Argentínában a múlt héten őrizetbe vették a szerb nemzetiségű Milan Lukicsot, aki a vádak szerint a boszniai polgárháború idején mintegy száz muszlim meggyilkolásában vett részt. Közben állítólag szorul a hurok a volt boszniai szerb elnök, a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics nyaka körül is.

"Kérlek, hogy a gyerekek és az unokák érdekében add fel magad" - könyörgött férjének, Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnöknek augusztus első napjaiban Liljana Zelen-Karadzsics. A boszniai szerb tévé és rádió által is sugárzott kérés gyökeres fordulatot jelez, hiszen Liljana asszony az utóbbi években mindvégig védelmezte a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) körözési listájának élén álló, 60 éves egykori szerb vezetőt, és szarajevói források szerint tevékeny részt vállalt a népirtással és egyéb háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt Karadzsics rejtegetésében.

Karadzsics felesége a családra nehezedő nemzetközi nyomással indokolta kérését - a házaspár fiát éppen júliusban vették néhány hétre őrizetbe a boszniai békefenntartók -, míg szerb források úgy vélik, a pálfordulásban az is közrejátszott, hogy a szerbiai, illetve a boszniai szerb vezetésnek is egyre kényelmetlenebbé válik, hogy Karadzsics és vádlott-társa, Ratko Mladics volt boszniai szerb főparancsnok még mindig nem került az NT elé. A két vádlott - akik az NT szerint 1995 júliusában parancsot adtak a kelet-boszniai Srebrenicában élő muszlimok kiirtására - makacssága ugyanis a boszniai Szerb Köztársaság (RSZ) és Szerbia nemzetközi integrációját is akadályozza.

A Bosznia területének 49 százalékára kiterjedő RSZ fővárosában attól tartanak, ha Mladics és Karadzsics nem adja fel magát, akkor a nagyhatalmak felszámolják az RSZ-t, és ezzel elveszik a boszniai szerbek magas szintű autonómiáját. Belgrádnak pedig tudomására hozták, amíg a körözöttek szabadon járkálhatnak, a Szerbiát és Montenegrót magában foglaló délszláv uniónak nincs esélye az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdésére. A Szerbia és az EU közti stabilizációs és társulási egyezmény előkészítését célzó tárgyalások várhatóan az ősszel kezdődnek meg, és a vádlottpáros Hágába juttatása jelentősen felgyorsítaná Brüsszel és Belgrád közeledését.

A hivatalos álláspont megváltozására utal, hogy egy boszniai szerb magántévéadó a napokban olyan dokumentumfilmet tűzött műsorára, amelyben a szerb nacionalisták között ma is népszerű Karadzsicsot középszerű, hiú és gyáva embernek festették le. A pszichiáter végzettségű Karadzsics egyik volt munkatársa például arról számolt be a riportereknek, hogy a háborúban "nemzeti hőssé" avanzsált Karadzsics korábban egy dühöngő beteg elől bemenekült irodájába, és a folyosón tomboló férfit végül az idegorvos által magára hagyott ápolónő fékezte meg.

Nem csak Karadzsics feleségének emocionális könyörgése utalhat arra - a HVG belgrádi értesülései szerint -, hogy Karadzsics néhány hónapon belül az igazságszolgáltatás kezére juthat. Miközben továbbra is ötmillió dollárt kaphat a Karadzsics hollétét eláruló informátor, úgy tűnik, hogy fogyóban az exelnök rejtegetésére rendelkezésre álló pénz. Karadzsics és szövetségesei az 1995-ben véget ért polgárháború idején ellenőrzésük alatt tartották az ENSZ-embargóval sújtott terület olajellátását, és így jelentős vagyont halmoztak föl. Az 1995-ös hágai vádemelés után viszont Karadzsics föld alá kényszerült, a Boszniát gyakorlatilag protektorátusként kormányzó nagyhatalmak pedig mindent megtettek, hogy fokozatosan elvágják üzleti kapcsolatait.

