A középrétegek pártjaként kíván működni az osztrák Szabadságpártból kiszakadt BZÖ, amely vasárnap tartotta alapító kongresszusát, és elnökévé választotta Jörg Haidert. A szélsőséges populizmusáról elhíresült politikus ezúttal mérsékletet és hatalompártiságot sugárzott.

Még nem adták át a forgalomnak a salzburgi repülőtér új, kettes terminálját, és ezt a helyszínt választotta az osztrák Szabadságpártból (FPÖ) két hete kiszakadt Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) vasárnapi pártalapító kongresszusához. A hatalmas terület narancssárgába borult, a jól ismert politikai gyümölcs hegyekben állt, és aki csak tudott, narancssárga ruhában jelent meg. "Család vagyunk" - zúgták a hangosbemondók, és a check-in feliratú tábla alatt lehetett "beszállni" az új pártba. Az 564 küldött - nagy részét a mindig is önálló szervezeti egységet alkotott karintiai FPÖ átállt emberei tették ki - egy órán át hallgatta az ünnepi szónokokat, a jelenlegi kormánykoalíció eddigi szabadságpárti tagjait.

Ováció fogadta a zselézett hajjal, fiatalosan, de immár szemüvegben megjelent és egyhangúlag pártelnökké választott Jörg Haidert, aki meglehetősen kevés konkrétummal hirdette meg az új párt programját. Kiállt Európa mellett, de kritizálta a globalizációt, a stabilitást nevezte a világ egyik legfontosabb értékének, és a középrétegek pártjaként határozta meg a BZÖ-t. Szokatlanul mérsékeltre szerelte hangját, csak a szociáldemokrata (SPD) és a zöld ellenzéki pártokat támadta, sem a koalíciós partner Néppárt (ÖVP) ellen nem volt kifogása, sem a hátrahagyott FPÖ ellen, sőt érezni lehetett fogalmazásaiból, hogy számít az egykori bázis átállására, de igazi populistaként nyitva tartja pártja kapuját mindenki előtt. Az általa öt éven át játszott kormánypárti-ellenzéki zenéből most kivonta az ellenzéki hangokat, de érzékeltette, hogy a Néppártnak jobban kell az elkövetkezőkben a BZÖ-re hallgatnia.

Az új párt ügyvezető elnöke, jóllehet sokáig kézzel-lábbal tiltakozott ellene, Hubert Gorbach lett, aki emellett változatlanul betölti az alkancellári és az infrastrukturális miniszteri tisztet. A kancellárral harmonikus viszonyt ápoló Gorbachot az elmúlt napokban a vorarlbergi FPÖ zárta ki tagjai közül, mint ahogy korábban a bécsi járt el ugyanígy Haiderrel. A vorarlbergi FPÖ, amely közvetlenül a pártszakadás után volt kénytelen drámai vereséget elszenvedni az önkormányzati választásokon, az önállóságot választotta: kiszakadt az országos FPÖ-ből, de a BZÖ-be sem lépett át.

A salzburgi színielőadás a tervezettnél kicsit halványabbra sikerült, a küldöttek hangulatát beárnyékolta, hogy az FPÖ alapszervezeteiben a vártnál kevesebben igazoltak át Haiderhez, a többség ragaszkodik a régi közösséghez, a régi értékekhez. Nem igazán szilárd a kormány parlamenti többsége sem, Herbert Scheibner frakcióvezetőnek - ígérete ellenére - nem sikerült mind a 18 képviselővel aláíratnia a kancellár által követelt hűségnyilatkozatot, hogy tudniillik feltétlenül támogatják a kormány kezdeményezéseit, és így akadályozzák meg, hogy rendkívüli választásokra kerüljön sor. A két renitens egyike Dietrich Böhmdorfer volt igazságügy-miniszter, aki korábban Haider ügyvédje volt.

A parlament felsőházában, az amúgy nem túl komoly politikai súllyal rendelkező Bundesratban a múlt hét csütörtökjén már be is ütött a baj, a mindössze öttagú FPÖ-BZÖ-s frakcióból John Gudenus nyugalmazott katonatiszt megszavazta az ellenzéki pártok kezdeményezését a parlament feloszlatásáról és új választások kiírásáról. Ezzel 31:30 arányban a kormánypártok leszavaztattak, aminek érdemi következménye nincs ugyan, de megmutatta a kormányszövetség ingatagságát.

"Gudenus eddig sem politikai bölcsességével jeleskedett" - fogalmazott ingerülten az ÖVP-frakció vezetője, Wilhelm Molterer, miközben a televízió számtalanszor levetítette a jelenetet, amelyben a Gudenus mögött ülő néppárti képviselőnő reménytelenül igyekszik a képviselő kezét a szavazáskor lefogni. A korábban szélsőséges kijelentéseivel feltűnt politikus a pillanat ihletettségében azonnal követelni kezdte, hogy az FPÖ-frakció emberei is kapjanak helyet a kormányban.

Wolfgang Schüssel ezzel szemben hangosan ünnepeltette múlt vasárnap az ÖVP 60. születésnapját. A zseniálisan taktikázó kancellár ügyesen kontrakarírozta a BZÖ nulladik születésnapját saját mozgalmának tradíciójával. Ráadásul az évfordulóra megjelent elemzések többsége felsőfokban beszél a kancellárról, aki a vidékies, poros szövetségből profi, modern kereszténydemokrata pártot kovácsolt. Olyat, amelyben a korábban szüntelenül széthúzó tartományi vezetők többé-kevésbé együtt lépnek, olyat, amely nyitottságánál fogva valamennyi parlamenti erővel képes a közös kormányzásra. A vasárnapi díszünnepségen Schüssel pontosan az együttműködés fontossága okán hangoztatta, hogy nem a többi pártot kell szidni, az ÖVP-nek elég, ha saját érdemeit hangsúlyozza.

A kancellár javára írják, hogy egykori kamarai múltjára is építve, remekül működik együtt a parlamenten kívüli hatalmi erőkkel, az osztrák vállalkozókat tömörítő kamarákkal, a gyáriparosok szervezetével, és a munkáltatók és munkavállalók érdekeit még mindig hatékonyan összehangoló szociális partnerekkel. Az ÖVP gazdasági holdudvara, vezető menedzserek, gazdaságpolitikai funkcionáriusok szívesen vennék, ha a következő koalíciót a néppárt a zöldekkel kötné. A lakosság többsége - az OGM közvélemény-kutató intézet szerint 41 százaléka - viszont még mindig a vörös és fekete nagykoalíciót preferálja.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar mozikban a Casablanca magyar rendezőjéről szóló film

Magyar mozikban a Casablanca magyar rendezőjéről szóló film

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

Nézegessen fotókat a Duna fölött parádézó helikopeterekről és repülőkről

Nézegessen fotókat a Duna fölött parádézó helikopeterekről és repülőkről

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Tovább folytatódik az Open Arms kálváriája

Tovább folytatódik az Open Arms kálváriája