Lehet, hogy tartós nyomokat hagy az Egyesült Államok közjogi berendezkedésén Terri Schiavo ügye. A magukat vesztesnek érző konzervatív republikánusok a bíróságok megzabolázására készülnek. A szövetségi bírói kinevezések körüli elmérgesedett vita pedig akár a törvényhozás megbénításához is vezethet.

"Nukleáris opcióként" emlegetik ma Amerikában azt a lehetőséget, hogy a republikánusok, fenyegetésüket beváltva, megfosztják a demokratákat utolsó hatalmi eszközüktől, a szenátusi obstrukciótól, mire az utóbbiak ellehetetlenítik a törvényhozást. A végrehajtó hatalomból kiszorult és a törvényhozás mindkét házában kisebbségben lévő demokraták ugyanis a vita lezárásának elodázásával akadályozták meg az utóbbi években tíz konzervatív jogász szövetségi bírói kinevezését. A republikánus szenátusi többség elnöke, Bill Frist most viszont megfenyegette őket, hogy egyszerű többséggel kiszavaztatja a házszabályból az obstrukciós passzust, ha a demokraták ezúttal is keresztbe akarnak tenni Bush újra beterjesztett jelöltjeinek. Harry Reid, a szenátusi demokrata kisebbség vezetője viszont azt ígérte, hogy ebben az esetben megszakítanák az együttműködést a republikánusokkal, ami az eljárási kérdésekben konszenzust igénylő szenátusi házszabály miatt egyet jelentene a felsőház - és ezzel az egész törvényhozás - érdemi működésének felfüggesztésével.

"A demokraták az ilyen esetekben korábban nem alkalmazott obstrukcióval gyakorlatilag háromötödös minősített többségi szavazássá tették az alkotmány szerint csak egyszerű többséget igénylő bírói kinevezéseket" - érvelt a minap mintegy tucatnyi hallgató előtt a szenátus épületének tőszomszédságában rendezett konzervatív demonstráción Steve King iowai republikánus képviselő az obstrukció megszüntetése mellett. "Ted Kennedy szenátornak most nagyobb szava van abban, kiből lehet szövetségi bíró, mint magának a kinevezésre jogosult Bush elnöknek" - illusztrálta némi túlzással a szerinte abszurd helyzetet a törvényhozó a HVG-nek. Demokrata szenátorok ugyanakkor rendre elismétlik, hogy csak szélsőséges esetekben élnek az obstrukcióval: például azért, mert a jelölt korábban a törvényben megengedettnél jóval enyhébb büntetést szabott ki rasszista cselekedetekre, fölöslegesnek minősítette a munkavállalókat védő törvényeket, vagy még nemi erőszak áldozatául esett nők esetében is ellenzi az abortuszt. A HVG kérdésére, hogy vajon lát-e esélyt "középutas" bírók jelölésére, illetve megválasztására, King határozottan kijelentette: "Az alkotmány ügyében nincs kompromisszum, ha most veszítünk, a liberálisok átveszik a hatalmat a bíróságokon."

"Évek óta gyűlik a méreg a konzervatívokban a bírói hatalmi ággal szemben - fejtegette a HVG-nek Roger Pilon, a washingtoni Cato Intézet alelnöke -, de valójában az alkotmányos renddel van bajuk." Pilon szerint a bírókat "aktivizmussal" vádoló politikusok nem veszik tudomásul: az alkotmányt megfogalmazó alapító atyák határozott szándéka volt, hogy bizonyos kérdésekben ne a többségi akarattal választott törvényhozás, illetve kormány, hanem a jog alapján ítélkező független bíró döntsön.

Szépen hozott szavazatokat már tavalyi elnöki kampányában is George Bushnak a homoszexuálisok házasságát alkotmányosnak minősítő bírók aktivizmusának ostorozása. Terri Schiavo ügyében (HVG, 2005. március 26.) azonban már alaposan elszámították magukat a bíróságot az erkölcs nevében felülbírálni próbáló törvényhozók: a Time magazin felmérése szerint a megkérdezettek háromnegyede rossz néven vette, hogy a kongresszus beavatkozott az ügybe, és többségük egyetértett a végül az asszony halálát okozó elsőfokú bírói döntéssel.