Nem lehet biztosat tudni Karadzsics hollétéről, a Boszniában szolgálatot teljesítő külföldi békefenntartók több alkalommal is látványosan felsültek, amikor nagy erőkkel megrohamoztak egy-egy állítólagos kelet-boszniai rejtekhelyet, hogy azután üres kézzel, legfeljebb egy-két sebesült ortodox papot maguk mögött hagyva távozzanak. A legutóbbi híresztelések szerint nem kizárt, hogy a volt elnök egy Boszniával határos, montenegrói hegyi kolostorban, magát szerzetesnek álcázva él, ám elemzők úgy vélik, a hollétével kapcsolatos pletykák jó részét éppen Karadzsicsék terjesztik, hogy ezzel is megzavarják az utánuk nyomozókat.

Karadzsics önkéntes feladásának valószínűségét ugyanakkor csökkenti az, hogy júniusban hasonló híresztelések láttak napvilágot, akkor az állítólag időnként Szerbiában is bujkáló Mladiccsal kapcsolatban. Belgrádban néhány hete még biztosra vették, hogy küszöbön áll Mladics jelentkezése, és az állambiztonsági forrásokra is hivatkozó lapok azt írták, a volt tábornok már tárgyal is a megadás részleteiről. Ezek a híresztelések azóta elültek, azt sem tudni, egyáltalán voltak-e tárgyalások a volt főparancsnok és az NT, illetve Belgrád képviselői között.

Karadzsics és Mladics elfogása boszniai vélemények szerint szimbolikus jelentőségű lenne. "A polgárháború a lelkekben csak akkor érhet véget, ha a két főbűnös is Hágába kerül, hiszen ők testesítik meg a muszlimok ellen elkövetett legsúlyosabb bűncselekményeket" - vélekedett Senad Pecanin, a Dani című szarajevói hetilap főszerkesztője. A befolyásos muszlim lap első embere szerint ugyanakkor gyakorlati haszna is lenne a vádlottak kézre kerítésének. "Amíg ez a két ember szabadlábon van, a szerb nacionalisták még dédelgethetik Bosznia felosztására vonatkozó álmaikat. Amíg pedig jelen vannak a szerb nacionalisták, addig a muszlim és horvát nacionalistáknak is van alibijük áldatlan tevékenységük folytatására" - mondta Pecanin.

Az viszont mindenképpen jelentős fegyverténynek számít, hogy a napokban Argentínában őrizetbe vették Milan Lukicsot, aki a boszniai polgárháború idején a fegyvertelen muszlimok tömeges kivégzéséről vált hírhedtté. A Fehér Sasok névre keresztelt félkatonai szervezet élén álló Lukicsot négy évvel ezelőtt egy belgrádi bíróság is húszéves börtönbüntetésre ítélte, a Buenos Airesben fogva tartott boszniai szerb férfi várhatóan egyenesen az NT elé kerül majd. A jelek szerint a szerb háborús bűnösök szívesen menekültek Argentínába, erre utal, hogy májusban egy másik szerb vádlottat, Nebojsa Minicset is a dél-amerikai ország rendőrei fogták el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Öngyilkosságot követhetett el egy rendőr a záhonyi határrendészeten

Öngyilkosságot követhetett el egy rendőr a záhonyi határrendészeten

Felhőstratégiák: az informatika az égbe megy

Felhőstratégiák: az informatika az égbe megy

Csigalassúsággal nő a korszerű lakások száma

Csigalassúsággal nő a korszerű lakások száma

Magyar leleményesség: íme a 635 lóerős új Bentley kombi változata

Magyar leleményesség: íme a 635 lóerős új Bentley kombi változata

A Hableány-tragédia miatt a koreai turisták továbbra is törlik a hajós programokat

A Hableány-tragédia miatt a koreai turisták továbbra is törlik a hajós programokat

Bors: Letartóztathattak egy embert a több mint egy hónapja eltűnt maglódi vállalkozó ügyében

Bors: Letartóztathattak egy embert a több mint egy hónapja eltűnt maglódi vállalkozó ügyében