökségéből a maximális politikai hasznot szeretné kihozni. A BZÖ még nem kiforrott szövetség, nincs statútuma, nincs programja, hiába írja alá a koalíciós paktumot, azt bármikor felrúghatja. Schüssel Haider megszelídítőjeként akart bevonulni a történelembe, a szövetség révén viszont új életre keltheti régi ellenfelét.

Az ellenzék új választások kiírását követeli, illegitimnek tartja az e nélkül kormánypozícióra törő új alakulatot. 2000-ben és 2002-ben Schüssel stábja hosszú-hosszú tárgyalásokat folytatott a szociáldemokratákkal és a zöldekkel, különösen az utóbbival való házasságnak most is nagyon sok a híve az ÖVP-n belül. Az emberi jogokért is síkraszálló zöldek tartományi szinten már összejöttek a feketékkel, jók az együttműködési tapasztalatok. Pillanatnyilag azonban, bár a zöldek rendre legyőzik a választásokon az FPÖ-t, a nagyobbik kormánypárt alulmarad a szociáldemokratákkal szemben. Azaz nem jön ki a fekete-zöld többség. Ezért képzelhető el, hogy Schüsselnek megint nem marad más választása, mint Haider, ha egyáltalán talpon marad az FPÖ-vel folyó iszapbirkózásban. Elvben a vörös-zöld kormányzásnak is megvan az esélye, a két párt azonban pillanatnyilag igen távol áll egymástól.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ez ám a gólyahír: hét kisgólya nőtt fel egy fészekben

Ez ám a gólyahír: hét kisgólya nőtt fel egy fészekben

Fülke: 1956 után a Páneurópai piknik idején vívtuk ki Európa tiszteletét

Fülke: 1956 után a Páneurópai piknik idején vívtuk ki Európa tiszteletét

Egy kutya brutális megölése miatt ítéltek börtönre egy magyar párt Angliában

Egy kutya brutális megölése miatt ítéltek börtönre egy magyar párt Angliában

8 milliót ér egy ilyen Toyota, amit épp ki akartak lopni az országból

8 milliót ér egy ilyen Toyota, amit épp ki akartak lopni az országból

Paul Lendvai: Orbán a demokrácia védelmezőjéből a demokrácia halálának szerzője lett

Paul Lendvai: Orbán a demokrácia védelmezőjéből a demokrácia halálának szerzője lett

Soros megüzente: még több pénzt ad a CEU-nak

Soros megüzente: még több pénzt ad a CEU-nak