A tavaly júniusi helyhatósági, majd novemberi általános választásokban kifulladt román pártok és jelöltjeik mindent elkövettek, hogy április 3-án minél kevesebb bukaresti menjen voksolni. Így is fölényesen nyerte az előrehozott fővárosi főpolgármester-választásokat Adriean Videanu, a kormányzó jobboldal jelöltje.

Pár nappal a voksolás előtt, látva a forgalmas csomópontokon felállított, jobbára üres kampánysátrakat, a szórólapokat unott képpel osztogató diákokat, érezhető volt, hogy a koalícióban kormányzó Nemzeti Liberális Pártból (PNL) és Demokrata Pártból (PD) álló jobboldali DA Szövetség levezető ujjgyakorlatnak tekinti a főpolgármesteri fotel betöltésére szervezett voksolást. A tavaly ősszel elszenvedett választási vereség sebeit a mai napig nyalogató Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig képtelen volt kihasználni ellenfeleinek hanyag hozzáállását, hisz ők maguk is karizmatikus politikusok hiányától szenvednek, ráadásul a Ion Iliescu volt államfő és Adrian Nastase exkormányfő közötti ellentét gyakorlatilag kettészakította a tisztújítási lázban élő pártot. Az eredmény pedig nem maradt el, hisz a román főváros szavazópolgárai negatív rekordot döntve, 21 százalékos részvételt produkáltak az urnák előtt: az 1,76 millió szavazásra jogosult lakos közül mindössze 370 ezren jelentek meg.

A jobboldal győzelmét előrevetítő papírforma azonban így is érvényesült, és 53 százaléknyi vokssal a civilként márvány- és kőolaj-kitermelésben utazó, 43 éves Adriean Videanu lett négy évre Bukarest főpolgármestere, aki a kényelmes miniszterelnök-helyettesi fotelt hagyta ott a sokkal strapásabb és népszerűségölőbb tisztségért. Fő ellenfele, a nyelvhelyességi, viselkedési és magánvagyon-elszámolási gondokkal küszködő 5. kerületi polgármester Marian Vanghelie, a PSD jelöltje 29,56 százalékot gyűjtött, és eddigi ténykedésére jellemző módon saját kerületében is vereséget szenvedett.

Az érdektelenséget Cristian Parvulescu, a szavazást többek között felügyelő Pro Democratia civil szervezet vezetője a csekély politikai téttel, valamint az összesen 17 jelölt szürke személyiségével magyarázta a HVG-nek. Más elemzők szerint a bukarestiek egyszerűen távolmaradásukkal tüntettek a gyakori főpolgármester-választás ellen, mert megelégelték, hogy a pártok a főváros első számú tisztségét politikai trambulinná züllesztették. Csak az utóbbi tíz esztendőben ötször járultak az urnák elé: így például 1997-ben Victor Ciorbea - pár hónappal beiktatása után - a miniszterelnökségre cserélte mandátumát, most pedig azért kellett tíz hónapon belül újra voksolni, mert a tavaly novemberben államfővé választott keménykezű Traian Basescu hagyta ott őket.

A város pedig egyre kevésbé hasonlít egy európai fővároshoz, holott 2,5 millió lakosa termeli az ország nemzeti jövedelmének harmadát. A gyarapodás jeleiből azonban szinte semmi sem látszik, az egységes fejlesztési koncepció hiánya pedig a laikus számára is szembeötlő. A belváros több pontján is ott éktelenkednek Ceausescu megalomán terveinek betonmaradványai, amelyek lebontására vagy befejezésére tizenöt évvel a rendszerváltás után sem került pénz. A különböző telekspekulációs érdekcsoportok közötti harcot, a korrupciót és fejetlenséget jelzi, hogy miközben például a Chitila nevű külvárosi negyedben többtucatnyi utcában csak sáros földutak vannak és az emberek bádogházaikban iszonyatos nyomorban élnek, a belvárosi bérházak között 15-20 emeletes üvegpaloták épülnek.

A gondok egyik gyökere - vélte Cristian Preda politológus a HVG-nek nyilatkozva - a kerületi polgármesteri hivatalok és a főpolgármesterség közötti rendezetlen jogi és alárendeltségi viszonyból ered. Jellemző példa erre, hogy Traian Basescu első, 2000-2004 közötti mandátuma alatt a jobboldali főpolgármester több jelentős infrastrukturális beruházási kezdeményezését megfúrta a baloldali többségű városi tanács, ugyanakkor négy éven át vitatkoztak, hogy a kátyúkat Basescunak vagy a hat kerület polgármesterének lenne-e feladata eltüntettetni.

Ilyen pengeváltásoktól a nős, kétgyermekes Adriean Videanu megszabadul, hisz a tavalyi helyhatósági választások óta már a jobboldal uralja a fővárosi önkormányzatot, és vélhetően semmi akadálya nem lesz annak, hogy a kormány fenntartások nélkül támogassa a szállítási mérnök végzettségű főpolgármester elképzeléseit. Például a néhol romos, néhol lepusztult történelmi belváros, a Lipscani teljes rekonstrukcióját, az állami lakásépítést, a több tízezer kóbor kutya begyűjtését, elegendő szeméttartó felszerelését, az utcák megfelelő takarítását, a körgyűrű befejezését vagy a metróhálózat bővítését. Ellenkező esetben, miként Bogdan Chireac újságíró fogalmazott, az EU Románia-szkeptikusai számára Bukarest lesz álláspontjuk élő bizonyítéka.

IRHÁZI JÁNOS / BUKAREST

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
9 millió forinttól indul itthon az új BMW X1

9 millió forinttól indul itthon az új BMW X1

Kigyulladt egy autó a Városligetben

Kigyulladt egy autó a Városligetben

Tovább titkolózik az Emmi Takaró Mihályról

Tovább titkolózik az Emmi Takaró Mihályról

Jön egy új reklámfajta a Facebookra, de ezt alighanem imádni fogja

Jön egy új reklámfajta a Facebookra, de ezt alighanem imádni fogja

Megjelent Szijjártó testvére a kamionsportban, ömlik az állami pénz

Megjelent Szijjártó testvére a kamionsportban, ömlik az állami pénz

Csak segíteni akartak a nyugdíj mellett tovább dolgozó orvosok, de két hónapja nem kapnak ellátást

Csak segíteni akartak a nyugdíj mellett tovább dolgozó orvosok, de két hónapja nem kapnak ellátást