Ismét kormányválság fenyeget Csehországban, miután - a bizalmatlansági szavazást a múlt pénteken a kommunisták külső támogatásával alig hogy túlélt - szociáldemokrata kormányfő bizalmi szavazást kér egyik koalíciós partnerének kilépésével átalakításra szorul kisebbségi kabinetjével szemben.

Bizonytalan maradt továbbra is Stanislav Gross szociáldemokrata kormányfő koalíciós kabinetjének a sorsa, bár a múlt pénteken túlélte az ellenzéki Polgári Demokrata Párt (ODS) által kezdeményezett bizalmatlansági szavazást. A lakásvásárlási botránya és felesége kétes üzleti kapcsolatai miatt február óta szorongatott Gross vasárnap este, rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette, hogy most viszont ő kér bizalmi szavazást kormányával szemben.

Pedig a kormányfő épphogy fellélegezhetett: kormánya annak ellenére megnyerte a bizalmatlansági szavazást, hogy kisebbségbe került. Az alsóházi szavazást megelőzően kilépett a koalícióból a szociáldemokraták nagyobbik partnere, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL), és az indítványt kezdeményező, vezető ellenzéki párttal, az ODS-szel együtt szavazott. Grosst a bukástól az mentette meg, hogy - a parlamenti pártok által a rendszerváltás óta szalonképtelennek tartott - az egykori állampárt, a Cseh- és Morvaországi Kommunista Párt (KSCM) képviselői tartózkodtak. Ily módon a 200 fős alsóházban az ODS és a KDU-CSL összesen 78 képviselője szavazta meg az indítványt, amelynek sikeréhez 101 voksra lett volna szükség.

Az ellenzék számára kudarcos szavazást követően Václav Klaus államfő, az ODS máig tiszteletbeli elnöke - akit látszólag sokkolt a kommunisták és a szociáldemokraták formálódó együttműködése - alkotmányos jogkörét jóval túllépve közölte, mindaddig nem fogadja el a kereszténydemokrata miniszterek lemondását, amíg Gross nem ígéri meg, bizalmi szavazást kér átalakítandó kormányával szemben. A kormányfő jobbnak látta, ha kötélnek áll, jóllehet az államfő nincs abban a helyzetben, hogy a minisztercseréket megakadályozza. Ily módon a helyzet ismét kiélezetté válik: a bizalmi szavazásnál egyszerűbbnek tűnik a kormány megbuktatása, hiszen ehhez elegendő a jelen lévő képviselők egyszerű többségének az elutasítása.

Ráadásul a szociáldemokrata kormányfő pozíciója időközben tovább gyengült. A kisebbségi koalíció életben tartását biztosító kommunisták külső támogatása a másik koalíciós partnert, a Szabadság Uniót (US) is megrendítette. Pavel Nemec pártelnök, igazságügy-miniszter a kormányzati együttműködés felmondását is kilátásba helyezte, ha a Gross vezette kabinet egy héten belül nem nyújtja be a lemondását. Nyomatékul a párt által delegált három miniszter egyike, Vladimír Mlynar, az informatikai tárca vezetője már vissza is adta megbízólevelét az államfőnek.

Koalíciós partnereinek elpártolása mellett Grossnak még legalább négy további lázadó miniszterrel is meg kell birkóznia. A kommunistákkal bármiféle, akárcsak hallgatólagos együttműködést is elutasító két párton kívüli, illetve két, képviselői mandátummal is rendelkező szociáldemokrata miniszter jelezte távozási szándékát. Ily módon a közeljövőben a gazdasági, az oktatási és a közlekedési minisztérium élén, valamint a törvényhozási ügyekért felelős tárca nélküli miniszter posztján is változtatásra kényszerül. Mindez komolyan hátráltatja a kormányzati munkát, hiszen a 18 fős kabinet 10 posztján bizonytalanná vált a tárcavezető személye. Arról nem is beszélve, hogy a szociáldemokrata miniszterek kihátrálása is jelzi, hiába erősítették meg pártelnöki posztján biztos többséggel alig két hete Grosst, a párt továbbra sem egységes.

