Ellenzéki sikert hozott a múlt heti népszavazás Kenyában. A választók többsége nemet mondott a kormányzat által támogatott alkotmánytervezetre, az elnök hatalmát azonban ezzel egyelőre nem ingatták meg.

Győzelmi nagygyűlést tartottak szombaton Nairobiban a kenyai ellenzék hívei, miután a múlt hétfőn rendezett népszavazáson elbukott az ország új alkotmányának tervezete, amelyet Mwai Kibaki államfő és hívei igyekeztek elfogadtatni a közvéleménnyel. Mintegy 10 ezren éltették az elnökkel szemben álló politikai erők egyik vezérét, az önálló Kenya alapítóatyjának, Jomo Kenyattának 44 éves fiát, Uhuru Kenyattát, aki rendkívüli választások kiírását sürgette. Az ellenzék ezzel a követeléssel próbál kurzusváltást kicsikarni a politikai stabilitásáról ismert kelet-afrikai országban. A hatalmon lévők viszont nem látják szükségét az idő előtti voksolásnak, az ezt sürgető tüntetéseket nemzetbiztonsági veszélyekre hivatkozva betiltották.

A referendumon a 11 millió választópolgárból 6 millióan vettek részt, és 57 százalékuk mondott nemet az alaptörvény legújabb változatára, amely heves politikai csatákat okozott az utóbbi másfél esztendőben, és még a három évvel ezelőtti választásokon győztes, széles körű összefogáson alapuló pártszövetséget, a Nemzeti Szivárvány Koalíciót is megosztotta (HVG, 2004. július 31.). A 28 tagú kabinet hét minisztere - köztük a Liberális Demokrata Párt karizmatikus vezére, a közlekedési tárca birtokosa, Raila Odinga - a tervezet elfogadása ellen lépett fel, mert úgy találta, hogy az nem korlátozza kellőképpen az államfő hatalmát. Pedig Kibaki a 2002. decemberi választásokon egyebek közt éppen azzal az ígérettel tudta tető alá hozni az őt hatalomra segítő koalíciót, hogy a beiktatását követő száz napon belül elkészül az új - a brit gyarmati uralom megszűnése, Kenya függetlenné válása után, 1963-ban elfogadott alkotmányt felváltó - alaptörvény, amelynek egyik alapeleme a végrehajtó hatalom megosztása lesz. Azt tervezték, hogy létrehozzák - és a Kibakit győzelemre segítő szolgálatai fejében Odingának adják - a miniszterelnöki tisztséget, amelynek birtokosa az akkori elképzelés szerint meghatározó befolyást kapott volna az ország irányításában.

A hatalomban eddig eltöltött három év alatt azonban az államfő nem tartotta be ígéretét. 2003-2004-ben a nemzeti alkotmányozó konferencia elfogadta ugyan az új alaptörvény tervezetét, amely erős kormányfői tisztségről rendelkezett volna, ám Kibaki az utolsó pillanatban úgy módosíttatta a parlamenttel a dokumentumot, hogy az elnök döntő hatalmi fölénye érintetlen maradjon, a kormányfő pedig az államfőnek alárendelt szerepet kapjon. A hatalommegosztás ügye volt hát a fő téma a népszavazás előtti, legkevesebb kilenc emberéletet követelő, helyenként nagyon durva kampányban is. A választási bizottság által narancs szimbólummal jelölt nempártiak azért szorgalmazták a tervezet elvetését, mert szerintük az túlságosan nagy hatalmat ad egy embernek. A banán jelképe alatt fellépő alkotmánypárti erők pedig éppen azzal érveltek, hogy csak akkor lesz rend az országban, ha kemény kezű politikus, "nagy ember" áll az élén.

