Nem szűnnek az összecsapások a különféle palesztin frakciók között a Gázai övezet kiürítése óta, miközben a Hamász és a Fatah ádáz küzdelmet vív az önkormányzatokért a majd három évtized utáni első helyhatósági választásokon.

Palesztin rendőrök és militánsok csaptak össze ismét hétfőn Gáza városban, jelezve, hogy a békéltető kísérletek ellenére is folytatódnak a fegyveres összetűzések az övezetben. A különféle frakciók közötti harcok azóta erősödtek fel, hogy Izrael 38 évi megszállás után szeptember 12-én kivonult a Gázai övezetből, hatalmi vákuumot hagyva hátra. Az izraeli kiürítés utáni eddigi legsúlyosabb belharc a Hamász fegyveres tagjai és a Palesztin Hatóság rendőrei között történt, melynek során egy rendőrparancsnok és két polgár vesztette életét. A pattanásig feszült helyzetre utal, hogy a csetepaté hamar átterjedt több környékre is, legalább ötvenen megsebesültek, és egyes hírek szerint a militánsok még vállról indítható gránátokat is kilőttek a rendőrség épületeire.

Az izraeli hadsereg távozása óta a Hamász fegyveresei többször is semmibe vették a Mahmúd Abbász elnök vezette Palesztin Hatóság rendeleteit, amelyek a törvényesség helyreállítása érdekében megtiltották az utcai fegyverviseletet. A legújabb rendelkezés szeptember 24-én lépett életbe, amelyhez egyébként több szélsőséges csoport, köztük a Hamász is csatlakozott. Sőt a Hamász és az Abbász kormányzatában meghatározó Fatah mozgalom száműzetésben lévő vezetői a múlt héten Damaszkuszban azt ígérték, tartózkodnak az erőszaktól.

A feszültség azonban aligha enyhül, hiszen a jövő januárra tervezett parlamenti választás közeledtével mind élesebbé válik a Hamász és a Fatah közötti politikai rivalizálás. A világi és nacionalista Fatah nemcsak az önkormányzat vezetésében játszik szinte egyeduralkodó szerepet, hanem a Palesztinai Felszabadítási Szervezetben is (PFSZ), amely 1993-ban Izraellel megkötötte az autonómia megalakulásához vezető oslói megállapodást. A Hamász - amely nem tagja a PFSZ-nek - elutasította az oslói folyamatot, és nem is vett részt az első, 1996-os parlamenti választáson. Az Izrael elpusztítására törekvő, iszlámista Hamász azonban ezúttal közölte, indulni kíván a jövő évi megméretésen.

Mindkét fél nyilvánvalóan a parlamenti választás főpróbájának tekinti, hogy 28 év után először cserélik le a palesztin helyhatóságok vezetését, sok településen csak most először választva önkormányzatot. A választási folyamat tavaly decemberben kezdődött, majd májusban folytatódott, és két hete tartották meg a harmadik fordulót, a negyedik, egyben utolsó menetre várhatóan az idén decemberben kerül sor. Míg az első kettőn jól szerepelt a Hamász - a helyek harmadát szerezve meg -, addig a legutóbbi választáson valamivel alulmaradt a szervezet közvélemény-kutatások által jelenleg mért 30 százalékos népszerűségéhez képest. Míg ugyanis a Fatah a voksok 54, a Hamász a szavazatok 26 százalékát szerezte meg.

A harmadik fordulóban csak ciszjordániai önkormányzatokat választottak meg, de az eredmény sokak szerint tükrözi a palesztin hangulatot, mivel ez volt az első szavazás a Gázai övezet kiürítése óta. Így akár az is leszűrhető, hogy a zökkenőmentes gázai kivonulásból inkább a Fatah profitált többet politikailag. A részletek vizsgálata azonban árnyalja a Fatah sikerét. Bár a részvétel magas, 84 százalékos volt, viszonylag kevés választót érintett a harmadik forduló. Ráadásul a kis falvakban amúgy is inkább a családi kötelékek számítanak, semmint az ideológia, Ciszjordániában pedig a Hamász hagyományosan amúgy is gyengébb, mint a Gázai övezetben. Továbbá a negyedik fordulóra maradtak olyan nagy városok, mint Gáza vagy a ciszjordániai Náblusz, Rámalláh és Hebron, ahol a Hamász jóval erősebb, mint vidéken.

Nehezíti az előrelátást, hogy a Hamász nem indult minden körzetben, és az izraeli hadsereg az újra lángra kapott erőszak örvén a szervezet több jelöltjét is letartóztatta. Ráadásul olyanokat, akik a Hamász mérsékelt szárnyához tartoznak, és akiknek a Háárec izraeli lap szerint nincs kapcsolatuk a fegyveres szárnyhoz. Könnyen lehet, hogy Izrael így akarta előnyhöz juttatni a Fatahot, de ez a taktika később vissza is üthet. Ariel Saron izraeli kormányfő már többször is hangoztatta, hogy nem segíti a januári parlamenti választás ciszjordániai lebonyolítását, ha a Hamász nem szabadul meg a fegyvereitől. Ám az izraeli hadsereg ciszjordániai parancsnoka, Jair Golan tábornok úgy vélte, aligha befolyásolhatják a palesztin politikát. Ha Izrael megtiltja a Hamásznak a választáson való részvételt, akkor más név alatt fog indulni - tette hozzá.

Mindkét szervezet egyre ügyesebben szervezi kampányát. A Fatahnak sikerült elérnie, hogy jelöltjei pártszínekben és ne függetlenként induljanak, ami inkább megosztotta volna a párt híveit. A Hamász ugyancsak centralizálta választási hadjáratát, és egységesítette jelképeit valamint szlogenjeit. Egyre inkább nyilvánvaló, hogy ez a két szervezet játssza a főszerepet a palesztin hatalomért folytatott küzdelemben, amibe legfeljebb egy-két mozgalom szólhat még bele. A helyhatósági választás harmadik fordulójában harmadik lett a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF), amely - még két másik, ugyancsak baloldali párttal egyetemben - inkább a Fatahhoz áll közelebb, mint a Hamászhoz.

Míg a Fatahot korrupcióval és hozzá nem értő vezetéssel vádolják széles körben, az öt éve kirobbant intifáda alatti öngyilkos merényletekkel egyre népszerűbbé váló Hamász máris igyekszik alternatívát nyújtani. A londoni The Economist szerint az első fordulóban elnyert gázai önkormányzatok területein például nekifogott az utcák megtisztításához, ingyenes iskolai buszjáratokat indított és nőközpontot hozott létre. A hivatalokban - a korábbiaktól eltérően - teljes munkaidőben dolgoznak, a szolgálati autókat csak hivatalos célokra használják, és könnyű a bejutás a polgármesterekhez.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ez az öt szám lehet a kiút a kánikulából

Ez az öt szám lehet a kiút a kánikulából

Ez történt: Putyin adott egy pofont a szabad internetnek

Ez történt: Putyin adott egy pofont a szabad internetnek

Csalás ügyében elítélték az izraeli miniszterelnök feleségét

Csalás ügyében elítélték az izraeli miniszterelnök feleségét

Optikai csalódás: nem fogja elhinni, de mindegyik golyó pontosan ugyanolyan színű

Optikai csalódás: nem fogja elhinni, de mindegyik golyó pontosan ugyanolyan színű

Beiktatták Szlovákia első női államfőjét

Beiktatták Szlovákia első női államfőjét

Baleset miatt lezárták az M5-ös autópályát Budapest határában

Baleset miatt lezárták az M5-ös autópályát Budapest határában