Pedig a jelenlegi alsóházi aritmetika szerint a 36 évével a legfiatalabb európai kormányfőnek számító Grossnak a bizalmi szavazáson minden mandátumra szüksége van. Hatalmon maradása legalább annyira a 70 mandátummal rendelkező szociáldemokraták egységén múlik, mint amennyire a 10 US-képviselő és az alsóházi helyek ötödét betöltő kommunisták támogatásától függ. A kormányfőségéhez a végsőkig ragaszkodó Gross a jelek szerint elsősorban a lázongó szociáldemokrata és US-képviselőket akarja a maga oldalára állítani. A nyilvánosság előtt ugyanis olyan kijelentéseket tesz, amit hallani akarnak. Vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: "Személyi kérdésekben és a kormányprogramot illetően semmiféle kompromisszumot nem kötök a kommunistákkal."

Gross - a kommunistákkal történő bármiféle együttműködésnek még csak a látszatát is elkerülendő - állítólag arra készül, hogy az alsóházi bizalmi szavazást két, nekik tetsző és a közvélemény szemében is igen népszerűnek tűnő kérdéssel, a képviselők vagyonnyilatkozatának kötelezővé tételéről és az összeférhetetlenségről szóló törvénytervezettel kösse össze. Ily módon arra lehetne hivatkozni, hogy a kommunisták a politikai élet tisztaságát garantálni hivatott törvényeket, nem pedig a szociáldemokrata kormányt támogatták. Az is felmerült, hogy a kommunisták kivonulnának a szavazásról, és így a Gross-kormány "elvben" a szavazatuk nélkül is nyerne. Ez a taktika azonban az elbizonytalanodott szabadság uniósok miatt veszélyesnek tűnik, annál is inkább, mert a két jobboldali ellenzéki pártnak 78 mandátumához - az egy független képviselőn kívül - mindössze egy US-honatya szavazatát kellene csak megszereznie a Gross-kormány megbuktatásához. Ily módon elérhető lenne a 2006 júniusában esedékes választás előrehozatala.

Éppen erre játszik az ODS: a közvélemény-kutatások szerint 33 százalékos támogatottsággal messze a legnépszerűbb párt, és nem kizárt, hogy egyedül is a többségi kormányzáshoz elegendő szavazatot szerez, amire a rendszerváltás óta egyetlen párt sem volt képes. Ha ez mégsem sikerülne, akkor minden bizonnyal a parlamenti bejutásra esélyes többi három párt közül a kereszténydemokratákkal kötnek koalíciót. Az ODS pozícióját ugyanakkor erősítheti, hogy a támogatottságát már most alaposan felélt, lejáratódott szociáldemokraták helyét a baloldalon a kommunisták veszik át, ami valójában korlátlan hatalmat biztosít a jobboldali pártnak. Nyilván tisztában vannak ezzel a szociáldemokraták is, találóan fogalmazta meg stratégiájukat a párt európai parlamenti képviselője, mondván, "mindenképpen időt akarunk nyerni a baloldal újraformálásához".

TÁLAS ANDREA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A kormány tízmilliókat pakolt át a Szent Jobb-díszkocsi rekonstrukciójára

A kormány tízmilliókat pakolt át a Szent Jobb-díszkocsi rekonstrukciójára

Itt az új Star Wars-sorozat első hosszú előzetese

Itt az új Star Wars-sorozat első hosszú előzetese

Czeglédy Csaba leadta a képviselőjelölti ajánlásokat

Czeglédy Csaba leadta a képviselőjelölti ajánlásokat

Rendkívüli állapotot hirdettek Port Szudánban

Rendkívüli állapotot hirdettek Port Szudánban

Kajak-kenu-vb: újabb magyar érmek

Kajak-kenu-vb: újabb magyar érmek

Hadd féljenek, haragudjanak, szomorkodjanak a gyerekek

Hadd féljenek, haragudjanak, szomorkodjanak a gyerekek