Miután az ellenzék Grúziában, Ukrajnában és néhány napja Kirgizisztánban is megdöntötte az oroszbarátnak tartott helyi államfő hatalmát, Moszkvában egyre többen vannak, akik egy Oroszország szárnyainak megnyirbálását célzó összeesküvést sejtenek a FÁK tagországait feldúló felkelések és forradalmak mögött.

"A Nyugat ma valós lehetőséget lát arra, hogy visszazavarja Oroszországot a helyére, a medvebarlangba. Úgy tűnik, a terv végrehajtása sikerül is: míg nekünk száz év sem volt elég ahhoz, hogy összefogjuk a volt szovjet tagköztársaságokban lévő oroszpárti erőket, a nyugatiaknak 15 év alatt sikerült megteremteniük az ő pártjukon álló helyi hatalmi eliteket" - nyilatkozta a napokban Moszkvában Viktor Alksznisz, az orosz duma egyik ellenzéki képviselője. A 2003-as grúziai, a tavalyi ukrajnai és a márciusi kirgizisztáni hatalomváltás a jelek szerint akkora sokkot okozott az orosz politikai elitben, hogy e kérdésben ritka nézetazonosság alakult ki az ellenzéki és a kormánypárti erők között. Konsztantyin Zatulin, az alsóház Egységes Oroszország (JeR) párti képviselője szerint is az USA áll a grúziai és az ukrajnai események hátterében, és Washington célja, hogy megnyirbálja Oroszország befolyását az 1991-ben szétesett Szovjetunió romjain létrehozott, 12 tagból álló Független Államok Közösségében (FÁK). "Kirgizisztánban viszont szerintem nem az amerikaiak űzték el Aszkar Akajev elnököt. A kirgiz ellenzék csak felhasználta a grúziai és ukrajnai tapasztalatokat, a felkelés oka a belpolitikai feszültség és a szegénység volt" - vélekedett Zatulin.

A parlamenti képviselők nézeteit mások is osztják. Gleb Pavlovszkij neves politológus - akit bírálói felelőssé tesznek azért, hogy Moszkva rosszul ítélte meg az Ukrajnában zajló eseményeket - ugyancsak külföldi összeesküvést sejt a sűrűsödő forradalmak mögött, és márciusi moszkvai sajtókonferenciáján úgy vélekedett, a többi FÁK-tagország csak keményebb ellenállással akadályozhatja meg a "színes forradalmak" továbbterjedését. A politológus szerint egyébként az utóbbi két-három évben központosítottá váltak a korábban vagy a demokratákhoz, vagy a republikánusokhoz közel álló amerikai nem kormányzati intézmények, és most vállvetve teljesítik George Bush elnök külpolitikai törekvéseit. Pavlovszkij szerint a FÁK-országok közül csak Oroszországban nem következhet be a választások utáni időszakra betervezett forradalom. "Oroszországban annyira átlátható és szabályos lesz a 2007-es parlamenti és a 2008-as elnökválasztás, hogy senkinek sem lesz alapja kételkedni az eredmények tisztaságában" - vélekedett a Kremlhez közelinek tartott elemző.

Nincs és nem is lesz Oroszország elleni nemzetközi összeesküvés - hangoztatta meggyőződését Dmitrij Trenyin, a moszkvai Carnegie Alapítvány igazgató-helyettese a HVG-nek adott nyilatkozatában. "Grúziában, Ukrajnában és Kirgizisztánban sem véletlenül következett be a hatalomváltás, mindhárom helyen nagyon kiterjedt volt a korrupció, és a hatalmon lévő elit elszakadt a lakosságtól. A külföldi alapítványok valóban ott voltak ezekben az országokban, ám feladatuk a tapasztalatcserére, illetve a demokratikus erők felkészítésére korlátozódott" - mondta a politológus. Szerinte a többi FÁK-tagállam sem ússza meg forradalom nélkül, és néhány éven belül valamennyi tagországban végbemegy az elitcsere. "Kazahsztánban - ha Nurszultan Nazarbajev elnök hajlandó bevonni az ellenzéket a kormányzásba, és egyfajta nem demokratikus pluralizmus jön létre a közép-ázsiai országban - elképzelhető a békés átmenet, míg attól tartok, Türkmenisztánban véres palotaforradalommal ér véget Szaparmurat Nyijazov elnök országlása" - hangsúlyozta Trenyin.

