Politikai partnereit is meglepte újabb húzásával Stanislav Gross cseh kormányfő, amikor a múlt héten felvetette: lemond a kormányfőségről, ha a két jobbközép párttal való koalíciót így képes megmenteni és a kommunistákkal való bármiféle együttműködést elkerülni.

Meglepő javaslattal állt elő a múlt héten a lakásvásárlási botránya és felesége kétes üzleti kapcsolatai miatt pozíciójában megrendült Stanislav Gross, cseh szociáldemokrata pártelnök és kormányfő. A koalíciós partnereinek elpártolásával a napokban kisebbségbe került, és a kommunistákkal történő esetleges együttműködés miatt pártja egy része által is támadott Gross bedobta, hajlandó lenne lemondani a miniszterelnökségről, ha a koalíciós partnerek egyszeri megállapodást kötnek pártjával egy kvázi szakértői kormány felállításáról, amelyben a másik két párt vezetői sem kapnának helyet. Javaslatának elutasítása esetén viszont marad, és a szociáldemokraták a jövő év júniusában esedékes parlamenti választásig - a kommunisták szükségszerű külső támogatásával - kisebbségben kormányoznának.

Az elképzelés szombaton megkapta a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) központi bizottságának a támogatását, és így tárgyalási alappá vált az elhúzódó kormányválság megoldására irányuló újabb kísérletben. Václav Klaus államfő megvalósíthatónak minősítette az ötletet, és a két érintett koalíciós partner - a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL), valamint a Szabadság Unió-Demokratikus Unió (US-DEU) - képviselői is jelezték tárgyalási készségüket, de tartózkodóan nyilatkoztak a szociáldemokraták feltételeiről. Az ellenzék, a közvélemény-kutatásokat biztosan vezető jobboldali Polgári Demokrata Párt (ODS) és a második helyen álló Cseh- és Morvaországi Kommunista Párt (KSCM) keményen bírálja az elképzelést, bábkormányt emlegetnek, amelyet a háttérből továbbra is Gross mozgat majd. A kormányfőségéhez mindeddig kitartóan ragaszkodó Gross váratlan lépésének hátterében politikai megfigyelők szerint az áll, hogy elérte Klausnál, lemondása esetén az államfő - kizárólagos jogkörénél fogva - ismét szociáldemokrata politikust bíz meg kormányalakítással.

A koalíciós pártok múlt vasárnapi első megbeszéléseiből úgy tűnik, hajlanak a megegyezésre. A mintegy háromórás tárgyalás után Miroslav Kalousek, a KDU-CSL pártelnöke azonban figyelmeztetett, sok mindent tisztázni kell még. Kalousek ugyan belement abba, hogy sem ő, sem pedig első helyettese, Jan Kasal nem kíván miniszteri posztot betölteni, ám ugyanakkor egyértelművé tette, hogy pártja három, múlt héten lemondott miniszterét újra látni szeretné a kormányban. "Szó sem lehet róla, hogy visszakerüljenek a kormányba azok, akik azt szétverték" - hangzott el azonnal többször is a szociáldemokraták részéről, beleértve Grosst is, a kemény reakció. "Az eddigi koalíció azért bomlott fel, mert a kereszténydemokraták kiléptek. Most egyszeri megállapodást kívánunk. Nulláról kezdünk, és még véletlenül sem térünk vissza a kormány szétverése előtti állapotokhoz" - tette egyértelművé a helyzetet Gross. Pedig a szociáldemokraták igenis tennének kivételt: Pavel Nemeccel, az igazságügyi miniszteri posztot betöltő US-DEU pártelnökkel, aki nem mondott le kormányzati posztjáról, és ezzel hű maradt az eddigi koalícióhoz.

