Az ENSZ egyik fő szervének számító - és gyakran a valódi hatalmat gyakorló - Biztonsági Tanács (BT) nyitóülését 1946.

Az ENSZ egyik fő szervének számító - és gyakran a valódi hatalmat gyakorló - Biztonsági Tanács (BT) nyitóülését 1946. január 17-én tartotta, és az alapokmány szerint első számú feladata a nemzetközi béke és biztonság fenntartása. Öt állandó, vétójoggal rendelkező és tíz nem állandó tagból áll, utóbbiakból minden évben ötöt újít meg a Közgyűlés. A tíz nem állandó tag között mindig öt van Ázsiából és Afrikából, kettő Latin-Amerikából, egy Kelet-Európából és kettő Nyugat-Európából, illetve a világ többi részéből, amely csoporthoz Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és 2000 óta Izrael tartozik. A BT elnökségét havi rotációban látják el a tagok, az angol ábécében elfoglalt helyüknek megfelelően.

A BT minden tagjának egy szavazata van, ügyrendi kérdésekben és úgynevezett érdemi ügyekben kilenc egyetértő voksra van szükség, plusz még arra is, hogy az öt vétójoggal rendelkező állandó tagból egyik se szavazzon nemmel, legfeljebb tartózkodjon. A BT határozatai elvileg kötelező erejűek, a testület ülését a soros elnök bármikor összehívhatja, ha a béke és biztonság veszélybe kerül. Magyarország 1968-1969-ben és 1992-1993-ban volt a BT nem állandó tagja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Székcsata

Még júliusban meg kellene egyezni a Biztonsági Tanács bővítéséről ahhoz, hogy az ENSZ szeptemberi közgyűlése kapcsán tartott csúcstalálkozón el tudják fogadni azt. Az alkura azonban kevés az esély, az öt, vétójoggal rendelkező tag védi előjogait, az aspiránsok pedig egymással civakodnak.

Kormányátalakítást hozhat a Fidesz EP-listája

Kormányátalakítást hozhat a Fidesz EP-listája

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál

Borult, ködös nap vár ránk

Borult, ködös nap vár ránk

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot

Felszállt az első "kínai" Boeing, a kereskedelmi háború kellős közepén

Felszállt az első "kínai" Boeing, a kereskedelmi háború kellős közepén

Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz

Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz