Szeptember elején tisztázódhat véglegesen, vajon az ENSZ főtitkára is sáros-e az iraki Olajért élelmiszer program vizsgálata során eddig feltárt korrupciós ügyekben. A program vezetője már távozni kényszerült, egy másik volt tisztségviselő a bíróságon elismerte bűnösségét.

Fordulópontként értékelték megfigyelők, amikor múlt hétfőn az 52 éves orosz Alekszander Jakovlev a New York-i szövetségi bíróságon elismerte: 950 ezer dollárnyi csúszópénz ellenében törvénytelenül segített hozzá cégeket, hogy olajat értékesítsenek az iraki Olajért élelmiszer ENSZ-program során. Ez az első eset ugyanis, amikor egy ENSZ-tisztségviselőre törvénysértést bizonyítottak az 1996 végétől Irak 2003-as amerikai megszállásáig folyó program összesen 64 milliárd dollár értékű korrupciógyanús eseteinek tavaly április óta tartó vizsgálatában. A pénzmosással és csalással vádolt Jakovlevet akár hatvanévi börtönbüntetésre is ítélhetik.

Jakovlev a szóban forgó programot irányító főosztály beszerzéseiért felelt, és júniusban távozott posztjáról. Alig néhány nappal azután, hogy a főosztály működésének vizsgálatával megbízott Christopher Burnham - az amerikai külügyminisztérium volt pénzügyi igazgatója - kiderítette, Jakovlev egyengette a fia útját a program egyik hivatalos szállítójához, egy meg nem nevezett olajcéghez. A vád szerint az orosz tisztségviselő faxon rendre információkat küldött a pályázatokról - ellenszolgáltatás fejében - olajvállalatoknak, amelyek így sikeresen elnyerték a megbízásokat.

Mások is megszegték azonban a program azon szabályát, hogy szigorúan tilos bármilyen kapcsolatban állni az olajat értékesítő cégekkel - állította az AP amerikai hírügynökségnek az ENSZ belső ellenőrzési részlegének egy magát megnevezni nem kívánó munkatársa. A vizsgálóbizottság tagjaitól kiszivárgott információk szerint a programba bevont 4500 cég közel fele fizetett kenőpénzeket ENSZ-alkalmazottaknak. Általános vélekedés szerint Jakovlev beismerő vallomása csak elindítja a hólabdát, amely ki tudja, hol áll meg.

Gyanúba keveredett az oroszon kívül eddig két másik ENSZ-tisztségviselő is. Júniusban a ciprusi Joseph Stephanidesnek azért kellett megszakítania 25 éves munkaviszonyát a világszervezetnél, mert a vizsgálóbizottság szerint 1996-ban szabályellenesen segített egy brit céget megbízáshoz. Nagyobb hal azonban a program igazgatója, a 67 éves ciprusi Benon Sevan, aki augusztus első vasárnapján mondott le tisztségéről, egy nappal azelőtt, hogy a korrupciós ügyeket vizsgáló bizottság vezetője, Paul A. Volcker - az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed korábbi elnöke - 147 ezer dollárnyi kenőpénz elfogadásával vádolta meg. Eszerint - ha a vád igaznak bizonyulna - Sevan pandúrból lett rabló, hiszen 2003 novemberében, néhány hónappal azt követően, hogy lényegében befejezte negyvenéves pályafutását az ENSZ-ben, Kofi Annan főtitkár arra kérte, egydolláros, jelképes éves fizetésért segítsen Volckernek kideríteni, húztak-e hasznot a világszervezet tisztségviselői a programból.

Volcker azonban februári jelentésében azzal rukkolt elő, hogy Sevan akkori pozíciójával összeférhetetlen módon segítette hozzá 1998 és 2001 között az egyiptomi African Middle East Petroleum Co.-t (AMEP), hogy 7,3 millió hordónyi iraki olajat értékesítsen. Hogy a történet még kacifántosabb legyen, az AMEP elnöke a korábbi ENSZ-főtitkár, Butrosz Butrosz-Gáli unokatestvére, Fakri Abdelnur, míg a banki átutalások szálai Gáli sógorához, Efraim "Fred" Nadlerhez vezettek. Utóbbi 1998. november és 2001. október között összesen 257,5 ezer dollárt vett fel egy genfi bankban, "véletlenül" épp azokon a napokon, amikor Sevan a feleségével a svájci városban tartózkodott. Fokozta Volcker gyanúját, hogy a Sevan házaspár röviddel New Yorkba való visszatéréseit követően 147,2 ezer dollárt helyezett el bankszámlájára.

