Kampányfinanszírozási törvénysértés gyanújával vád alá helyezték, és ezért lemondott a washingtoni képviselőházban a többségi republikánusok frakcióvezetői posztjáról Tom DeLay. Átmenetinek szánt félreállásával lassulhat a republikánusok, illetve Bush politikai programjának végrehajtása.

Amerikán kívül alig ismerik, washingtoni politikai körökben viszont ellenfelei rettegik, hívei pedig magasztalják Tom DeLay nevét. A politikus az év talán legnagyobb amerikai belpolitikai földrengését okozva a múlt szerdán pártja szabályai szerint lemondani kényszerült a képviselőházban többségben lévő republikánusok frakcióvezetői posztjáról, mert Texasban vádat emeltek ellene. Az a gyanú, hogy DeLay segítőivel konspirálva három éve megszegte a texasi kampányfinanszírozási törvényt, amiért elvileg két évig terjedő börtönt és 10 ezer dollár pénzbüntetést kaphat. Ennek kiszabása valószínűtlen, a vádnak pedig még az esküdtszék előtt is meg kell állnia, az ellenzéki demokraták viszont alig tudták titkolni kárörömüket, hogy az egyik legbefolyásosabb republikánus politikusnak tartott DeLay botrányba keveredett, és ha talán ideiglenesen is, de távoznia kellett posztjáról.

Az amerikai politikát minden szinten elárasztó pénzözönt tekintve akár bagatellnek is tekinthető az az ügylet, amely megrendítette annak a DeLaynek a pozícióját, akin ellenfelei évek óta hiába próbáltak fogást találni. 2002 szeptemberében a DeLay által alakított Texasiak a Republikánus Többségért elnevezésű politikai akcióbizottság, amely a kampányadományokat gyűjtötte, 190 ezer dollárt kapott különböző vállalatoktól. Mivel azonban egy 1905-ben hozott texasi törvény tiltja a politikai kampányok vállalati finanszírozását, a pénzt megutaztatták.

A dollárok szövetségi szintre, a Republikánus Párt országos bizottságához kerültek, hogy onnan visszaszivárogjanak hét olyan helyi jelölthöz, akik az ottani képviselőházba próbáltak bekerülni. A pénzügyi manővernek is köszönhetően Texasban 130 év után először szereztek többséget a republikánusok, akik ezt kihasználva úgy rajzolták át a választási körzetek határait, hogy a kialakított republikánus szavazótömböknek köszönhetően a 2004-es kongresszusi választásokon a párt a korábbinál öttel több törvényhozót tudott küldeni a washingtoni szövetségi képviselőházba. Ezzel pedig nemcsak az ottani republikánus többség erősödött meg, hanem DeLay politikacsináló nimbusza is, ami még elkeseredettebbé tette a kongresszusi kudarc és elnökjelöltjük, John Kerry sima fiaskója miatt szétzilált demokraták támadásait a politikus ellen.

A politikai könyörtelensége miatt Kalapácsnak is nevezett DeLay persze ártatlannak vallotta magát, a vádemelést pedig annak tulajdonítja, hogy az illetékes államügyész demokrata, ezért politikai vendettának minősítette. A felhők azonban már korábban gyűltek a feje fölött: a képviselőház etikai bizottsága tavaly ősszel három ügyben is elmarasztalta, az idén pedig a szövetségi bűnügyi vizsgálat alatt álló szuperlobbistával, Jack Abramoff-fal ápolt kapcsolatai miatt kellett magyarázkodnia.

Az 1984-es képviselői mandátumszerzésével kezdődő politikai pályafutása előtt Texasban rovarirtó vállalkozóként dolgozó, magát szegény sorból felküzdő 58 éves DeLay az 1994-es törvényhozási választások konzervatív forradalmának a legfontosabb tábornoka volt, aki a győzelem után a többségi frakció igazgatója lett. A pozíció birtokosának legfontosabb feladata annak elérése, hogy a frakció együtt szavazzon a párt politikai, illetve törvényhozási kezdeményezései mellett.

Ebben pedig DeLay profinak bizonyult. A mézesmadzag és a furkósbot szükség szerinti alkalmazásával fegyelmet teremtett a republikánus képviselők között, ami előbb a demokrata elnök, Bill Clinton kompromisszumokra szorítását, a 2000-es választási diadal után pedig a republikánus George W. Bush minden kezdeményezésének támogatását garantálta. Azóta a Fehér Ház törvényhozási sikereinek zömét DeLay háttérmunkája biztosította. A politikus 1998-ban - amikor a konzervatív forradalom hadvezére, Newt Gingrich a képviselői mandátumát is visszaadva lemondott - nem indult a házelnöki posztért, azt meghagyta szövetségesének, Dennis Hastertnek, és maga csak 2002-ben lépett előre az e mögött a második legfontosabbnak számító frakcióvezetői posztra. A republikánusok képviselőházi gépezetének olajozott működtetése mellett DeLay nevéhez fűződik a párt kampányfinanszírozási mechanizmusának felturbózása is, amiben kulcsszerepet játszott, hogy a lobbistákat - az etikai határokat tágítva - kijárókból a politikusok partnerévé emelte.

Rosszkor jött DeLay botránya a republikánusoknak. Bush népszerűsége mélypontra, 40 százalék alá süllyedt, a magas benzinárak fokozzák a lakosság elégedetlenségét a hatalmon lévőkkel szemben, a Katrina hurrikánra történő lassú reagálás nemcsak a Fehér Ház, de a kongresszus presztízsén is sokat rontott, a helyreállítás beígért költségei miatt pedig lázadoznak a párt soraiban a fiskális konzervatívok. Ráadásul a családja által alapított, kórházakat üzemeltető HCA Inc. nevű cégben lévő részvényeinek eladása kapcsán bennfentes kereskedelem miatt vizsgálat folyik a szenátusi republikánus többség vezetője, Bill Frist ellen is.

A republikánusok attól tartanak, a skandalumok miatt leszerepelhetnek a jövő évi kongresszusi választásokon, és ugyanebben bíznak a demokraták, akik a képviselőházi többség visszaszerzésében reménykednek. A kommentárok pedig emlékeztetnek rá, hogy az 1994-es konzervatív forradalomhoz a képviselőház demokrata többségének vezetésében kitört pénzügyi és korrupciós botrányok szolgáltatták a forradalmi helyzetet, és a Newsweek hetilap friss felmérése szerint ha ma lennének a választások, akkor a republikánusok a szavazatok 38, a demokraták pedig az 50 százalékára számíthatnának.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kigyulladt kamion miatt zárták le az M7-es autópályát

Kigyulladt kamion miatt zárták le az M7-es autópályát

Nem volt elég komoly 650 lóerővel a Lamborghini SUV-ja, tenni kellett valamit

Nem volt elég komoly 650 lóerővel a Lamborghini SUV-ja, tenni kellett valamit

Nemcsak sebességet, hangerőt is mérnek az új szupertraffipaxok

Nemcsak sebességet, hangerőt is mérnek az új szupertraffipaxok

Nem, ez nem egy hajléktalanszálló, hanem egy "orvosi szoba" a Honvédkórházban

Nem, ez nem egy hajléktalanszálló, hanem egy "orvosi szoba" a Honvédkórházban

Matteo Salvini az amerikai alelnökkel találkozott, de Trumpnak udvarolt

Matteo Salvini az amerikai alelnökkel találkozott, de Trumpnak udvarolt

Lövöldözés és pánik tört ki a Toronto Raptors bajnoki ünneplésén

Lövöldözés és pánik tört ki a Toronto Raptors bajnoki ünneplésén