Afganisztán újjáépítése az eddigi legkritikusabb szakaszba érkezett a 2001-es amerikai invázió óta, mivel az Egyesült Államok egyre inkább másoknak engedi át a feladatot, miközben erősödik a tálib erőszak. Egyúttal megkezdte működését az ország történetének harmadik választott parlamentje.

Legalább 26-an vesztették életüket hétfőn Afganisztán déli részén két öngyilkos merényletben, órákkal az után, hogy Hamid Karzai afgán elnök aggodalmát hangoztatta az ilyen jellegű támadások elszaporodása miatt. Kamikaze akciók egyébként egy napon még nem követeltek ennyi áldozatot a Talibán fundamentalista rezsimjének 2001-es amerikai megdöntése óta. Ráadásul egy nappal korábban a déli Kandahárban ugyancsak öngyilkos merénylő végzett egy kanadai diplomatával, két hete pedig a városban tízen haltak meg egy hasonló robbantásban.

Mindez jelzi, hogy a tálib gerillák egyre eltökéltebb és veszélyesebb ellenfelévé válnak a kabuli kormánynak. Az előző években a kormányellenes csapatok visszavonultak a téli hónapokban, de ezúttal nem. Az áldozatok száma is azt mutatja, hogy az utóbbi év volt a legvéresebb a 2001-es amerikai katonai beavatkozás óta: több mint 1200 ember vesztette életét, akiknek többsége ugyan gerilla, de a halottak között van jó néhány civil és majdnem száz amerikai katona is.

A biztonsági helyzet romlása ellenére az amerikaiak által vezetett Koalíciós Erők (CF) lassan átadják a stafétabotot a NATO vezette Nemzetközi Biztonsági Segélyerőknek (ISAF). A CF 19 ezerről 16 ezerre kívánja csökkenteni katonái létszámát, míg az ISAF a jelenlegi 9,2 ezerről 15,2 ezerre szándékozik növelni haderejét. A NATO vezette erők várhatóan a nyáron veszik át a tálibok által leginkább támadott déli országrészt. A katonai szövetség jelenleg Kabulon kívül csak a békésebb északon és nyugaton felelős a rendért, ezért a nyári hatalomátadás teszi igazán próbára az Afganisztánból való fokozatos "kivonulás" új amerikai stratégiáját. Az Egyesült Államok 2001 óta összesen több mint 47 milliárd dollárt költött katonai célokra Afganisztánban.

Az afgán műveletben részt vállaló NATO-országok eltérő működési feltételeket szabnak alakulataiknak, ezért a szövetség helyi vezetése számára továbbra is ezek összehangolása ígérkezik a legnagyobb kihívásnak. Ráadásul a holland NATO-alakulatok afganisztáni missziójáról eddig nem döntött a holland parlament, és úgy tűnik, hogy a briteknek kell az eredetileg a hollandoknak szánt vezetést átvenni az úgynevezett vidéki újjáépítési csapatok (PRT) felett. A PRT-k alappilléreinek számító hadi és újjáépítési műveletek összehangolása, illetve az afgán kormánnyal történő egyeztetésük is sok kívánnivalót hagy maga után. A hollandok egyelőre azt sem közölték, küldenek-e katonákat délre.

Az is kérdés, hogy a NATO-alakulatok megfelelnek-e a nyilvánvalóan agresszívabb harcmodort igénylő feladatoknak. Annál is inkább, mivel a kormányellenes erők az eddigieknél intenzívebb offenzívát indítottak a NATO-alakulatok ellen, azzal a szándékkal, hogy még inkább az afganisztáni szerepvállalás ellen hangolják a NATO-tagországok hazai közvéleményét. Mindenesetre az európai országok számára a NATO afganisztáni szerepvállalása mindenképpen történelmi lépés, amely nemcsak komoly, de hosszú távú kihívást jelent.

Az Egyesült Államok politikailag is kevésbé aktív Afganisztánban. Míg a korábbi amerikai nagykövet, Zalmay Khalilzad közvetítőként, szinte Karzai elnök tanácsadójaként lépett fel, és valóságos helytartóként tevékenykedett, addig tavaly érkezett utódja, Ronald Neumann nemcsak csendesebb, de ritkábban is szól bele Karzai döntéseibe. Sok afgán például meglepődött, amikor nem hallatta hangját az új parlament vezetőinek kinevezése körüli küzdelmek során.

