Felhagynak a fegyveres erőszakkal és a jövőben politikai eszközökkel próbálják elérni céljaikat a mexikói zapatista lázadók. A bejelentésre éppen egy évvel az elnökválasztás előtt került sor, amelynek legnagyobb esélyese Mexikóváros eddigi baloldali polgármestere, a népszerű López Obrador.

Politikus és pacifikus - így jellemezte programját néhány napja, a HVG-nek is eljuttatott közleményében a mexikói Zapatista Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (EZLN) titkos forradalmi vezérkara. A megfogalmazás igencsak meglepő, hiszen az EZLN azzal írta be magát a történelembe, hogy 1994 első napján fegyveres indiánlázadást indított a dél-mexikói Chiapas államban, és a véres felkelésnek mintegy 150 áldozata volt. Azóta ugyan többször is felhagytak a harccal, de a nyilvánosság előtt csak sísapkában mutatkozó, néhány ezer tagból áll csapatuk máig felfegyverkezve bujkál a chiapasi dzsungelben. Vezetőjük, Subcomandante Marcos még néhány héttel ezelőtt is "vörös" fokozatú készültséget rendelt el, miután a reguláris hadsereg mintegy 400 katonát irányított az egykori felkelés színhelyére, San Cristóbal de las Casas kisvárosba.

A lázadók - akik eredetileg az 1994. január 1-jén Kanada, az USA és Mexikó között életbe lépett Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (NAFTA) ellen tiltakoztak, valamint az 1910-1919-es forradalom legendás parasztvezére, Emiliano Zapata jelszavával kenyeret, földet és szabadságot követeltek - az utóbbi években zsákutcába szorultak. A kormánnyal folytatott béketárgyalások rendre megfeneklettek, a külföldi civil szervezetek, antiglobalizációs és emberjogi társaságok egykor hangos támogatása megkopott, ügyük - a szegény indián lakosság felemelése és egyenjogúvá tétele - kikerült a mindennapi figyelem középpontjából.

Marcos azt állítja, hogy a tagság 98 százaléka támogatja az irányváltást, melynek részleteiről lapzártánkig nem sok konkrétum szivárgott ki. Annyit lehet tudni, hogy az EZLN visszahívta az indiánfalvakból politikai komisszárjait, megkérte a külföldi támogatókat, hogy hagyják el a térséget, és felfüggesztette rádióadójának működését is. Marcos szerint mindazonáltal a mexikói parasztok ma rosszabb helyzetben vannak, mint az 1910-es forradalom idején, a dolgozókat - beleértve a gyári munkásokat, a tanárokat, az irodai alkalmazottakat, magyarán a kisembereket - pedig megnyomorítja a minden áron hajszolt privatizáció.

Meglepően gyors és pozitív reakciót váltott ki a kormányból az EZLN békülési ajánlata. Vicente Fox elnök nyomban ki is jelentette: Állok szolgálatára Marcos úr! Mármint abban, hogy a zapatisták politikai síkra tereljék ügyüket, netán a jövőben párttá formálódjanak. Ebben az esetben - szólt az elnöki szóvivő közleménye - a zapatisták számára nem jelentene akadályt fegyveres lázadó múltjuk.

Kísértetiesen egybecsengenek a zapatisták néhány jelszavával - főként ami a privatizáció elítélését illeti - a jövő évi elnökválasztás legfőbb esélyesének tartott baloldali Andrés Manuel López Obrador nézetei. Sőt még a békülékenység meghirdetésének időzítése is különös: López Obrador épp a múlt héten mondott le mexikóvárosi polgármesteri posztjáról, hogy megkezdje kampányát az egy év múlva esedékes elnökválasztásra. Igyekeznie kell, hiszen a Mexikó államban tartott vasárnapi helyi választáson a dél-amerikai országot két évtizeden át kormányzó, ám jelenleg ellenzékben lévő Intézményes Forradalmi Párt (PRI) jelöltje kapta az előzetes eredmények szerint a legtöbb, 47 százaléknyi szavazatot, miközben a baloldali Forradalmi Demokrata Párt (PRD), amelynek ő az elnökjelölt várományosa, csúfosan leszerepelt.

Kampányt persze a maga módján már eddig is folytatott, sőt ellenkampányból sem volt hiány. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a többi jelölt előtt legalább 18 százaléknyi előnnyel vezető López Obrador látványos és kellő médiatámogatással kísért eredményeket ért el a fővárosban. Mindjárt négy évvel ezelőtti beiktatása első napján elrendelte saját fizetésének 10 százalékos csökkentését, és négy év alatt 1,1 milliárd dollárnyival csökkentette a hivatal kiadásait, amiből havi 65 dollár értékű élelmiszerjegyet juttatott a fővárosban minden nyugdíjasnak és gyerekét egyedül nevelő anyának. Autóutakat épített a városban, ingyenes egyetemet és kórházat, valamint 16 iskolát hozott létre.

Az 52 éves politikus rendkívüli népszerűségre tett szert, kedveltsége 84 százalékos. Ezt csak tovább emelte, hogy politikai ellenfelei néhány hónappal ezelőtt bírósági eljárást indítottak ellene egy városházi építkezés körüli bonyodalom - hivatali hatalommal való visszaélés - miatt, amivel lehetetlenné tennék indulását az elnökválasztáson. Csakhogy április végén a mexikóvárosi főtérre és környékére közel egymillió ember vonult fel, hogy tiltakozzon az ármánykodás ellen. Fox elnök ennek láttán lemondatta a főügyészt, és májusban minden López Obrador elleni vádat visszavontak.

VASS PÉTER

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Folyamatos füttyögés és bekiabálás volt a parlamentben, az ellenzék kivonult

Folyamatos füttyögés és bekiabálás volt a parlamentben, az ellenzék kivonult

Legyőzték Tállai András jelöltjét a tibolddaróci választáson

Legyőzték Tállai András jelöltjét a tibolddaróci választáson

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

Az EP megszavazta a munkavállalók védelmét, a Fidesz nemmel voksolt

Az EP megszavazta a munkavállalók védelmét, a Fidesz nemmel voksolt