Véres múltját zárná le végleg Algéria az iszlámistáknak részleges amnesztiát kínáló charta elfogadásával, amely az állam által elkövetett bűnök felett is szemet huny. A bírálók szerint a megbékélés helyett a felejtést célzó program Bouteflika elnök hatalmi ambícióit szolgálja.

A szavazók több mint 97 százaléka voksolt igennel az Algériában múlt csütörtökön tartott népszavazáson a "nemzeti megbékélés és béke chartájáról", amely részleges amnesztiát biztosít az 1992-ben kezdődött polgárháborút kirobbantó iszlámistáknak. A hivatalos bejelentés szerint a 33 milliós ország szavazásra jogosult 18,3 millió polgárának majd 80 százaléka vett részt a referendumon, ami - ha igaz - azt jelenti, hogy az ország valóban megbocsátana a kegyetlen erőszakhullám résztvevőinek, és eltemetné a múltat.

A szavazást nem ellenőrizték azonban független megfigyelők, és a bojkottra felszólító ellenzéki hangokat a kampány során elnyomták. Míg a voksolás elméletileg titkos volt, a választási tisztviselők könnyen figyelemmel kísérhették, hogy ki hogyan szavaz, hiszen kék cédula jelentette az igent, ami könnyen átütött a fehér borítékon, míg a nem voks fehér színű volt. A részvételi arányt is sokan megkérdőjelezték, hiszen a fővárosban és környékén a szavazóhelyiségek szemtanúk szerint üresen kongtak.

Sok algériai szavazó a múlt helyett szavazócéduláját temette el a vérontásban megölt vagy eltűnt szerettei sírjánál, tiltakozva az amnesztia ellen. Emberjogi szervezetek szerint a charta elfogadása egyet jelent a problémák szőnyeg alá söprésével, mivel igazságot egyáltalán nem szolgáltat. A charta büntetlenséget biztosít azoknak, akik leteszik a fegyvert, akiket a terrorizmus támogatása miatt otthon vagy külföldön köröznek, akik már börtönben ülnek, és akiket távollétükben ítéltek el. Kivételt azok képeznek, akik mészárlásban, nők elleni erőszakos akcióban vagy bombamerényletben vettek részt. De a nem egyértelmű dokumentum nem ígéri a gyilkosságok és kínzások kivizsgálását, nem szól a támadások finanszírozóiról, és nem állít fel semmiféle megbékélési bizottságot. Azt sem említi, hogy ki dönt a kérelmekről, gyakorlatilag szabad kezet adva Abdelaziz Bouteflika elnöknek.

Márpedig a 13 éve kezdődött polgárháborúban legalább 150 ezer ember vesztette életét, miután az Iszlámista Üdvfront (FIS) erőszakhoz folyamodott, mert a hadsereg törölte a parlamenti választás második fordulóját, lévén, hogy az 1991 végén tartott első menetben a FIS komoly előnyre tett szert. A lázadás a kilencvenes évek közepén érte el tetőpontját, amikor mintegy 25 ezer szélsőséges állt csatasorba. A konfliktus során a gyilkosok egész falvakat irtottak ki, gyakran előfordult, hogy elvágták áldozatuk torkát, anyák méhéből kivágták a magzatot, gyerekeket égettek el kemencékben.

Nemcsak az iszlámista erőszakra ereszkedne a feledés homálya, hanem az állami visszaélések is büntetlenül maradnak. Legalább hatezer - de akár ennek a háromszorosa is lehet - azon polgári áldozatok száma, akiket a biztonsági erők öltek meg, vagy akik a letartóztatások után végleg eltűntek. A charta kimondja, hogy "az algériai nép elutasít minden olyan állítást, miszerint az állam felelős az eltűnésekért". Így a hatalom hiába ismerte el közvetve első ízben az eltűnések tényét, a népszavazás az iszlámisták ellen törvénytelenül fellépő, egymást követő kormányokat is tisztára mossa. Az iszlámista és az állami erőszak áldozatainak hozzátartozói azzal vigasztalódhatnak, hogy a charta kompenzációt ígér.

Részben az 1999-ben hatalomra jutott Bouteflika elnök sikere, hogy az erőszak az utóbbi években jelentősen csökkent, ám évente még mindig több száz halálos áldozata van a lecsendesedett, de teljesen véget nem ért konfliktusnak. Az elnök először hivatalba lépésének évében hirdetett amnesztiát, de addigra a FIS fegyveres szárnya, az Iszlám Üdvhadsereg (AIS) jórészt már felhagyott az erőszakkal, 2000-ben fel is oszlott. Bouteflika még abban az évben rendeletben garantált büntetlenséget két másik fegyveres szervezetnek, aminek eredményeképpen a legkegyetlenebb gyilkosságokat elkövető Fegyveres Iszlámista Csoportot (GIA) mostanra jórészt felszámolták. Ma a legfőbb gerillafrakció a Prédikálás és Harc Szalafista Csoportja (GSPC), amely a GIA-ból 1998-ban jött létre. A GSPC a hétvégén máris elutasította a fegyverletételt, ugyanakkor tíz tagja feladta magát.

A népszavazás sokak szerint elsősorban Bouteflika elnök politikai programját szolgálja. A referendum ugyanis előkészítheti a talajt az alkotmány módosítására, amely csak két elnöki terminust engedélyez. Bouteflika célja állítólag az, hogy 2009-ben - 71 éves korában - harmadszor is indulhasson az elnökválasztáson. Az annak idején a hadsereg segítségével hatalomra jutott egykori külügyminiszter folyamatosan szilárdította meg hatalmát, jórészt nyugdíjazva azokat a tábornokokat, akik az elnöki székbe segítették. Az általa kinevezett főtisztek már neki tartoznak hűséggel.

A Le Monde francia lap szerint a saját messianisztikus küldetésében hívő Bouteflika továbbra sem engedi vissza a politikai porondra a FIS-t, így kérdés, hogy sikerülhet-e a megbékélés demokratizálás nélkül. Ugyanakkor sok algériait a mostani népszavazásnál jobban érdekli a megélhetése. A munkanélküliség 30 százalékos, de a 30 év alatti aktív lakosság felének nincs állása. A felnőtt népesség harmada analfabéta. A makromutatók szerint viszont minden rendben van: a gazdaság tavaly 6, tavalyelőtt 6,8 százalékkal növekedett, az államadósság a tíz évvel ezelőttinek - amely meghaladta a hazai összterméket (GNP) - a felére csökkent. Mindez jórészt a magas olajáraknak köszönhető, hiszen a szénhidrogénipar adja a GNP 30-40 és az export 95 százalékát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Balesetben halt meg egy 20 éves nő Soltnál

Balesetben halt meg egy 20 éves nő Soltnál

Kigyulladhatnak a régebbi MacBook Prók, visszahívja őket az Apple

Kigyulladhatnak a régebbi MacBook Prók, visszahívja őket az Apple

Elnézte a lezárt sorompót a motoros, berepült a sínekre. Nagyon kellett sietnie az őrangyalának

Elnézte a lezárt sorompót a motoros, berepült a sínekre. Nagyon kellett sietnie az őrangyalának

Indiában külön minisztériumot hoztak létre a vízhiány kezelésére

Indiában külön minisztériumot hoztak létre a vízhiány kezelésére

Ne keresse péntek délután az Útinformot

Ne keresse péntek délután az Útinformot

Végre egy kutatás a macskákról: jellemvonásaik fele öröklés által megy tovább

Végre egy kutatás a macskákról: jellemvonásaik fele öröklés által megy tovább