Az új alaptörvény tervezete persze egy sor más kérdésre is kiterjedt. Egyebek között elősegítette volna a földtulajdonviszonyok rendezését, igyekezett megakadályozni, hogy a föld korrupció tárgyává válhasson, a nőknek pedig öröklési jogot biztosított volna. Az ellenzők szerint a dokumentum egy sor kitétele az államfő törzsének, a kikujuknak kedvezett volna, és így azzal fenyegetett, hogy kiélezi a törzsi ellentéteket a 42 etnikumnak otthont adó Kenyában. A törzsi törésvonalak egyébként a szavazatok megoszlásán is látszanak: mint a BBC internetes hírszolgálatának elemzése rámutat, az alkotmánytervezet a kikujuk lakta központi tartományban kapott óriási, 92 százalékos többséget, míg azon a vidéken, ahol Odinga luó és Daniel arap Moi volt államfő kalendzsin törzse van többségben, elsöprő elutasítást hozott a voksolás.

Ez is alátámasztja egyébként azt a szinte egyöntetű elemzői vélekedést, amely szerint a banánosok megalázó arányú veresége valójában kevéssé függött a tervezet tartalmától. A szavazók többsége Kibaki eddigi tevékenységét minősítette. Az elnök ugyanis nemcsak politikai szövetségeseinek tett ígéretét nem tudta betartani, hanem puszta szó maradt a választási kampányfogadalma is, hogy harcot indít a korrupció és a szegénység ellen. Becslések szerint a 32 milliós országnak, amely az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet hagyományos, 146 országot minősítő listáján a legrosszabbak között szerepel (legutóbb 129. volt), az utóbbi három évben mintegy egymilliárd dolláros kárt okoztak a vesztegetések, miközben a lakosság 58 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, többségük napi egy dollárnál is kevesebből.

Meglepő eleganciával vette tudomásul Kibaki a vereséget. "Kormányom tisztelni fogja az emberek akaratát" - mondta már a népszavazás másnapján, majd gyakorlatilag megbénította az államhatalmi szervek munkáját. Kommentátorok szerint tőle fölöttébb szokatlan határozottsággal előbb a minisztereit eresztette szélnek, azzal, hogy két héten belül új kabinetet alakít, majd a referendum miatt szüneteltetett parlamenti munka e hét keddjére tervezett felújítását halasztotta el jövő márciusra. Az elnök alighanem időt akar nyerni, hiszen a népszavazás a 2007-ben esedékes, soron következő általános választások főpróbájának tekinthető, érdemes tehát levonni belőle a tapasztalatokat.

Kérdés, hogy Kibaki ezt megteszi-e. Sorsdöntő lehet a számára, hogy hajlandó lesz-e elfogadni a tüntetéssorozatra készülő, de egyszersmind egyeztetési készséget is mutató ellenzéki tárgyalási javaslatát, vagy elzárkózik a kompromisszumoktól, és továbbra is - mint azt egykori szövetségesei a szemére vetik - kizárólag bizalmasainak szűk körére támaszkodva gyakorolja hatalmát. A döntés mindenesetre csak rajta múlik, az új alkotmány elbukásával ugyanis a régi hatályban maradt, s ez szinte korlátlan hatalmas biztosít a számára.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Visszatért a vöröskereszt Afganisztánba, és biztonsági garanciát kapott

Visszatért a vöröskereszt Afganisztánba, és biztonsági garanciát kapott

10+1 részlet, amire figyeljen, ha rezsiutalvánnyal fizetne

10+1 részlet, amire figyeljen, ha rezsiutalvánnyal fizetne

Kutyaláz: ezrek özönlenek világszerte a Corgi kávézókba

Kutyaláz: ezrek özönlenek világszerte a Corgi kávézókba

Sztereotípiák helyett valós napi kapcsolatot!

Sztereotípiák helyett valós napi kapcsolatot!

New York-i üzlettel és férfikollekcióval terjeszkedik Sándor Szandra

New York-i üzlettel és férfikollekcióval terjeszkedik Sándor Szandra

Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk