Parlamenti választási győzelemmel ünnepelhette országa függetlenségének és saját uralmának 25 éves évfordulóját Robert Mugabe zimbabwei elnök. Az országát romlásba döntő Mugabe hatalmára azonban éppen saját megosztott pártja jelenti a legnagyobb veszélyt.

Alig fél tucat afrikai vezető jelenlétében emlékeztek hétfőn Zimbabwe függetlenségének negyedszázados jubileumára, híven érzékeltetve a dél-afrikai ország nemzetközi elszigeteltségét. Ám a kevés illusztris vendég ellenére a 25 éves évfordulót Robert Mugabe elnök akár felhőtlen örömmel is ünnepelhette volna, hiszen a hetvenes évek függetlenségi harcának hőse az önállóság elnyerése, 1980 óta áll országa élén. Az eseményt mégis sötét felhők árnyékolták be, hiszen az ellenzék a március végi parlamenti választás elcsalásával vádolta Mugabét.

Az elnök pártja, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Egység - Hazafias Front (ZANU-PF) a 150 fős parlament 120 választott helyéből 78-at szerzett meg, míg az ellenzék 41-et, egy mandátum független jelöltnek jutott. Az alkotmány szerint azonban az elnök 30 képviselőt maga nevezhet ki, amit Mugabe már meg is tett, és így kétharmados többséggel rendelkezik a törvényhozásban, amivel kénye-kedve szerint változtathatja meg az alkotmányt. Az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) veresége azonban még a csalások ellenére is megalázó, hiszen 2000-ben a megszerezhető 120 parlamenti helyből az MDC minden manipuláció ellenére 57-et kaparintott meg. Míg afrikai megfigyelők rendben találták a választás lebonyolítását, a meghívót nem kapott Európai Unió "hamisnak", az Egyesült Államok pedig "elcsaltnak" nevezte a szavazást.

Az MDC február elejéig azzal fenyegetőzött, hogy bojkottálni fogja a szavazást, ám végül mégis részt vett a választáson. De mindvégig fenntartotta korábbi vádjait, amelyek szerint a ZANU-PF elsősorban a választókörzetek határainak önkényes átszabásával, a választási névjegyzékek szándékosan pontatlan összeállításával tett szert nemtelen előnyre. Az ellenzéket sújtotta az is, hogy az utóbbi években a gazdasági válság és a politikai üldözés elől a szomszédos országokba menekült mintegy 3 millió zimbabwei sem adhatta le a voksát, márpedig túlnyomó többségük feltehetően az MDC-vel szimpatizál. Az ellenzék vezetője, Morgan Tsvangirai a választás megismétlését követelte.

Hiába a függetlenség ezüstjubileuma, a kormánypárt mintha újabb gyarmati felszabadító háborút kezdett volna. A ZANU-PF propagandistái egyvégtében Nagy-Britannia és személyesen Tony Blair brit miniszterelnök bábjaként, a Rhodesiában valamikor kizárólagos hatalmat gyakorló fehér telepesek ötödik hadoszlopaként jelenítették meg az MDC-t és annak vezetőjét. Az egykor nagy reményű zimbabwei gazdaságot a tönk szélére sodró politikáját állandó ellenségkereséssel igazolni kívánó Mugabe a 14 milliós népességen belül alig 50 ezer fősre apadt fehér kisebbségben találta meg a bűnbakot, mondván, a revánsra áhítozó telepesek az egykori gyarmattartó britekkel szövetkezve eszközként használják az MDC-t.

Változásokra pedig nagy szükség volna, hiszen Mugabe voluntarista politikája ijesztő következményekkel járt a gazdaságban és a szociális szférában egyaránt. Jellemző, hogy Mugabéék a kampány során azzal kérkedtek, 2004 eleje óta - amikor gazdasági reformokat vezettek be - több mint 600-ról 120 százalékra sikerült leszorítani az éves inflációt, de az élelmiszer- és üzemanyag-ellátási nehézségekkel küszködő lakosság mindennapi gondjai alig enyhültek. És ha a kormány tartani tudja is a 2005-re előirányzott 3,5-5 százalékos gazdasági növekedést, hosszú évekbe telhet, amíg a hazai össztermék (GDP) újra eléri a tavalyinál 30 százalékkal magasabb, a mezőgazdasági termelés teljes összeomlásába torkolló földosztás előtti 1999-es szintet. Azóta a 4500 fehér farmer többségétől elvették a földet, amelyet főként a földműveléshez nem értő nincsteleneknek, illetve hű pártkatonáknak osztottak szét.

