Az első részeredmények szerint a nyolc éve ellenzékben lévő Demokrata Párt vezette jobbközép erők szerepeltek a legjobban a vasárnapi albániai parlamenti választásokon. Talán ennél is fontosabb, hogy első alkalommal nem zavarták meg a voksolást komoly szabálytalanságok és összetűzések.

Minden idők legtisztább parlamenti választását bonyolították le vasárnap Albániában. Helyszíni beszámolók szerint ugyanis csak egy választási körzetben tört ki halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés, és jóval kevesebben igyekeztek szavazatot vásárolni, mint a 2001-es vagy a korábbi négy másik törvényhozási választás idején.

A látványos javulás hátterében elsősorban az áll, hogy az Európai Unió az utóbbi hetekben több alkalommal is megismételte, a négymilliós balkáni országnak csak akkor van esélye a jövőbeli EU-csatlakozás előfeltételének számító stabilizációs és társulási szerződés megkötésére, ha Tirana képes szavatolni a parlamenti választások tisztaságát. Az EU-tagság megszerzése pedig valamennyi vezető albán párt programjában kiemelt helyen szerepel: az 1997 óta folyamatosan kormányzó, Fatos Nano miniszterelnök vezette Szocialista Párt (PS) és a Sali Berisha volt államfő nevével fémjelzett Demokrata Párt (PD) is csak az európai integrációhoz való csatlakozás révén tartja elképzelhetőnek a balkáni ország felemelkedését.

A két legnagyobb párt programja egyébként meglehetősen hasonlít egymásra: a PS és a PD egyaránt a gazdasági növekedés fenntartását, a mindent behálózó korrupció felszámolását és a befektetési lehetőségek javítását ígérte. Ugyancsak központi elem volt az életszínvonal emelése, e téren a meghatározó pártok abban versengtek, ki tud ráígérni a másikra. Végül a licit ott állt meg, hogy a versenytársak 6-7 éven belülre jósolták az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) megduplázását, azaz 4000 dollárra emelését.

A hasonló árut eladásra kínáló pártok kampányfőnökei a programok helyett inkább a másik politikai erő lejáratására összpontosították figyelmüket. A szocialisták azt sugallták, Berisha győzelme esetén Albánia visszatér a volt államfő bukását hozó 1997-es káoszba, amikor százak vesztették életüket az albániai pilótajékokok összeomlása miatt kitört zavargásokban. A demokraták pedig nemes egyszerűséggel a korrupció királyának festették le Nanót és a környezetében lévő "kleptokrata" szocialista politikusokat. Berisha az ijesztgetésekre válaszolva kijelentette: az 1997-es mélyrepülés óta pártja megújult, és visszatértek a PD-be az onnan eltávozott tekintélyes politikusok. A korrupcióval vádolt szocialisták egyrészt felemlegették a demokraták korrupciós ügyeit, illetve még egyszer hitet tettek a vesztegetések visszaszorítása mellett. A kölcsönös vádaskodások ellenére minden elemző egyetértett abban, hogy a mostani kampány volt az, amikor az ősellenségeknek számító Berisha és Nano - a két politikus most hatodszor szállt ringbe egymás ellen - a legvisszafogottabban bírálta ellenfelét.

A változásra szavazott az első részeredmények szerint a 2,8 millió választó többsége: nem hivatalos adatok szerint a PD és szövetségesei szerzik meg a legtöbbet a 140 parlamenti helyből. Ugyanakkor sorsdöntő lehet, ki mellé áll a mostani választásokon először megjelent új erő, a Nanóval való összezördülés után a szocialistákat tavaly elhagyó Ilir Meta volt kormányfő, aki a Szocialista Mozgalom az Integrációért (LSI) nevű pártjával a voksok mintegy 10 százalékát gyűjtötte be. Meta természetes szövetségese ugyan a PS lenne, de tiranai elemzők szerint Meta csak akkor lenne hajlandó volt szövetségese mellé állni, ha a szocialisták hatalmas engedményeket tennének az LSI támogatásáért cserébe.

A helyzetet bonyolítja, hogy a parlamentbe való bejutás küszöbe nagyon alacsony - 2,5 százalékos -, így a mandátumok viszonylag sok párt között oszlanak meg. A választásokat egyébként az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is viszonylag tisztességesnek és demokratikusnak nevezte, megfigyelői leginkább azt kifogásolták, hogy a kampány idején az országos médiumokban szinte csak a két nagy párt jutott szerephez. Az EBESZ ugyanakkor hétfőn figyelmezette Tiranát, csak akkor tekinthető valóban demokratikusnak a vasárnapi voksolás, ha a vesztes fél nem vonja kétségbe az eredményeket, illetve az esetleges hatalomváltás is békés körülmények között zajlik le. Az utóbbi esélyét csökkenti, hogy néhány órával az urnák lezárása után egy vidéki városban agyonlőttek egy ellenzéki aktivistát, és a kitört lövöldözésben egy másik férfi is életét vesztette. Ugyancsak komoly gondot jelent, hogy nagyon vontatottan halad a szavazatok összeszámlálása, és egyelőre nem tudni, mikor lesz hivatalos végeredmény.

A választási eredményektől függetlenül az új albán kormányra nehéz feladatok várnak. A gazdasági növekedés az utóbbi két évben ugyan hat-hét százalék körül alakult és az inflációt is sikerült négyszázalékosra mérsékelni, ám a makrogazdasági javulás egyelőre alig érezhető az emberek életszínvonalában. A továbbra is igen elmaradott infrastruktúra fejlesztése pedig - elsősorban az utak, illetve a meglehetősen megbízhatatlanul működő energiahálózat korszerűsítése - elengedhetetlen feltétele annak, hogy az Albániát általában elkerülő külföldi befektetők az eddiginél nagyobb számban jelenjenek meg az országban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Korán nyitottak a hazai sípályák, már az ország három pontján is lehet síelni

Korán nyitottak a hazai sípályák, már az ország három pontján is lehet síelni

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon

Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon

Jót vitázott Raskó György a fideszes aktivistával a magyar gazdaság eredményeiről

Jót vitázott Raskó György a fideszes aktivistával a magyar gazdaság eredményeiről

Így teperték le Varju Lászlót a köztévé őrei

Így teperték le Varju Lászlót a köztévé őrei

Nem dobhatták volna ki Hadházyékat a köztévéből

Nem dobhatták volna ki Hadházyékat a köztévéből