Van is kiszemeltjük a szociáldemokratáknak a kormányfői posztra: Jan Kohout, Csehország európai uniós nagykövete személyében, aki részt is vett a vasárnapi koalíciós megbeszélésen. A korábbi külügyminiszter-helyettes, tapasztalt, 44 éves diplomata a jelek szerint elfogadható a koalíciós partnerek számára. Megoszlanak a vélemények, hogy politikusként eléggé felkészült-e a jelenlegi, igen kiélezett helyzet kezelésére. "Kész vagyok elfogadni a kihívást, ha engem jelölnek a kormány élére" - nyilatkozta újságíróknak Kohout, majd döntését azzal indokolta, hogy a leendő kormány legfontosabb célja ugyanaz, mint neki uniós nagykövetként, az európai alkotmány csehországi elfogadtatása. Az elismert karrierdiplomata állítólag azután egyezett bele, hogy feladja kényelmes posztját a bizonytalan kimenetelű, alig több mint egyéves kormányfői megbízatásért, miután biztosítékot kért és kapott Klaustól, hogy "dolga végeztével" visszatérhet korábbi megbízatásához.

Váratlanul érte a politikai elemzőket, hogy Klaus támogatóan nyilatkozott a korábbival azonos összetételű koalíció új kormányának létrehozásáról. Pedig az államfőnek - a közvélemény-kutatásokat orrhosszal vezető ODS tiszteletbeli elnökeként - érdekében állna egy esetleges előrehozott választás kierőszakolása. Elemzők szerint a háttérben az húzódhat meg, hogy Klaus le kívánja hűteni az általa nem igazán kedvelt Miroslav Topolánek ODS-pártelnök túlságosan nagy igyekezetét az előrehozott parlamenti választás kiírására. Jan Zahradil, az ODS egyik európai parlamenti képviselője, a párt árnyék-külügyminisztere vasárnap a televízióban el is ismerte, hogy ebben a kérdésben eltér a tényleges és a tiszteletbeli pártelnök véleménye.

Gross váratlan javaslata kapcsán elemzők két dologban egyetértenek: egy jól kifundált, "ördögi" tervről van szó, amelyből a kereszténydemokratáknak nehéz kihátrálniuk. Megvalósulása esetén Gross pártelnöki pozíciójából is döntő befolyással bírna a belpolitikai történésekre, míg szabadabb lenne a keze pártja felkészítésére a jövő júniusi parlamenti választásra. Ráadásul kívülállóként az esetleges népszerűtlen intézkedésekért, a kormányzati hibákért sem lenne felelős a választók szemében, ami akár pártja és személye megroggyant népszerűségén is javíthat. Az elképzelés esetleges kudarca esetén Gross partnereit hibáztathatja, mondván, pártját valójában belekergették a kommunistákkal való együttműködésbe. Ráadásul, ha a Gross által kijelölt "harmadik út" beválik, akkor a szociáldemokraták azt is elmondhatják magukról, hogy a válságot - amelyet a kormányfő és a párt elleni jól megszervezett és irányított kampánynak tartanak - alapvetően maguk oldották meg.

KOKES JÁNOS / PRÁGA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ezerhétszázan voksoltak eddig a ferencvárosi előválasztáson

Ezerhétszázan voksoltak eddig a ferencvárosi előválasztáson

Blokkláncok és bányagépek: mindennek van nyoma

Blokkláncok és bányagépek: mindennek van nyoma

700-800 éves tejfölt és vajat találtak Mongóliában

700-800 éves tejfölt és vajat találtak Mongóliában

Minden légiutas álma teljesült egy amerikai férfinak

Minden légiutas álma teljesült egy amerikai férfinak

E-cigaretta miatt kerülhettek kórházba ötvenen Amerikában

E-cigaretta miatt kerülhettek kórházba ötvenen Amerikában

Hiába a keleti nyitás, nyolc év alatt megduplázódott a magyar külkereskedelmi hiány az ázsiai piacokon

Hiába a keleti nyitás, nyolc év alatt megduplázódott a magyar külkereskedelmi hiány az ázsiai piacokon