Nagyjából tisztázta a visszaélések vádja alól az ENSZ-főtitkárt az iraki Olajat élelmiszerért program végrehajtásának kivizsgálására létrehozott bizottság. Kofi Annan azonban aligha nyugodhat meg, hiszen a dokumentum szerint ő is követett el hibákat, ráadásul botrányok sora sújtja a világszervezetet.

Eszem ágában sincs lemondani - cáfolta meglehetősen indulatosan az esetleges távozásáról szóló találgatásokat Kofi Annan ENSZ-főtitkár azután, hogy kiderült: nincs közvetlen köze ahhoz a korrupciógyanús kapcsolathoz, amely első házasságából származó, 31 éves fiát, Kojót fűzte az iraki Olajat élelmiszerért programban részes 248 cég egyikéhez, a svájci Cotecna Inspection S. A.-hoz. Az 1996-tól Irak 2003-as lerohanásáig az ENSZ irányítása alatt megvalósított program részleteit vizsgáló testület, élén Paul Volckerrel, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egykori elnökével, végleges beszámolóját csak júniusra készíti el, de már a múlt héten közölte a Kofi Annannal kapcsolatos következtetéseit. Ezek szerint nem bizonyítható, hogy a világszervezet a főtitkár közbenjárására kötött volna 1998 decemberében évi 10 millió dollár értékű szerződést a társasággal. Az utóbbinak 1995-től három éven át Kojo Annan is az alkalmazottja volt, sőt - noha még az ENSZ-tender megnyerése előtt távozott onnan - egészen tavalyig rendszeres juttatást, a bizottsági jelentés szerint összesen csaknem félmillió, a vállalat közlése szerint viszont nem egészen 180 ezer dollárt kapott tőle (HVG, 2004. december 11.).

A jelentés szerint Kojo Annan eltitkolta apja elől, hogy volt munkaadójától pénzt kap, Kofi Annan viszont nem hozta meg a szükséges intézkedéseket, és beérte egy felületes elemzéssel, amikor a The Sunday Telegraph londoni lap 1999 januárjában először megszellőztette fia és a Cotecna botrányszagú kapcsolatát, a mostani vizsgálat során pedig ellentmondásos nyilatkozatokat tett. "Nem emlékezett" például a főtitkár arra, hogy többször is találkozott a genfi székhelyű vállalat vezetőivel. Arról sem beszélt, hogy őt és fiát régi családi barátság fűzi a Cotecna afrikai kereskedelmi ügyletekért felelős alelnökéhez, Michael Wilsonhoz. A cég ráadásul úgy nyerte el az ENSZ-megbízást, hogy nem kértek tőle pénzügyi jelentést, pedig Robert Massey vezérigazgató ellen akkor éppen korrupció gyanúja miatt - azóta ejtett - bűnügyi eljárás folyt Svájcban.

Ilyen körülmények között túlzónak tűnik Kofi Annan nyilatkozata, amely szerint a bizottság "felmentette" a vádak alól. Még akkor is, ha a tisztázó jelentés közzététele után egy sor ország sietett őt a támogatásáról biztosítani. Az elsők között tett ilyen nyilatkozatot Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Portugália és az Afrikai Unió, de a Fehér Ház is óvatos, kissé kelletlen közleményben jelentette be: továbbra is az ENSZ és főtitkára mögött áll, de alaposan tanulmányozza a Volcker-bizottság jelentését, és várja a nyomozás végkövetkeztetéseit.

Annan amerikai bírálóinak vezéralakja, Norm Coleman republikánus szenátor, aki egyebek között azt nehezményezi, hogy a rosszul menedzselt, összesen 64 milliárd dollárt megmozgató Olajat élelmiszerért program során Szaddám Huszein Irakja 21 milliárd dollár jogtalan bevételhez jutott, ugyanakkor úgy véli, a főtitkár gyenge kezű vezetőnek bizonyult, és szükségszerű a távozása. Mások, így Richard Holbrooke volt amerikai külügyminiszter-helyettes szerint viszont egy ilyen lépés megbénítaná a világszervezetet, amelynek élére 1996 végén Kofi Annan még Washington favoritjaként került. Az USA a ghánai diplomata támogatásával gátolta meg ugyanis a "francia kötődésű" egyiptomi főtitkár, Butrosz Gháli újraválasztását (HVG, 1996. december 21.).

A Fehér Ház mostani, visszafogott hangneme persze biztosan nem a régi szép időknek szól, hisz Kofi Annan az iraki invázió egyik leghatározottabb ellenzőjeként egy ideje megszűnt Amerika kedvencének lenni. Washington talán azért döntött a tartózkodó álláspont mellett, mert a második mandátumának lejártával a jövő év végén mindenképpen távozó ENSZ-vezér helyére még nincs megfelelő utódjelölt. Az is elképzelhető, hogy kivárják, mit hoznak a világszervezet reformját célzó, március végén bejelentett tervek, amelyeket egy meggyengült főtitkár mellett esetleg könnyebben lehet majd az Egyesült Államoknak tetsző módon megváltoztatni.

Még valószínűbbnek látszik, hogy azt akarják, viselje Annan azoknak a botrányoknak a következményeit, amelyek az utóbbi években zúdultak a vezetése alatt álló ENSZ-re. Ilyenekből ugyanis az Olajat élelmiszerért programon kívül is bőven akad: az Afrikában szolgáló békefenntartók egy részét például a kiszolgáltatott helyzetben lévő lányok és asszonyok szexuális kizsákmányolásával vádolják, Etiópiában és Eritreában pedig félmillió dolláros kifizetetlen telefonszámla miatt folyik vizsgálat az ottani kéksisakosoknál. Ruud Lubbers menekültügyi főbiztosnak az év elején le kellett mondania, mert egy beosztottja zaklatással gyanúsította meg, és a minap hasonló vádak jelentek meg a választásokat segítő ENSZ-iroda uruguayi vezetőnője, Carina Perelli ellen is, vagyis a magas rangú tisztségviselőket is érintő botrányok már nemcsak a főtitkár, hanem az egész világszervezet tekintélyét fenyegetik.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Szerencsés ifjú

Az ENSZ főtitkárának első házasságából származó fia, Kojo Annan a szülei válását követően nem tért vissza nigériai...

Kihúzták az eheti lottószámokat

Kihúzták az eheti lottószámokat

A Huawei sem meri piacra dobni az összehajtható telefonját, tovább csúszik a Mate X

A Huawei sem meri piacra dobni az összehajtható telefonját, tovább csúszik a Mate X

Ritka kubai rombuszkrokodilok érkeztek a budapesti állatkertbe

Ritka kubai rombuszkrokodilok érkeztek a budapesti állatkertbe

Szkennelték egy brit bevásárlóközpont látogatóinak arcát, de erről senkinek sem szóltak

Szkennelték egy brit bevásárlóközpont látogatóinak arcát, de erről senkinek sem szóltak

Ezerhétszázan voksoltak eddig a ferencvárosi előválasztáson

Ezerhétszázan voksoltak eddig a ferencvárosi előválasztáson

Tíz nap, húsz óra és 47 perc alatt tekerte át Európát

Tíz nap, húsz óra és 47 perc alatt tekerte át Európát