Hiába erősödött meg a júliusi londoni terrortámadás után mutatott bátor kiállását követően az iraki politikája miatt hiteltelenné vált Tony Blair kormányfő helyzete, a Munkáspárt múlt heti kongresszusán ismét felmerült, mikor adja át a stafétabotot riválisának, Gordon Brown pénzügyminiszternek.

Pontosan mikor szándékozik távozni a hatalomból Tony Blair kormányfő, és a hátralévő időszakban mit is akar megvalósítani elképzeléseiből? - leginkább ezek a kérdések foglalkoztatták a brit Munkáspárt küldötteit a párt múlt héten Brightonban megrendezett szokásos éves pártkongresszusán. Aligha volt meglepő, hogy valójában egyik kérdésre sem kaptak egyértelmű választ. Nem véletlenül: csupán egyetlen emberben, épp az érintettben, Blairben nem merült fel ez a kérdés, így ezek után szükségét sem érezte, hogy beszédében e témát akár csak mellékesen is megemlítse. Pedig utódlásának kérdését épp maga vetette fel a párt tavalyi kongresszusán, amikor előállt azzal a megdöbbentő bejelentéssel, hogy indulni kíván a következő - időközben meg is nyert - választáson, és ha a Munkáspárt ismét győzedelmeskedik, kitölti kormányzati mandátumát, ám a negyedik erőpróbára már nem vállalkozna.

Igen szokatlan a szigetországban, hogy egy politikus évekkel korábban elárulja, mikor kíván visszavonulni. Azonmód felvetődött utódlásának a kérdése, hiszen kiesésével a Munkáspártnak új kormányfőjelöltet kell állítania, személyét időben be kell vinni a köztudatba. Ily módon azóta szinte napi témává vált a találgatás arról, mikor is távozik Blair a posztjáról. Pozíciója a májusi, munkáspárti győzelmet hozó parlamenti választás után sajátos módon megingott: hiába vitte pártját harmadik alkalommal győzelemre, annak alsóházi többsége - elsősorban a kormányfő iraki politikája miatt - a korábbinak a felére zsugorodott. Ez idő tájt azt rebesgették, hogy a harmadik ciklusban kormányzó, Európa-párti Blair az európai alkotmányról 2006 májusára tervezett, eleve kudarcra ítélt referendumot követően áll fel. Az időközben megfeneklett uniós alkotmányozási folyamat szükségtelenné tette azonban a szigetországban a népszavazás kiírását.

Időközben Blairnek sikerült visszatornásznia népszerűségét: a júliusi londoni terrortámadások idején mutatott bátor, határozott fellépésével ismét el tudta hitetni a britekkel, hogy ilyesfajta vezetőre van szükségük. Ezért aztán mostanában munkáspárti körökben is 2007-et emlegetik mint a Blair számára legideálisabb időpontot a kormányfőségről való lemondásra. De ezt is csak azért, hogy utódjának a választásig még két éve legyen e felkészülésre. Könnyen megtörténhet azonban, hogy az ismét ereje teljében lévő Blair talán a negyedik megmérettetést is vállalja. Megfigyelők mindezt felesége, Cherie reakciójából szűrték le, aki a BBC riporterének ez irányú kérdésére csak annyit mondott, "olyan messze van még, hogy gondolkodni sem érdemes róla".

Blair a munkáspárti kongresszuson eközben a tőle megszokott lendülettel és meggyőző erővel előadott, de már szinte unalomig ismert szlogeneket tartalmazó beszédében mindenre kitért. Leszögezte: a következő választáson nem - mint a riválisok állítják - a megújult Konzervatív Párt és a régi Munkáspárt méri össze erejét, hanem az enervált konzervatívok és az ismét újat mutatni képes - Blair színre lépése óta "New Labourként" ismert - Munkáspárt között dől majd el.

Az utódjának kikiáltott Gordon Brown pénzügyminiszter viszont valóságos miniszterelnöki székfoglalóval lepte meg az egybegyűlteket. Tőle szokatlan módon arról beszélt, hogy újból életre kelti a Munkáspártot, őrködni kíván a brit gazdaság fölött, és minden szükséges eszközzel "felszereli" az országot, amivel az új "nagytigrisek", Kína és India jelentette kihívásokra megfelelő válasz adható. Biztosította a baloldali értékek iránt elkötelezett küldötteket arról, hogy - ha vezérükké rukkol elő - folytatja a Blair által megkezdett oktatási és egészségügyi reformokat, erősítve az állami szerepvállalást.

Szinte nyíltan trónkövetelőként lépett fel egyes vélemények szerint Brown, beszédében egyértelműen megfogalmazódott, hogy szívesen venné Blair egy éven belüli távozását. Mások viszont úgy interpretálták a pénzügyminiszter mondandóját, mint aki ugyan szavakba öntötte politikai hitvallását, ám két évnél hamarabb nem készül átvenni Blairtől a stafétabotot. Politikai elemzők szerint Brown azért is vár, mert a konzervatívok példáját látva, meg akarja óvni a láthatóan már most is megosztott Munkáspártot a széteséstől.

Brown esetleges színre lépése kapcsán kritikusai mindenesetre már most bedobták, hogy nem is olyan rózsás a gazdaság helyzete, mint amit a választási kampányban oly gyakran hangoztatott. Kétségtelen, Brown szerencsétlenségére a gazdaság kezdi beigazolni az elemzők félelmeit, és a gyengeség jeleit mutatja. A napokban jelentették be, hogy a hazai össztermék (GDP) a második negyedévben 1993 óta a legalacsonyabb, 1,5 százalékos bővülést mutatott, amelynek nyomán lefelé módosították az ez évi előrejelzéseket. Brown is elismerte, hogy a tervezett 3-3,5 százalékkal szemben alig 2 százalékos gazdasági növekedésre lehet az idén számítani. Nem csoda, ha a brit jegybank - a lassulás jeleit érzékelve - két év után először csökkentette augusztusban 25 bázisponttal, 4,5 százalékra az irányadó kamatot. Brown az általa a hetvenes évek olajpiaci válságához hasonlatos olajár-emelkedést hibáztatja mindezért, gazdasági elemzők azonban az utóbbi években hihetetlen áremelkedést mutatott ingatlanpiaci buborék kipukkanását látják a háttérben.

TÁLAS ANDREA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felnőhet az OTP-hez, vagy bedőlhet, mint a Matolcsy-rokon bankja

Felnőhet az OTP-hez, vagy bedőlhet, mint a Matolcsy-rokon bankja

Szúnyoginvázió: rendkívüli irtást rendeltek el a Balatonnál

Szúnyoginvázió: rendkívüli irtást rendeltek el a Balatonnál

Ütközés a CERN-ben: nincs szükségük a Microsoftra

Ütközés a CERN-ben: nincs szükségük a Microsoftra

Stephen King odavan a Ragyogás folytatásáért

Stephen King odavan a Ragyogás folytatásáért

A Közép-Keleten fogták el a húsvétvasránapi Srí Lanka-i merényletek fő felelősét

A Közép-Keleten fogták el a húsvétvasránapi Srí Lanka-i merényletek fő felelősét

Feljelentést tesz a MÁV monori vonat pórul járt utasainak ügyében

Feljelentést tesz a MÁV monori vonat pórul járt utasainak ügyében