Szudánban legkevesebb 130 ember életét követelték a múlt heti zavargások, amelyek az után törtek ki, hogy helikopter-baleset áldozata lett az ország alelnöke, John Garang. A rendbontások azzal fenyegettek, hogy kiújul a polgárháború, ám úgy tűnik, van esély a helyzet stabilizálására.

Több tízezren vettek búcsút múlt szombaton a dél-szudáni régió központjának számító Dzsuba városában John Garang volt lázadóvezértől, a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLM) első emberétől, a legnagyobb afrikai ország alelnökétől, aki alig három héttel beiktatása után helikopterkatasztrófában vesztette életét. A temetés, amelyen többek között Thabo Mbeki dél-afrikai elnök, Amr Musza, az Arab Liga főtitkára és az amerikai elnök két megbízottja is részt vett, egyfajta politikai egységdemonstrációvá vált: Omár Haszan al-Basír szudáni elnök, a déli lázadók egykori esküdt ellensége és Salva Kiir Mayardit, aki Garang utódja lett az SPLM élén, a sírnál kéz a kézben ígérte a béke megőrzését. "Együtt erősek leszünk" - mondta az államfő, Salva Kiir pedig megfogadta, hogy "az elődöm által meggyújtott fáklya nem fog kialudni".

Együttműködésükre szükség is lesz, Garang halála ugyanis a nehezen megteremtett, törékeny és viszonylagos stabilitás összeomlásával fenyegetett: összecsapások törtek ki az északon többségben lévő muszlim arabok és a déli lakosság nagyobb részét adó keresztény, illetve animista vallású feketék között. A hivatalos adatok szerint a fővárosban, Kartúmban 111, Dzsubában pedig 19 ember halt meg a zavargásokban. A rendet csütörtökre sikerült helyreállítani, miután Kamal szid-Ahmad vallásügyi miniszter felszólította a muszlim imámokat, hogy ne szítsák a feszültséget, Kartúmban éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, al-Basír elnök pedig rendeletben erősítette meg: Garang utódja a szudáni alelnöki poszton is Salva Kiir lesz, akinek beiktatását lapzártánk utánra tervezték.

Megígérték annak feltárását is, mi okozta a Garangot szállító helikopter katasztrófáját. Al-Basír elnök független, nemzetközi vizsgálatot ígért, amihez Washington már fel is ajánlotta a segítségét. Akadnak ugyanis, akik nem hiszik, hogy a politikussá lett egykori gerillavezér tényleg szerencsétlenség, és nem gyilkosság áldozata lett. Csak olaj volt a tűzre az ugandai elnök múlt heti nyilatkozata, amely szerint nem tudni, mitől következett be a katasztrófa. "Lehet baleset, de lehet valami más is" - mondta Yoweri Museveni, és szavainak azért lehet különösen nagy súlya, mert az ő helikoptere ütközött hegyoldalnak, fedélzetén az Ugandából hazafelé tartó, éppen az SPLM egyik fő támogatójaként számon tartott Garanggal. Igaz, éppen emiatt kevéssé valószínű, hogy a jármű szándékos megrongálásával szerveztek volna merényletet a dél-szudáni vezér ellen, szinte elképzelhetetlen a földről indított támadás is, hiszen a gép olyan területen zuhant le, amelyet a volt lázadók ellenőriznek, ráadásul a szimpla baleset lehetőségét erősíti az is, hogy a katasztrófa bekövetkeztekor rossz volt az időjárás.