Az életszínvonal drámai romlása, a 70 százalékost meghaladó munkanélküliség és a nemzetközi segélyek elapadása különösen hátráltatja az AIDS elleni küzdelmet Zimbabwében, ahol minden nyolcadik újszülött ötéves kora előtt meghal, minden ötödik gyerek árva, és 15 percenként veszti életét egy-egy gyerek AIDS- vagy HIV-fertőzés következtében. Az UNICEF adatai szerint ugyanakkor Zimbabwe politikai okok miatt elenyészően kevés külföldi segítséget kap: míg a három legnagyobb nemzetközi segélyügynökség a dél-afrikai országokban átlagosan évi 74 dollárt költ egy-egy AIDS-betegre, addig Zimbabwében ez az arány mindössze 4 dollár.

Mugabe hatalmára azonban nem is elsősorban a megosztott és a bírálók szerint stratégia nélküli ellenzéki MDC jelenti a legnagyobb veszélyt, hanem saját pártja. A ZANU-PF-en belül ugyanis kemény hatalmi harc folyik, mert harmadik elnöki mandátumának leteltével, 2008-ban Mugabe állítólag visszavonulni készül. Ezzel hozták összefüggésbe Jonathan Moyo információs miniszter leváltását február közepén. A média megregulázására három éve bevezetett drákói jogszabályok szellemi atyjaként elhíresült Moyónak azért kellett távoznia, mert a sokáig Mugabe legvalószínűbb utódának tekintett parlamenti elnököt, Emmerson Mnangagwát támogatta az államfő új pártfogoltjával, a tavaly év végén nő létére alelnökké kinevezett Joyce Mujuruval szemben.

Túlontúl ambiciózus és önálló utódot nem akar Mugabe, nehogy elveszítse informális befolyását a zimbabwei politikára, ezért földijét, Mujurut részesítette előnyben. Elemzők szerint azonban a pártot szinte sokkolja, hogy Mugabe rendre partvonalra állítja ellenfeleit. "Csendes forradalom" zajlik a ZANU-PF-en belül, és egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a félreállítottak kilépnek a pártból.

Ráadásul a hatalmi harcnak etnikai jellege is van. Mugabe és új alelnöke, Mujuru a zezuru etnikumhoz tartozik, míg a kegyvesztett Mnangagwa a nagyobb karanga törzshöz, amelynek egyes vezető politikusai a kisebb ndebele és manyika csoportok képviselőivel szövetkeznek. "Ha a kívülállók számára egyébként nem annyira látványos, de régi keletű zezuru-karanga harc a felszínre tör, az teljesen átalakítja a zimbabwei politikát" - jósolta nemrég a dél-afrikai Háború és Béke Kutatóintézet. Egy neve elhallgatását kérő zimbabwei elemző szerint sokan most kezdenek ráébredni, hogy Mugabe hogyan is gyakorolta a hatalmat negyedszázadon keresztül: szép lassan szinte minden fontos posztra zezuru törzsbelit nevezett ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nekimegy az Instagram a kamu posztoknak, a felhasználók segítségét kérik hozzá

Nekimegy az Instagram a kamu posztoknak, a felhasználók segítségét kérik hozzá

Több banknál kizáró ok a babaváró hitelre a speciális jövedelem

Több banknál kizáró ok a babaváró hitelre a speciális jövedelem

Visszatért Terence Hill homokfutója elektromos buggyként

Visszatért Terence Hill homokfutója elektromos buggyként

Letartóztatták a mohácsi férfit, aki a gyanú szerint egy serpenyővel ölte meg az anyját

Letartóztatták a mohácsi férfit, aki a gyanú szerint egy serpenyővel ölte meg az anyját

Marabu FékNyúz: Kalózok

Marabu FékNyúz: Kalózok

Minden légiutas álma teljesült egy amerikai férfinak

Minden légiutas álma teljesült egy amerikai férfinak