Előrehozott választás lesz szeptember elején Japánban: Koizumi Junicsiró kormányfő, a posta privatizációjának hétfői felsőházi leszavazására válaszul, feloszlatta a parlamentet.

"Kész vagyok akár meghalni is érte" - közölte Koizumi Junicsiró japán kormányfő, a kormánykoalíció vezető pártjának, a Liberális Demokrata Pártnak (LDP) az elnöke azt követően, hogy hétfőn a felsőházban leszavazták nagy horderejű reformtervét, a gazdasági és politikai nagyhatalomnak számító posta privatizációját. Az életvitelében és kormányzati stílusában a japán viszonyok között rendhagyó Koizumi elszántságát mi sem mutatja jobban, mint hogy a gazdasági reformprogramja sarokkövének tartott postaprivatizáció kudarca láttán - korábbi fenyegetését beváltva - feloszlatta a törvényhozást, és a kormányzati ciklus lejárta előtt két évvel, szeptember 11-ére kiírta az alsóházi választást. Hiába követelték párttársai, hogy gondolja meg magát, és egyszerűen "csak" mondjon le a kormányfőségről, amivel lehetőséget teremthetne egy új, ugyancsak LDP vezette koalíció megalakítására. Koizumi erre nem volt kapható, mondván: épp itt az ideje a sorok rendezésének a vezető kormánypártban.

Lépését a pártelnök-kormányfő persze elsősorban azzal indokolta, hogy a választók most közvetlenül nyilváníthatnak véleményt a reformról azzal, hogy az LDP-re adják szavazatukat, vagy inkább az azt elutasító ellenzéket támogatják. Koizumi nem titkolta, hogy bizalmi kérdésnek tekintette a hétfői szavazást. A felsőházban az LDP-nek és a vele koalícióban kormányzó buddhista hátterű Új Komeito pártnak kényelmes többsége van, ennek ellenére a szenátorok 125:108 arányban leszavazták a posta privatizációjáról szóló, hat törvényből álló csomagot. 22 LDP-szenátor ugyanis a privatizáció ellen szavazott.

A párton belüli ellenállás aligha lehetett újdonság Koizumi számára, hiszen július elején, az alsóházban szintén az LDP-képviselők elpártolása miatt bukott el kis híján a törvénytervezet. Akkor azonban, ha szűken is, de összejött az elfogadásához szükséges többség.

Politikailag rendkívül érzékeny területhez nyúlt Koizumi, amikor négy évvel ezelőtti hatalomra kerülésekor elhatározta a posta magánosítását. 280 ezer alkalmazottjával a japán posta a szigetország legnagyobb munkaadójának számít, szinte minden kilométeren van egy-egy postahivatal, amely nem pusztán küldeménykézbesítő intézmény, hanem a lakossági megtakarítások harmadát, közel 2100 milliárd dollárnyi összeget kezel, és emellett 1200 milliárd dollár értékű kötvénnyel az életbiztosítási piac legfontosabb szereplője. Mindezt azzal érte el, hogy az állam a postai betétekre és az életbiztosításokra teljes körű garanciát vállal, miközben maga a posta adómentességet élvez, ráadásul a betétbiztosítási alapba sem kell befizetnie. Ha pedig még ez sem lenne elég: az államkötvények legfőbb vásárlójaként a költségvetés és ezen keresztül az állami projektek legfőbb finanszírozója. Ily módon bármiféle helyi beruházást, fejlesztést a lakosság az ottani LDP-politikusoknak tulajdonít, ami garancia időről időre történő újraválasztásukhoz, és a párt hatalmának rendületlen biztosításához.

Ezen a pénzügyi szektor piaci viszonyait torzító helyzeten kívánt változtatni Koizumi azzal, hogy négyfelé - csomag- és levélkézbesítőre, takarékpénztárra, életbiztosítóra és egyéb postai szolgáltatást végző egységre - darabolta volna a hatalmas gépezetet. A világ legnagyobb privatizációjának keretében a japán posta először száz százalékban állami tulajdonú holdinggá alakult volna át, amelynek két részlege - a takarékpénztár és az életbiztosító - tőzsdei részvénykibocsátással, fokozatosan került volna magánkézbe. Azzal a céllal, hogy 2017-ig az állam e két részleget teljesen eladja, míg a hagyományos postai tevékenység állami tulajdonban maradt volna (HVG, 2005. július 16.). Az átalakítás persze elbocsátásokkal járna, és az állam legfőbb finanszírozójának szerepe is lényegesen csorbulna, hiszen privatizált pénzintézetként a postának diverzifikálnia kellett volna befektetéseit. Mindennek a politikai ódiumát a reformot végrehajtó LDP-nek kellett volna magára vállalnia.

A belpolitikai válsággá terebélyesedő helyzet egyébként már-már a fél évszázada - tíz hónapos megszakítást leszámítva - egyfolytában hatalmon lévő kormánypárt kettészakadásával fenyeget. A reformok ellen szavazó több LDP-képviselő ugyanis megpendítette, nem riad vissza attól, hogy kilépjen a pártból, és saját politikai szervezetet hozzon létre. Amit az LDP jelenlegi koalíciós partnere, az Új Komeito azzal fejelt meg, hogy közölte, a jelenleg ellenzéki centrista Japán Demokrata Párt (DPJ) győzelme esetén csatlakozna egy, a vezetésével felálló majdani koalícióhoz.

Veszélyes vizekre evezett ugyan Koizumi az alsóházi választások előrehozásával, ám azért még korai lenne temetni a vezető kormánypártot. Támogatottsága - bár a kormányfő népszerűsége 2001 óta drámaian visszaesett - még mindig lényegesen nagyobb, mint a kormányzati pozícióra ácsingózó riválisáé. A közvélemény-kutatások szerint az LDP népszerűsége - bár júliusban 2 százalékkal csökkent - még mindig 38 százalékon áll, ami 14 százalékkal magasabb, mint az ellenlábas DPJ-é. Persze intő jel lehetett volna Koizumi számára, hogy a 2003-as alsóházi megméretésen pártja nyolc mandátumot vesztett, miközben riválisa - a kisebb pártok kárára - negyven képviselői hellyel gyarapodott. Tavaly júliusban pedig a részleges felsőházi választás során másfél évtizede nem látott kudarccal volt kénytelen szembesülni: a nyugdíjreform és a szigetország iraki szerepvállalása miatt riválisánál egy mandátummal kevesebbet szerzett a szenátusban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
35 ezren szavaztak eddig az előválasztáson

35 ezren szavaztak eddig az előválasztáson

Alig nézték Rogán Cecíliáék szépségversenyét

Alig nézték Rogán Cecíliáék szépségversenyét

Karambol miatt torlódik a forgalom az M0-áson

Karambol miatt torlódik a forgalom az M0-áson

Temetésen szelfizett Schobert Norbi, majd videóban szidta durván a kritizálóit

Temetésen szelfizett Schobert Norbi, majd videóban szidta durván a kritizálóit

Elaludt a gépen, órákkal a landolás után tért csak magához - sötétben, egyedül, bezárva

Elaludt a gépen, órákkal a landolás után tért csak magához - sötétben, egyedül, bezárva

Barát vagy ellenség: minden, amit az UV-sugarakról tudni érdemes

Barát vagy ellenség: minden, amit az UV-sugarakról tudni érdemes