Rendkívüli állapotot vezetett be múlt pénteken Lucio Gutiérrez ecuadori államfő, majd másnap vissza is vonta az intézkedést. A helyzet azonban ettől nem oldódott meg, inkább bonyolódott, az utcákon továbbra is ezrek követelik a diktatórikus módszerekkel vádolt államfő lemondását.

Marcona katonatisztekkel a háta mögött hirdetett rendkívüli állapotot múlt pénteken este az ecuadori televízió kamerái előtt Lucio Gutiérrez államfő, aki egyúttal bejelentette, hogy elnöki rendelettel feloszlatja a legfelsőbb bíróságot. Noha a rendkívüli állapotot az elnök néhány órával később, szombat délelőtt feloldotta, a bíróság felfüggesztését érvényben hagyta. Pedig éppen ez a hónapok óta tartó feszültség egyik forrása a 13 millió lakosú, három Magyarországnyi területű dél-amerikai államban.

Az egykori puccsista vezér Gutiérrezt - aki 2000-ben ezredesként segédkezett Jamil Mahuad államfő megbuktatásában - nagy reményekkel választották elnökké egy sikeres populista kampány után 2002 novemberében, és azt várták tőle, hogy rendet teremt a gazdaságban, felszámolja a korrupciót, csökkenti a kirívó társadalmi egyenlőtlenségeket. Mindez azonban elmaradt, a magát korábban baloldalinak mutató Gutiérrez hatalomra jutva középre lavírozott, a lakosság 60 százaléka továbbra is szegénységben él, az indián vezetők - akik annak idején Gutiérrez támogatására biztatták híveiket - dühösek a költségvetési kiadások visszafogása miatt, amire az IMF késztette a quitói ország vezetését.

Az andokbeli ország ugyanis évek óta permanens válságban van, amire 2000-ben azzal próbált megoldást találni, hogy az infláció megfékezése és a stabilizáció elérése érdekében dollárosították a gazdaságot, azaz a nemzeti valutát, a sucrét lecserélték az amerikai dollárra (HVG, 2000. január 29.). A gazdaság azóta ugyan valamelyest stabilizálódott, amiből a főként az egykori spanyol gyarmatosítók leszármazottaiból álló társadalmi elit profitált is, ám a többséget kitevő, elsősorban indián származású lakosság mit sem érzett meg. Sőt a megszorítások, az elbocsátásokkal járó privatizációs intézkedések széles körű elégedetlenséget váltottak ki, amit csak tetézett az idén megugrott üzemanyagár. Noha Ecuador néhány éve olajtermelő ország - és egyik fő kiviteli cikke éppen a nyersolaj -, fejletlen infrastruktúrája miatt képtelen volt növelni kitermelését és komolyabb hasznot húzni a nemzetközi olajár-emelkedésből, viszont a lakosságot közvetlenül érintő benzin ára jócskán megugrott.

Az ellenzékkel is meggyűlt a baja azonban Gutiérreznek az utóbbi hónapokban. A kijárási tilalommal dacoló tüntetők múlt péntek este is ellepték a 2 milliós főváros, Quito - egykor az inka birodalom egyik központja - utcáit, és az államfő lemondását követelték. A megmozdulások azóta is tartanak, néhol kisebb összetűzésekre is sor kerül. Az ellenzék ugyanis diktatórikus módszerekkel vádolta az elnököt, aki szerintük alkotmányellenesen oszlatta fel a legfelsőbb bíróságot. Méghozzá nem most először. Tavaly december 8-án ugyanis Gutiérrez - kihasználva a mögötte álló parlamenti többséget - elérte, hogy a képviselőház felállítsa a legfelsőbb bíróság tagjainak többségét, mivel úgy vélte, a testület az ellenzéknek kedvező döntéseket hoz. Az elnöki nyomásra az új bíróságba bejuttatott bírák aztán idén márciusban meghökkentő döntést hoztak: törölték az Abdalá Bucaram korábbi elnök elleni korrupciós vádakat, lehetővé téve visszatérését az országba nyolcévi panamai száműzetés után. Bucaram - aki annak idején "mentális alkalmatlanság" miatt kényszerült lemondani (HVG, 1997. február 15.) - a hét végén sietősen haza is utazott, és nyomban felajánlotta pártja támogatását Gutiérreznek. Az államfő egyébként a bírói testület elmozdításához is felhasználta Bucaram parlamenti híveinek segítségét. Szintén az ő pártjának köszönheti Gutiérrez, hogy tavaly novemberben a parlament nem indított ellene alkotmányos vádemelést.

A már elnöksége alatt is egyszerűen csak bolondként emlegetett Bucaram felbukkanása tovább tüzelte a tüntetők haragját, akik hetek óta tiltakoznak az utcákon és követelik Gutiérrez lemondását. A quitói parlamentnek - mely vasárnap jóváhagyta a legfelsőbb bíróság feloszlatását - e héten kell megoldást találnia a válságra, a képviselők feltehetően alkotmánymódosítással igyekeznek majd új szabályokat kidolgozni a bírói testület tagjainak megválasztására.

VASS PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

Totális bukás lett Budapesten a műanyagmentes július

Totális bukás lett Budapesten a műanyagmentes július

Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben

Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben

Baleset volt az M5-ösön - egy sávon halad a forgalom

Baleset volt az M5-ösön - egy sávon halad a forgalom

Újabb aranyérem a szegedi kajak-kenu világbajnokságon

Újabb aranyérem a szegedi kajak-kenu világbajnokságon

Nem veszik komolyan Magyarországon a nők segítségkérését

Nem veszik komolyan Magyarországon a nők segítségkérését