Újabb koalíciós partnerét veszítheti el a már eddig is kisebbségben kormányzó Mikulas Dzurinda szlovák kormányfő. A kereszténydemokraták kilépésükkel fenyegették meg, ha nem meneszti pénzügyi botrányai miatt Pavol Rusko gazdasági minisztert.

Ultimátumot intézett Pavol Hrusovsky, a szlovák kormánykoalíció egyik pártja, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke Mikulas Dzurinda kormányfőhöz: "Vagy Rusko távozik a kormányból, vagy mi" - jelentette ki a politikus múlt csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján. A kereszténydemokraták azért követelik a gazdasági tárca élén álló, és egyben a koalícióban részt vevő liberális Új Polgári Szövetséget (ANO) vezető Pavol Rusko távozását, mert a politikus pénzügyi botrányba keveredett. Ráadásul az őt ért vádakra bőséggel tálalt magyarázkodása során több ízben ellentmondásba keveredett, az újabb és újabb verziókról sorra kiderült, hogy nem felelnek meg a valóságnak. A kormányzati partnerei által nem először kényes helyzetbe hozott Dzurinda az újabb viszály tisztázására keddi lapzártánk idejére összehívta a - négy parlamenti pártot tömörítő - koalíciós egyeztető tanácsot.

Dzurindának számolnia kell azzal - bárhogy alakuljon is a helyzet -, hogy a 150 fős parlamentben jelenleg is kisebbségben lévő, 69 képviselőt maga mögött tudó kormánya tovább gyengül. A kereszténydemokraták kilépésével 15, a liberálisok távozása esetén pedig 11 képviselővel kevesebb biztos támogatóra számíthat a jövő szeptemberig még hátralévő majdnem egyéves kormányzati ciklus során. Előrehozott választásra - bár teljességgel nem zárható ki - aligha lehet politikai megfigyelők szerint számítani, hiszen az sem az ellenzéknek, sem pedig a hatalmon lévőknek nem érdeke. A koalíciós kormány működőképességéhez szükséges többséget pedig eddig is az egyre nagyobb számú független képviselő biztosította időről időre.

A Rusko-botrány másfél hónapja pattant ki, azzal, hogy a Plus 7 dní című hetilap felfedte: a pártelnök-gazdasági miniszter 2003-ban - már kormánytagként - 104,5 millió korona (akkori árfolyamon 1 korona = 6,30 forint) kölcsön felvételéről írt alá váltót. A kölcsönt egy évvel később vissza is fizette a hitelezőnek, az időközben elhunyt Lubomír Blasko vállalkozónak. A lap kérdésére, hogy miből telt erre, miközben jövedelme, legalábbis hivatalos vagyonnyilatkozata szerint, 2004-ben épphogy egymillió koronára rúgott, Rusko azt felelte, hogy a Markíza Televízióból származó osztalékból.

Kijelentésével még nagyobb vihart kavart: a csak szlovák Berlusconiként emlegetett Rusko ugyanis öt éve - amikor politikai pályára adta a fejét, és elindította az időközben kormányzati tényezővé vált ANO-t - bejelentette, hogy kiszállt az ország legerősebb véleményformáló médiahatalmának számító Markízából, tulajdonrészét barátjának, Frantisek Vízvárynak adta el. Persze azt elfelejtette megemlíteni - amit a sajtó időközben kinyomozott -, hogy megegyezésük értelmében, ha felhagyna a politikával, mindent visszakap. Helyzete még kényesebb lett azok után, hogy kiderült, a Markíza tavaly nem is fizetett osztalékot. Újabb magyarázkodás következett, mondván, a 100 milliós hitelből valójában 40 milliót el sem költött, egy, a Blaskóval tervezett közös üzletük ugyanis kútba esett. Az összeget készpénzben visszaadta, a maradékot pedig a magánvagyonából törlesztette.