Az amerikai segély is apadni látszik: tavaly elérte az egymilliárd dollárt - 2001 óta a legtöbbet -, de az idén 600 millióra csökken. Az évi 2,7 milliárd dolláros - az afganisztáni hazai össztermék (GDP) felének megfelelő - forgalmat bonyolító ópiumipar elleni fellépés vezetését is átengedte Washington Londonnak. Egy friss ENSZ-felmérés szerint Afganisztán a forrása a világ jelenlegi herointermelése csaknem 90 százalékának.

Az amerikai szerepvállalás gyengülésével egyidejűleg lezárult az ország demokratikus alapjainak lefektetését célzó "bonni folyamat": a tavaly szeptemberi parlamenti választások után decemberben először összeült a törvényhozás. Karzai személyes támogatottságot élvez az ország túlnyomó részében, de gyakran korrupcióval vádolt kormánya már kevésbé népszerű, márpedig a parlament első feladata lesz, hogy még ebben a hónapban szavazzon a kabinetről.

A parlament azonban valószínűleg inkább nehezíteni fogja Karzai munkáját. Diplomáciai források szerint több mint húsz törvényhozó jelenleg is magánhadsereget tart fenn, míg legalább húsz másik összefüggésbe hozható a drogkereskedelemmel. Az alsóház 249 tagja közül ötven tekinthető radikális iszlamistának, szintén ötvenen lehetnek a világiak, liberálisok. A két csoport között pedig rendkívül színes a paletta, és külön frakciót jelenthet a 68 női képviselő. Az etnikai arányok nagyjából megfelelnek a lakosság összetételének: 47 százalék pastu, a többi főként a tádzsik, hazara, üzbég és egyéb kisebbségekhez tartozik.

Ám az erővonalakat még az etnikai arányok alapján sem lehet meghúzni. Az alsóházban például szoros küzdelemben a Karzai legnagyobb ellenfeleként számon tartott Mohamed Junusz Kanuni szerezte meg a házelnöki posztot az elnök által támogatott konzervatív Abdul Raszul Szajjaf ellenében, akit több emberjogi szervezet is komolyan bírált a korábban neki felrótt háborús bűnökért. Pedig Kanuni tádzsik, de több pastu képviselő is inkább rá szavazott, mert elriasztotta őket a pastu Szajjaf vitatott múltja.

Persze az amerikai gyámkodás aligha ér véget teljesen, amit a parlament nyitóülésének színjátéka is a képviselők agyába véshetett. Az avatóülésre Dick Cheney amerikai alelnök késve érkezett, de a mullahok, nők, drogbárók, jószerivel analfabéta hadurak és magasan képzett technokraták egymás mellett ülve, türelmesen várták a szertartás kezdetét. A kínos várakozás után előbb a helikopterek zaja hallatszott az ülésterembe, majd népes delegációja élén, feleségével együtt bevonult Cheney, hogy helyet foglaljon a díszvendégeknek fenntartott első sorban. A külföldi függőség ellen harcoló képviselők aligha vették jó néven a közjátékot: a "nemzet atyjának" kikiáltott Mohamed Zahír Sah volt király rezzenéstelenül nézte végig, ahogy viccesen a "nemzet anyjának" becézett Egyesült Államok reprezentánsa helyet foglalt vele szemben.

LAJOS TAMÁS / KABUL

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sztrájkolnak a General Motors dolgozói az USA-ban

Sztrájkolnak a General Motors dolgozói az USA-ban

Mennyi mindenre elég lehet 100 lóerő: apró méregzsák a Hyundaitól

Mennyi mindenre elég lehet 100 lóerő: apró méregzsák a Hyundaitól

Havasi szerint "sajtókacsa" a honvédelmi miniszter menesztése

Havasi szerint "sajtókacsa" a honvédelmi miniszter menesztése

Negatív kampányt kezdett Karácsony Tarlós ellen

Negatív kampányt kezdett Karácsony Tarlós ellen

Amerikában regisztrált címen gyűjtik a Fidesz-szavazók adatait

Amerikában regisztrált címen gyűjtik a Fidesz-szavazók adatait

Másfél napja lángol ötszáz körbála Fejér megyében

Másfél napja lángol ötszáz körbála Fejér megyében