A HVG-nek nyilatkozó, nevük mellőzését kérő moszkvai illetékesek szerint nehéz eldönteni, hogy a mindig is világpolitikai szerepet játszó Szovjetunió, majd az örökébe lépett Oroszország befolyásának kordában tartását célzó amerikai lépések valóban egy nemzetközi összeesküvés elemeinek, esetleg a két hatalom közti évtizedes párviadal folytatásának tekinthetők-e. Ugyanakkor az is valószínűnek tűnik, az orosz politikusoknak jóval könnyebb különféle összeesküvés-elméleteket gyártva másra hárítani a felelősséget amiatt, hogy a FÁK-országokban valóban érezhetően csökken Moszkva befolyása, mint megváltoztatni a sokak szerint hibás orosz külpolitikát. "Oroszország csak akkor nyerheti vissza befolyását a FÁK-országokban, ha vonzó szövetségessé válik, és felhagyva az imperialista eszközökkel, elsősorban gazdasági befektetések révén köti magához őket" - vélekedett Trenyin.

A 143 milliós ország számára egyébként elemzők szerint nem is egy összeesküvés, hanem a Moszkvától és Szentpétervártól, illetve a gyorsan fejlődő ipari központoktól távolabbi vidékek siralmas helyzete jelenti a legnagyobb veszélyt. Az ország infrastruktúrája ugyanis a hatalmas olajbevételek ellenére változatlanul romokban hever, a lakosság évente egymillióval csökken, a zord időjárási viszonyokkal megvert Szibériából pedig néhány év alatt több millióan menekültek el (HVG, 2003. szeptember 6.).

Gőzerővel igyekeznek megakadályozni Moszkva és megmaradt szövetségesei - függetlenül attól, hogy létezik-e Oroszország-ellenes nemzetközi összeesküvés vagy sem - a forradalmi hangulat tovaterjedését. Belaruszban Alekszandr Lukasenko elnök a diktatúra megkeményítésében - néhány viszonylag liberális miniszterének leváltásában, illetve a március 25-ei minszki ellenzéki tüntetés durva szétzavarásában - vélte felfedezni a lázadás elleni gyógyszert. Elemzők szerint nem kizárt, hogy Lukasenko egy ideig eredményes is lehet, hiszen a közép-ázsiai FÁK-országok közül Kirgizisztán számított a legdemokratikusabb országnak, míg a szomszédos Tádzsikisztánban és Üzbegisztánban egyelőre hallgass az ellenzék neve.

A napokban mindenesetre megalakult Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalának részeként a szomszédos államokhoz fűződő kulturális és régióközi igazgatóság, amit a Kreml-szakértők azonnal "ellenforradalmi igazgatósággá" neveztek át, arra utalva, hogy a testület feladata a szomszédos országokban lezajlott forradalmakból levonható tapasztalatok elemzése lesz. A tapasztalatok között mindenesetre az is szerepel, hogy az amerikaiak mindenütt ott voltak: Grúziában például helyi források szerint az amerikai nagykövetség volt a forradalmárok egyik főhadiszállása, Kirgizisztánban pedig a Freedom House nevű amerikai alapítvány finanszírozta az ellenzéki sajtótermékeket készítő legnagyobb nyomdát.

Míg Pavlovszkij szerint Oroszországban nem törhet ki forradalom, Dmitrij Medvegyev, az orosz elnöki hivatal vezetőjének legújabb nyilatkozata arra utal, hogy a Kremlben nemcsak egy esetleges felkelés kitörését, hanem az ország szétesésének veszélyét sem zárják ki. "Ha nem tudjuk konszolidálni az ország elitjét, Oroszország eltűnhet a térképről mint egységes ország. Az elit konszolidálását pedig kizárólag a mostani határok közti, hatékonyan működő állam megőrzésével lehet elérni. Az utóbbi években ugyan sikerült megerősíteni az állam egységét, ám ha meggyengülünk, a következmények tragikusak lesznek. A mostani Oroszország széteséséhez hasonlítva a Szovjetunió összeomlása óvodai tornagyakorlatnak tűnne, és ez nemcsak a szomszédos államoknak, hanem a távolabb lévő országoknak is csak rosszat hozna" - nyilatkozta Medvegyev az Ekszpert című moszkvai hetilapnak adott, hétfőn megjelent interjújában.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kétszer annyi a rendőr hazánkban, mint sok uniós államban, mégis állandóan túlóráznak

Kétszer annyi a rendőr hazánkban, mint sok uniós államban, mégis állandóan túlóráznak

Jön a választás, fákat ültet a József nádor téren az V. kerületi polgármester

Jön a választás, fákat ültet a József nádor téren az V. kerületi polgármester

Jakus Ibolya: Kolbász és kerítés

Jakus Ibolya: Kolbász és kerítés

Hévíz is a NER bűvkörébe került

Hévíz is a NER bűvkörébe került

Motorcsónakbalesetben halt meg az ismert lengyel filmproducer

Motorcsónakbalesetben halt meg az ismert lengyel filmproducer

Napon hagytak egy kikötött kutyát, belepusztult

Napon hagytak egy kikötött kutyát, belepusztult