HVG
Garangnak bőven voltak ellenségei, akik - és ez megint a merénylet teóriáját erősíti - akár a halálát is kívánhatták. Rendkívül ellentmondásos személyiség volt, aki vaskézzel irányította embereit, és Szudán déli részén, az ország 2,5 millió négyzetkilométeres területének több mint ötödén (lásd térképünket), a 35 milliós lakosság csaknem negyedével saját birodalmat alakított ki. Pedig karrierje nem így indult. Amerikában előbb agrárdiplomát, majd katonai képesítést is szerzett, és 1983-ban a szudáni hadsereg ezredeseként azért küldték délre, hogy megfékezzen egy lázadást a hadsereg egyik alakulatánál, ám végül ő állt a felkelők élére. A térségben a legnagyobb létszámú dinka törzshöz tartozó Garang kegyetlenül leszámolt mindenkivel, aki keresztezte az útját; előbb a Mengisztu Hajlé Mariam vezette Etiópia, illetve Líbia és Uganda, majd az Egyesült Államok segítségével úrrá lett a mozgalmán belüli frakcióharcokon. A Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA), az SPLM katonai szárnya, amely - mint a BBC internetes hírszolgálata írja - 1986-ban 12 és fél ezer fegyverest számlált, 1991-re 60 ezres, jól felszerelt erővé nőtte ki magát. A katonalázadásból pedig az iszlám törvénykezés, a saría tervezett bevezetése ellen tiltakozó felkelés, majd 21 éves polgárháború lett, amely mintegy 2 millió ember halálát okozta és 4 milliót kényszerített menekülésre. Idén januárban írták alá a konfliktust lezárni hivatott békemegállapodást (HVG, 2005. január 8.), amelynek értelmében Dél-Szudán korlátozott autonómiát kapott, és hat év elteltével népszavazást rendezhet az elszakadásról, Garang e régió elnöke, egyben az ország alelnöke lett, és egyebek között rögzítették az államigazgatásban dolgozó északiak és déliek arányát. Abban is megállapodtak, hogy a Szudán exportbevételeinek mintegy 70 százalékát adó, a délen lévő készleteken alapuló olajkitermelésből származó jövedelmet fele-fele arányban osztják meg.

Délen most attól tartanak, hogy Salva Kiir - aki egyébként szintén a dinka törzshöz tartozik - nem lesz képes betartani és betartatni ezt az egyezséget, és az SPLM-en belüli esetleges belső ellentéteket sem tudja majd megoldani. Őt ugyanis elődjénél kevésbé karizmatikus figurának tartják, bár a lázadók második számú vezetőjeként ott volt Garang árnyékában, az SPLA parancsnokaként pedig számos katonai siker fűződik a nevéhez, és különösen a felkelők fegyveres szárnyában szerzett nagy népszerűséget. Elemzők szerint némi derűlátásra ad okot, hogy mind délen, mind északon gyakorlatilag automatikusan elfogadták Garang utódjaként. Ugyanakkor politikusi képességeiről keveset tudni, és könnyen feszültséget szíthat, hogy - Garanggal ellentétben - egyértelműen a déli országrész elszakadása mellett száll síkra. Roger Winter, az amerikai külügyminisztérium kartúmi küldötte azonban a Reuters hírügynökségnek a minap azt mondta, hogy emiatt nincs különösebb ok az aggodalomra, a déliek mintegy 96 százaléka ugyanis szintén az önállósodás híve.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itt a Facebook saját pénze, a Libra

Itt a Facebook saját pénze, a Libra

Villámárvíz öntötte el Nagyvisnyót – videó

Villámárvíz öntötte el Nagyvisnyót – videó

"Ne mondd, hogy fenn a várban a gyógyszer végleg elgurult" – kijött egy új Koncz Zsuzsa-klip

"Ne mondd, hogy fenn a várban a gyógyszer végleg elgurult" – kijött egy új Koncz Zsuzsa-klip

Eldőlt: Nagy Blanka végleg lenyomta a NER karaktergyilkos bulvárlapját

Eldőlt: Nagy Blanka végleg lenyomta a NER karaktergyilkos bulvárlapját

A jövő városa: hamarosan megnyílik Budapest első okos bevásárlóközpontja

A jövő városa: hamarosan megnyílik Budapest első okos bevásárlóközpontja

A BME professzorai is kiálltak az Akadémia mellett

A BME professzorai is kiálltak az Akadémia mellett