Érvelésével újabb öngólt rúgott: azonnal kiderült, hogy Blasko, majd pedig halála után annak cégeit továbbvivő apja évek óta üzleti kapcsolatban áll a gazdasági minisztérium felügyelete alá tartozó, többségi állami tulajdonú Szlovák Villamos Művekkel (SE). Blasko személye vezetett 2003-ban az ANO által delegált Robert Nemcsics gazdasági miniszter lemondásához, aki nem értett egyet azzal, hogy a pártelnök saját embereit, köztük a vele üzleti kapcsolatban is álló Blaskót delegálja az SE felügyelőtanácsába. Rusko a feltételezések szerint valójában állami megrendelésekkel törlesztette a kölcsönt.

Rusko miniszteri tevékenysége sem egyértelműen pozitív. Kormánytársai szerint szinte hajszolja a külföldi befektetőket, bármit megígér, csak hogy Szlovákiába települjenek. Zsolna környékén hónapok óta kiélezett a helyzet, mert anélkül állapodott meg a dél-koreai Hyundaijal autógyár létesítéséről, hogy tisztázta volna a beruházás helyéül szolgáló földterület tulajdonviszonyait, és a kenyheci ipari parkba csábított Fordnak járó kiemelt állami támogatás körül is problémák adódtak. A kormány többi tagjának olyannyira elege lett a beruházóvadászatból, hogy júliusban elvetették a dél-koreai Hankook gumigyár 3 ezer munkahely létesítését szolgáló beruházásához szükséges állami támogatást. A gazdasági miniszter ezt irigykedő minisztertársai bosszújaként tálalta.

A mostani botrány kirobbantásának hátterében Rusko szerint a kereszténydemokraták állnak, akikkel pártjának a második Dzurinda-kormány megalakulása óta kiélezett a viszonya. A közvélemény számára a leglátványosabban a klasszikus konzervatív-liberális vitatémákban, köztük a művi terhességmegszakítás, a kötelező vallásoktatás és az egyházak finanszírozásának kérdésében csaptak össze. A kereszténydemokrata vezetésű minisztériumok, a bel- és az igazságügy ugyanakkor mindig is külön figyelmet szentelt Ruskónak, ám eddig eredménytelenül. Magyarázkodásra kényszerült például a belügyminiszter négy hónappal a választás után, 2003 elején az akkor még parlamenti alelnökként tevékenykedő Rusko telefonjának lehallgatása miatt. Kényes helyzetet teremtett az is, hogy egy tátrai szálloda személyzeténél Rusko és egy ismert maffiafőnök találkozója után tudakozódtak. Később kiderült, a pártelnök a maffiafőnökkel névrokon Ludovít Cernák gazdasági exminiszterrel tárgyalt.

Persze Ruskót sem kell félteni: 2003 nyarán a kereszténydemokraták becsületsértési pert indítottak ellene, amiért nyilvánosan azzal vádolta meg a kereszténydemokratákat, hogy vitatható a székházvásárlásuk. Az adok-kapok része volt az is, hogy a parlament a koalíciós megegyezés ellenére titkos szavazással kétszer sem választotta alelnökké Lubomír Lindtner ANO-alelnököt, a liberálisok pedig megbuktatták a kormány nagy reformprogramja utolsó elemét, a kereszténydemokrata miniszter által a parlament elé terjesztett oktatási törvényt.

TUBA LAJOS / POZSONY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Kormánymérleg

A kormánykoalíción belüli perlekedés ellenére a második Dzurinda-kormány politikája lényegében sikeresnek bizonyult:...

Több kellemetlen meglepetés éri, ha ma indul Horvátország felé

Több kellemetlen meglepetés éri, ha ma indul Horvátország felé

Államosításra készül a kormány az OKJ-s vizsgáknál

Államosításra készül a kormány az OKJ-s vizsgáknál

És akkor Mészáros Lőrinc önmaga alvállalkozója lett

És akkor Mészáros Lőrinc önmaga alvállalkozója lett

A legnagyobb hőségben is tragédiát okozhat a szén-monoxid, nem csak a fűtési szezonban

A legnagyobb hőségben is tragédiát okozhat a szén-monoxid, nem csak a fűtési szezonban

Nagyon hasznos funkció került a Google Dokumentumokba

Nagyon hasznos funkció került a Google Dokumentumokba

Leszakad az ég, riasztást adott ki az OMSZ

Leszakad az ég, riasztást adott ki az OMSZ