A kongresszus által új ítéletre fölszólított, ám a helyi bíróság döntését ennek dacára helybenhagyó szövetségi bíró, "fájdalmas halálra ítélte Territ, és megkondította a lélekharangot Amerika jogállamisága fölött" - jelentette ki ugyanakkor King képviselő. Tom DeLay, a képviselőházi többség vezetője pedig egyenesen az eljárásban részt vett bírák "felelősségre vonását" követelte. A Terri-törvényt kezdeményező - az utóbbi hetekben lobbisták által finanszírozott luxusutak elfogadásával gyanúsított - texasi képviselő a jelek szerint a "Schiavo-mozgalmat" meglovagolva új lendületet akar adni a radikális konzervatív programnak.

Más republikánus vezetők ugyanakkor inkább elhatárolódni látszanak a mozgalmi bázistól, amelynek képviselői egyre gyakrabban követelik a választások előtt beígért "keresztény elveknek megfelelő" törvénykezést. Bush elnök, amikor DeLay javaslatáról kérdezték, csak annyit mondott, hogy hisz a független bíróságban, a gyakran héjának mondott Dick Cheney alelnök pedig határozottan elvetette a bírókkal szembeni megtorlás gondolatát. A szerkesztőségi cikkeiben következetesen konzervatív Wall Street Journal most először "szélsőségesnek" minősítette a nagy hatalmú DeLayt, és azt ajánlotta a republikánusoknak, szabaduljanak meg tőle.

Egyre több jel utal ugyanis arra, hogy a belpolitikára koncentráló második elnöki ciklusában Bush sokkal több kompromisszumra kényszerül majd, mint az első négy évben. A legnagyobb horderejű programként beharangozott, és immár két hónapja országjáró körúton reklámozott nyugdíjreformtervét (HVG, 2005. február 12.) még saját pártjában sem sikerült elfogadtatnia, és a közvélemény többsége továbbra is ellenzi a társadalombiztosítási befizetések egy részének magán-nyugdíjpénztárakba való átirányítását. Republikánus törvényhozók közül is többen szorgalmazzák a 2001. szeptember 11. utáni nemzeti sokk állapotában elfogadott Hazafi törvény alapos átalakítását, a szabadságjogokat indokolatlanul sértő - például az értesítés nélküli házkutatást lehetővé tevő - passzusok törlését, a Bush-kormány pedig egyelőre csak kisebb kozmetikázásokra hajlandó.

Megosztottnak tűnik a republikánus tábor a "nukleáris opció" kérdésében is. Noha a konzervatív csoportok gyűlésekkel, tüntetésekkel próbálnak országszerte nyomást gyakorolni rájuk, az 55 republikánus szenátor közül pillanatnyilag aligha akadna 51, aki áldását adná a kisebbségi jogok radikális, a hagyományokat sértő korlátozására. És támadt egy nem várt szövetségese is a demokratáknak: egy, a fegyvertartásért küzdő radikális szervezet emlékeztette a konzervatív törvényhozókat, jöhetnek még olyan idők is, amikor az obstrukció lesz az egyetlen eszköz a kezükben a fegyvertartást korlátozó törvényjavaslatok kivédésére.

RÉTI PÁL / WASHINGTON

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

Augusztus 20-a: rémálom lesz a közlekedés Budapesten

Augusztus 20-a: rémálom lesz a közlekedés Budapesten

Marabu FékNyúz: Példakép

Marabu FékNyúz: Példakép

Mihez kezd egy menekült család három mobiltelefonnal?

Mihez kezd egy menekült család három mobiltelefonnal?

Szkennelték egy brit bevásárlóközpont látogatóinak arcát, de erről senkinek sem szóltak

Szkennelték egy brit bevásárlóközpont látogatóinak arcát, de erről senkinek sem szóltak

Komoly biztonsági rést találtak a Bluetooth-technológiában, rengeteg eszköz lehet veszélyben

Komoly biztonsági rést találtak a Bluetooth-technológiában, rengeteg eszköz lehet veszélyben