Hatvanéves uralmát veszítette el Stájerországban, Ausztria harmadik legnépesebb tartományában a vasárnapi helyhatósági választásokon a kormányzó Néppárt. Győztek a szociáldemokraták, akik ezzel az országos parlament felsőházában is megszerezték a többséget.

Könnyek között vállalta magára a felelősséget az 1996 óta tartományi miniszterelnök Waltraud Klasnic. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) Stájerországban ugyanis csak 38,7 százalékot ért el, amivel nem csupán az öt évvel ezelőtti sikertől maradt el 8,6 százalékkal, de második helyre szorult a - pozíciójukat 2000-hez képest 9,4 százalékkal javító - 41,7 százalékos szociáldemokraták (SPÖ) mögött. A harmadik helyen - és ez az igazi szenzáció - a kommunisták végeztek (korábbi 1 százalékos hányadukat növelték 6,3 százalékra), 35 év után először jutva be ismét a tartományi parlamentbe. Ahol a továbbiakban már csak a zöldeknek jutott hely, némi szavazati arányvesztéssel (5,6-ról 4,7-re). A 76 százalékos választói részvételű szavazás további szenzációval szolgált: nem került be a törvényhozásba sem a Szabadságpárt (FPÖ), sem pedig a belőle a tavasszal Jörg Haider vezetésével kivált Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ), amely most először indult választáson, és alig 1,7 százalékot tudott összekaparni.

Az ÖVP drámai veresége - ezt az országos vezetés sietett is hangoztatni - döntően helyi okokra vezethető vissza. A "Landesmutti" néven elhíresült, állami pozícióiból már vissza is lépett Klasnic az utóbbi két évben elveszítette két "trónörökösét", a stájer gazdasági sikerekben kulcsszerepet vállalt Gerhard Hirschmannt és Herbert Paierlt, akik egymás legyőzésével voltak elfoglalva. Hirschmann számos helyi botrány főszereplőjévé vált, és az egykoron néppárti reménység saját pártot alapítva el is indult a mostani választáson, 2 százalékot rabolva az ÖVP-től. A kereszténydemokratákat sújtó botránysorozat, amelyben Klasnic taktikai ügyetlensége is kiviláglott, nagyrészt elég volt az SPÖ győzelméhez.

A tartomány élére az 52 esztendős, egykori sokszoros jéghokibajnok, az eddig nem különösebben karakteres Franz Voves kerül, és fordított arányban bár, de továbbra is vörös és fekete, azaz SPÖ-ÖVP- kormány irányítja majd az elsősorban autóiparáról nevezetes Steiermarkot. A kommunisták győzelme szintén helyi sajátosság, mondhatni one-man show, a lakásbérlők szószólójaként népszerűvé vált Ernest Kalteneggernek köszönhetően, aki még fizetése egy részét is szétosztja a hajléktalanok között. A tragikusan vesztes Jörg Haider szintén stájer egyediségnek tartja, hogy a klasszikus nagy pártok között olyan erejű harc dúlt, amely elvett minden erőt a kis pártoktól.

Messze túlmutatnak helyi fontosságukon azonban a vasárnapi választások. Franz Voves győzelmével egy eleddig rendíthetetlen néppárti tartomány veszett el, és szűnt meg így az ÖVP öröknek hitt "vidéki" fölénye. Tavaly márciusban Salzburg került Gabi Burgstall révén vörös kézre, és így a kilenc tartományból most négy vörös, négy fekete, a kilencedikben, Karintiában pedig Jörg Haider - ezúttal narancsszínű pártjával - az úr. Mivel a tartományok népessége sem közömbös az erőviszonyok szempontjából, a mostani győzelemmel megszűnt az országos törvényhozás felsőházában - az amúgy nem különösebben befolyásos Bundesratban - a Néppárt fölénye, a legnagyobb pártfrakcióvá az SPÖ-é lépett elő.

Október következő vasárnapján Burgenlandban lesz választás, 23-án pedig Bécsben tartanak előrehozott választásokat. Mindkét kelet-ausztriai tartományban a jelenleg is kormányzó szociáldemokraták megerősödése várható, sőt mindkét helyen abszolút többség megszerzésének esélyét jelzik a prognózisok, amelyek valószínűségét a látványos stájer siker csak erősíti. Amikor Michael Häupl bécsi tartományi miniszterelnök, egyszersmind fővárosi polgármester a jövő év tavaszáról előre hozatta a helyhatósági választást, megpróbálta Wolfgang Schüssel néppárti kancellárt rávenni, hogy ő is most októberre időzítse a jövő év őszén esedékes országos választásokat.

Schüsselnek, amint azt a mostani vörös győzelmi hullám is mutatja, több esze volt, semmiképpen sem akart ennek hátán sodródni. A nagy kérdés, hogy az SPÖ tartományi erősödése kihat-e a majd 2006-ban az országos eredményekre, a gyakorlatilag eltűnőben lévő koalíciós BZÖ nélkül marad-e az ÖVP elsősége. A saját pártján belül sem különösebben kedvelt szociáldemokrata vezérre, Alfred Gusenbauerre eddig nem sugárzott ki a tartományi SPÖ-vezetők népszerűsége, a stájer fejlemények még inkább a helyi vezető politikusok befolyását erősítik a központtal szemben. Aminek akár személyi változás is lehet a következménye az SPÖ élén a következő 12 hónapban.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kerpel-Fronius: Az előválasztás nehezebb, mint közösen legyőzni Tarlóst

Kerpel-Fronius: Az előválasztás nehezebb, mint közösen legyőzni Tarlóst

"A digitalizáció kisebb fajta forradalmat hozott"

"A digitalizáció kisebb fajta forradalmat hozott"

Senki sem fog ripsz-ropsz babaváró hitelhez jutni

Senki sem fog ripsz-ropsz babaváró hitelhez jutni

San Franciscóban betiltották az e-cigarettákat

San Franciscóban betiltották az e-cigarettákat

Sokkal több a drogfüggő ember, mint ahogy korábban hitték

Sokkal több a drogfüggő ember, mint ahogy korábban hitték

Kipróbálná már az iPhone-ok új rendszerét? Akkor ezt tegye

Kipróbálná már az iPhone-ok új rendszerét? Akkor ezt tegye