Miközben egymásnak ellentmondó nyilatkozatok hangoztak el az utóbbi napokban arról, hogy tárgyalások folynak az iraki ellenállókkal a politikai kibontakozás érdekében, a síita dél is autonómiát követel magának, újabb kihívást intézve a központi bagdadi kormányhoz.

A hír igaz. Amerikai tisztviselők tárgyalásokat folytatnak az iraki ellenállókkal, illetve rendszeresen segítséget nyújtanak az iraki kormány és a gerillák képviselői közti találkozók létrehozásában - erősítette meg a hétvégén Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter már nem először az erről szóló híreszteléseket. Azt is hozzátette, hogy a lázadók vezetőivel folyó érintkezések az ellenállás majd két évvel ezelőtti kezdete óta tartanak, de "most valószínűleg többről van szó". Homályos megfogalmazása talán azt is sejteni engedi, hogy a tárgyalások magasabb szintre jutottak.

A hír azonban talán másképp igaz. A főként szunnita arab ellenállás képviselői idén - különösen a januári választás óta - többször is megkeresték a bagdadi amerikai nagykövetség embereit, de a diplomaták soha nem bocsátkoztak közvetlen tárgyalásokba a gerillákkal - mondta el a Reuters hírügynökségnek egy amerikai tisztviselő az iraki fővárosban. A nevének elhallgatását kérő illető szerint a közeledési kísérletek sokfélék, általában tudósok vagy üzletemberek próbálnak közvetíteni, hogy engedményeket csikarjanak ki, például a volt rezsim katonatisztjeinek a munkalehetőségek és az állami nyugdíj újrafolyósítása terén. A bagdadi amerikai követség munkatársa szerint azonban az ellenállók követeit az iraki kormányhoz irányítják, lényegében cáfolva a védelmi minisztert. De azért hozzátette, hogy Rumsfeld talán a hadsereg nevében beszélhetett.

A hír esetleg mégsem igaz. Dzsalál Talabáni iraki elnök cáfolta, hogy kormánya lázadókkal tárgyalna. Ha az amerikaiak beszélnek velük, az rajtuk áll - tette hozzá, még a látszatát is kerülve bármiféle együttműködésnek a kabinet és az ellenállás között. A síita-kurd kormányt alkotó egyik legnagyobb vallási párt, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsának (SCIRI) nedzsefi vezetője még tovább ment, amikor egyenesen a terrorizmus támogatásával vádolta az Egyesült Államokat, mert párbeszédet folytat a lázadókkal, és halogatja a háborús bűnökkel vádolt Szaddám Huszein volt diktátor tárgyalásának megkezdését.

A vita nem jön jól George W. Bush amerikai elnöknek, akinek népszerűsége az Egyesült Államokban elnökségének legalacsonyabb szintjére süllyedt, főképp az iraki problémák miatt, és aki a múlt héten két beszédben is megpróbált a hazafias érzelmekre hatni, hogy erősítse az Irakban vívott harc melletti támogatást. A rendezés politikai kísérletei körüli zavarok azért nyugtalanítóak, mert - az ország egyes részeit elborító erőszak láttán - egyre nyilvánvalóbb, hogy rövid távon nincs katonai megoldás a lázadókkal szemben.

A szunnita politikusok legfőbb követelése egyébként az, hogy az amerikaiak adjanak menetrendet a katonáik kivonására, ám valószínűleg ez az utolsó, amit Washington teljesítene. Ennek ellenére az amerikaiak egyre nyíltabban bátorítják a volt rezsim legfőbb haszonélvezőjének számító szunnita kisebbséget, csatlakozzanak a politikai folyamathoz, a kormányt pedig arra buzdítják, fogadják el a közeledést.

A politikai front sem kevésbé kaotikus Irakban, mint a fegyveres küzdelem. Először is a szunnita ellenállásnak nincs egységes vezetése, mintegy tucatnyi csoport harcol a megszállás és a bagdadi kormány ellen, és eltérő céljaik vannak a különféle iszlámista, nacionalista vagy az egykori Baath Párthoz kötődő erőknek. Jellemző, hogy két ellenálló szervezet vasárnap megnevezte közös szóvivőjét, hogy "elhallgattassák azokat, akik a nevükben beszélnek". Ráadásul úgy tudni, hogy az iraki ellenállók nem igazán szimpatizálnak a külföldről érkező szent harcosokkal és a jordániai származású Abu Muszab al-Zarkavival, akinek csoportja számos véres merényletért felelős.

Másrészről a jelek szerint a síita vezetésű kormány sem szívesen köt alkut korábbi elnyomóival. Ennek legnyilvánvalóbb jele az alkotmányozás körüli huzavona. Bár már odáig eljutottak, hogy az új alkotmány megírásával megbízott 55 fős bizottságot - melynek mindössze 2 szunnita arab tagja volt - kibővítsék 15 szunnita arabbal, de a listáról még mindig nincs végleges döntés. A kormány számára például fogas kérdés, hogy a 2003-as amerikai katonai invázióval megbuktatott rezsim volt képviselői közül kik kaphatnak helyet a testületben. És akkor még szó sem esett a tartalmi kérdésekről, az ország állami berendezkedéséről, a föderalizmusról vagy az iszlám szerepéről. A legtöbb szunnita például elutasítja a kurdok északon már létező autonómiáját, nem is beszélve a Kirkuk északi olajközpontra vonatkozó követeléséről.

Ráadásul újabb föderalista kihívás fenyegeti a központi hatalmat a déli Bászrából, a második legnagyobb városból - írta a The New York Times. Főképp világi síita politikusok ugyanis Irak olajban gazdag déli részén is autonómiát követelnek; egyik fő szervezőjük, Bakr al-Jaszín nem kertelt: "Le akarjuk rombolni a központi rendszert." A déli autonómiakampányt támogatja Ahmed Csalabi is, aki egykor az amerikai védelmi minisztérium jelöltje volt az ország élére, de kegyvesztett lett, tagja viszont a bagdadi kormánynak. A befolyásos és gazdag déli síita családból származó Csalabi regionális szavazást tervez a déli autonómiáról, egy időben az új alkotmányról október közepén tartandó referendummal.

A déli önállósodást szorgalmazó politikusok azzal vádolják a központi kabinetet, hogy egyáltalán nem demokratikus, és aggódnak egy önkényuralmi, netán konzervatív iszlámista kormányzat kialakulása miatt. A bagdadi kormányt alkotó síita vallási pártoknak a kurd autonómia sem tetszik, bármiféle további föderáció számukra istenkáromlás, és azzal érvelnek, hogy az iszlámista államok történelmileg erősen központosított közigazgatással rendelkeztek. Akárhogy is van, az igazi vonzerő mégiscsak a Bászra környéki kőolajkincs, amely az iraki tartalékok 80-90 százaléka. Továbbá az ország tengeri kikötői is a déli országrészben találhatók.

Miközben Bászra utcáin az utóbbi hetekben az iraki Kurdisztánhoz hasonló, déli autonómiát sürgető plakátok jelentek meg, a városban igen erősen jelen van a bagdadi központ feltétlen hívének számító Moktada al-Szadr milíciája is. Egy dél-iraki síita autonómiának a szomszédos Irán és Szaúd-Arábia sem örülne, mivel mindkét ország legfőbb kőolajlelőhelye kisebbségek - arabok, illetve síiták - által lakott területek alatt található.

KERESZTES IMRE

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Két évet csúszik a nagy változás a nemzeti dohányboltokban, örülnek a kereskedők

Két évet csúszik a nagy változás a nemzeti dohányboltokban, örülnek a kereskedők

Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat

Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb