Több fronton kell küzdenie Joschka Fischer német külügyminiszternek. A vízumbotrány kapcsán a parlamenti vizsgálóbizottság elé citálták, a minisztériumban engedetlenkednek a beosztott diplomaták, a kancellár pedig önálló külpolitikai döntésekre készül.

Ha egy politikus hosszú ideig vezeti a népszerűségi listákat, nagy az esély arra, hogy ha hibázik, előbb-utóbb mindenki rajta köszörüli a nyelvét. Most éppen Joschka Fischer német külügyminiszter kénytelen megtapasztalni ezt az igazságot, méghozzá egyszerre legalább három fronton.

A legkeményebb erőpróba április 25-én vár rá, ekkor kell megjelennie a parlament alsóháza, a Bundestag vizsgálóbizottsága előtt. A keresztény-konzervatív ellenzéki pártok kezdeményezésére létrejött testület azt vizsgálja, mennyiben terheli felelősség a szociáldemokrata-zöld-kormánykoalíció külügyminiszterét a vízumbotrányként elhíresült ügyben. Az öt évre visszanyúló, de a nyilvánosság előtt politikai dimenziót csak ez év elején kapott történet arról szól, hogy az emberi szabadságjogokról, így bevándorlási-utazási kérdésekről is liberális nézeteket valló zöldek képviseletében a német külügyeket irányító Fischer minisztériuma 2000-ben úgy változtatta meg a német külképviseletek vízumkiadási gyakorlatát, hogy az addigi "kétség esetén elutasítás" helyébe a "kétség esetén utazási szabadság" jelszó lépett. A rendelkezés következtében ugrásszerűen megnőtt a volt Szovjetunió országaiból, elsősorban Ukrajnából Németországba érkezők száma (HVG, 2005. február 19.).

A gond abból származott, hogy nem a berlini Pergamon Múzeum vagy a kölni dóm iránt nőtt meg annyira az érdeklődés, hogy 2001-ben csaknem háromszázezer ukrán kért beutazási engedélyt. Amint arra már a liberális vízumkiadási gyakorlat életbe lépése után röviddel a német belügyi hatóságok felhívták a figyelmet, az ideérkezők egy része korántsem turistának jött, hanem sokkal inkább a jobb megélhetés reményében akart feketén dolgozni.

A tömeges utazási igényekre rátelepültek az emberkereskedők (egyiküket, az ukrán származású Anatolij Bargot tavaly februárban már el is ítélte öt évre a kölni bíróság), akik pénzért árulták a németországi meghívóleveleket, az itt-tartózkodás költségeinek fedezetigazolását, a betegbiztosítási papírokat. A visszaélések idővel olyannyira nyilvánvalóvá váltak, hogy a külügy visszakozott: előbb 2002 közepén megtiltották az egy németországi vállalkozó, Heinz Kübler által kiállított utazási biztosítások mint visszatérési garancia elfogadását (Kübler ellen május elején kezdődik a bírósági eljárás), majd 2004-ben az egész liberalizálási rendeletet visszavonták.

A kérdés, amire Joschka Fischernek a parlamenti vizsgálóbizottság előtt kell választ adnia, az, mikor és milyen mélységben szerzett tudomást a visszaélésekről, komolyan vette-e a vészjelzéseket, és időben intézkedett-e. Vagy pedig - amint azt néhány ellenzéki politikus láttatni szeretné - tudatosan hagyta, hogy Németországot elárasszák az ukrán feketemunkások, bűnözők és prostituáltak. Ez utóbbira utalva egy Bundestag-vitában Michael Glos, a bajor keresztényszociális CSU képviselője egyenesen "Zuhälter"-nek, vagyis finom fordításban futtatónak, durvábban stricinek nevezte a német külügyminisztert.

A teljes igazságot valószínűleg a parlamenti vizsgálóbizottság sem fogja kideríteni - éppen a múlt csütörtöki ülésen ismerte el Hans-Peter Uhl, a vizsgálóbizottság CSU-s társelnöke, nem tudják, hány illegális prostituált vagy feketemunkás érkezett a vízumlazaság kihasználásával Németországba -, ám az ügy, és különösen az előbbi hívószavak gyakori ismételgetése már megtette hatását. A politikusok népszerűségi listájának elsőségét az évek óta stabilan vezető Joschka Fischer kénytelen volt átadni Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnöknek, és ebben kétségtelen, hogy a vízumügy sokat ártott Fischernek.

Ezt megérezték azok a beosztottjai is, akik a Fischer funkcióba kerülése előtt csaknem három évtizedig a konzervatív-liberális FDP hitbizományának számító minisztériumban látszólag lojálisan szolgálták az új háziurat, ám, mint kiderült, ideológiailag korántsem maradéktalanul értettek egyet vele. Egy látszólag jelentéktelen ügy kapcsán fordultak szembe főnökükkel: a külügy korábbi gyakorlata szerint a cég nyugállományú munkatársait elhalálozásuk esetén érdemeiket méltató nekrológ illette meg a minisztérium háziújságjában. Fischer ezt azon egykori diplomaták esetében, akik a háború előtt tagjai voltak a náci pártnak, két évvel ezelőtt megtiltotta - és a külügy 76 munkatársa most a háziújsághoz intézett olvasói levélben tiltakozik ez ellen. Ennél is tovább ment Németország berni nagykövete, Frank Elbe, aki egyenesen a miniszternek címezte a "nyomorúságos válságkezelést" és "vezetési hibákat" felhánytorgató levelét, amit - ki tudja, hogyan - a Bild Zeitung című bulvárlap is megkapott. A bátran bíráló nagykövetről tudni kell, az FDP-s időkben a miniszteri kabinet vezetője volt, és Fischer "száműzte" a jelentéktelennek számító berni posztra.

De nem kíméli Fischert saját koalíciós társa, Gerhard Schröder kancellár sem. A német gazdaságnak szóló megrendelésekre áhítozó Schröder már hosszabb ideje a Kína ellen 1989-ben hozott EU-s fegyverszállítási embargó feloldásán fáradozik. Bár a zöldek eddig eredményesen ellenkeztek, politikai vezéralakjuk meggyengülése is közrejátszhatott abban, hogy egy múlt heti lapinterjúban Schröder kerek perec leszögezte, fenntartja magának a jogot, hogy e kérdésben ő döntsön.

WEYER BÉLA / BERLIN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felbukkant egy újabb e-roller kölcsönző Budapesten

Felbukkant egy újabb e-roller kölcsönző Budapesten

Meghalt Roger nyúl megalkotója, Richard Williams

Meghalt Roger nyúl megalkotója, Richard Williams

Recesszióba kerülhet a német gazdaság

Recesszióba kerülhet a német gazdaság

Három gyermek kapta a halálra vert kunmadarasi kislány szerveit

Három gyermek kapta a halálra vert kunmadarasi kislány szerveit

Átjárhatóbb határokért is imádkoztak Orbán és Merkel előtt Sopronban - kövesse nálunk az eseményt!

Átjárhatóbb határokért is imádkoztak Orbán és Merkel előtt Sopronban - kövesse nálunk az eseményt!

Illatgyertyával nyomják el a penészszagot egy gyömrői iskolában

Illatgyertyával nyomják el a penészszagot egy gyömrői iskolában