Tagadja bűnösségét a jelenleg szülőhazájában, Cipruson tartózkodó Sevan, és azzal vádolja Kofi Annant, őt kiáltja ki bűnbaknak, hogy mentse az irháját. A mostani főtitkárnak is vannak ugyanis vitatható kapcsolódási pontjai a korrupciógyanús programmal: első házasságából származó, 31 éves fia, Kojo svájci cége, a Cotecna Inspections S.A. dollármilliókat kaszált az Olajat élelmiszerért programon (HVG, 2005. április 6.). Annant azonban az teszi igazán gyanússá, hogy kétszer is találkozott a svájci cég elnökével, ám e tényt csak utólag, akkor jelentette, amikor szembesült a megbeszélésekről készült magnófelvételekkel és jegyzőkönyvekkel. Volcker egyszer már, ez év áprilisában ártatlannak minősítette a főtitkárt, ám a végleges ítéletet csak szeptember első hetében kívánja kimondani. A napokban ugyanis bejelentette, az újonnan felmerült tények ismeretében még alaposabban górcső alá veszik a programot, "különös tekintettel az Annant ért vádakra, elődje, Gáli szerepére, valamint arra, hogyan kerülhették el a Biztonsági Tanács figyelmét a korrupciógyanús esetek" - jelezte Volcker.

A korrupciós ügyek megfigyelők szerint azonban akkor is megingatták Annan pozícióját, ha végül kiderül, hogy ő nem érintett. A skandalum ugyanis túlnőtt a programon és elérheti az ENSZ-apparátus többi részét is. Hiszen az eddigi ismeretek alapján adja magát a feltételezés, hogy a feltárt törvénytelenségekhez hasonlók más területeken is előfordulhattak. Egyesek máris azt találgatják, vajon Annan kitölti-e a jövő év végén lejáró ötéves főtitkári periódusát. Az ugyanis, hogy egy szervezetben törvénysértések előfordulhattak, mindenképpen felveti a vezetők felelősségét.

A világszervezet működésével évek óta elégedetlen amerikai politikusoknak mindenesetre kapóra jöttek a korrupciós esetek, és az ENSZ mélyreható intézményi reformját sürgetik, miközben az iraki háborút ellenző főtitkáron is elvernék a port. A helyzet tarthatatlanságát Annan is érzi, legalábbis erre utal, hogy elkészítette saját reformtervét, ez azonban amerikai részről kemény kritikákat kapott. Ráadásul a jövőben csak rosszabbra számíthat, mivel George W. Bush amerikai elnök azt a John Boltont nevezte ki hazája ENSZ-nagykövetének, aki korábban élesen bírálta a világszervezet működését.

CSABAI KÁROLY / WASHINGTON

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalmi robbanásra figyelmeztet az orosz Számvevőszék elnöke

Társadalmi robbanásra figyelmeztet az orosz Számvevőszék elnöke

Kidobott műanyagból készül üzemanyag a szomszédban – megnéztük

Kidobott műanyagból készül üzemanyag a szomszédban – megnéztük

Etióp keresztény vezetők nyugtatták Orbán Viktort, hogy nem küldenek bevándorlókat Magyarországra

Etióp keresztény vezetők nyugtatták Orbán Viktort, hogy nem küldenek bevándorlókat Magyarországra

Tízéves lány hódította meg a sziklacsúcsot, ami az Oscar-díjas filmben vált híressé

Tízéves lány hódította meg a sziklacsúcsot, ami az Oscar-díjas filmben vált híressé

Börtönbe kerül egy Facebook-poszt miatt egy új-zélandi férfi

Börtönbe kerül egy Facebook-poszt miatt egy új-zélandi férfi

Nem hagyják annyiban a Momentum képviselői, hogy a Wizz Air Brüsszelben felejtette az utasokat

Nem hagyják annyiban a Momentum képviselői, hogy a Wizz Air Brüsszelben felejtette az utasokat